Запознайте се с Иван Наков - първият мъжки състезател по синхронно плуване у нас
Мила Дянкова | 04 Септември 2020 г. | 362 показвания | 0 коментара

22 август - датата, на която синхронното плуване в България се промени завинаги. В традиционното женско царство за първи път бе допуснат мъж. Смелчагата носи името Иван Наков, на 12 години, от София, и е в състава на столичния спортен клуб „Левски- Спарта 2000“.

Иван направи дебюта си като състезател по синхронно плуване на Държавния Отборен Шампионат, който се проведе от 19-ти до 23-ти август на басейн „Приморски“ във Варна. Той участва в дисциплината „комбинирана програма“ във възрастова група деца до 12 години заедно със сестра си Йорданка Накова, която вече две години е в състава на отбора. Заедно с другите си съотборнички, Накови успяха да се преборят забронзов медал на състезанието.
Артистичното плуване (по-добре познато като синхронно плуване) е красив, но и високо интензивен воден спорт. Съчетанията се състоят от различни акробатични движения, които се изпълняват в такт с музика.В артистичното плуване има 4 основни дисциплини- соло, дует, ансамбъл и комбинирана програма.
От състезателите се изисква огромна физическа подготовка, тъй като спортът съчетава в себе си множество елементи от плуването, гимнастиката, танците ибалета. Подобно на художествената гимнастика и фигурното пързаляне, и синхронното плуване е преобладаващо женски спорт.

До много скоро на мъжете,трениращи синхронното плуване, им е било позволено да се състезават единствено на регионално и национално ниво, но не и на световно. Въпреки че винаги е имало мъже, които тренирали редом с жените, те винаги оставали зад кулисите на големите състезания като Олимпийските игри и световните шампионати.
Това се променяна световното първенството по плувни спортове в Казан през 2015-та година, когато за първи път на мъжете им било позволено да се състезават срещу най-добрите синхронистки в света. От тогава,на грубия пол му е позволено даучаства със смесен дует на световните шампионати.

Тази новина предизвиква смесени реакции в плувното общество, но повечето от тях са положителни. За много мъже, трениращи синхронно плуване от години, възможността да се състезават на най-високо ниво е сбъдната мечта. Освен това за зрителите е незаменимо удоволствие да видят танц между мъж и жена във водата.

Натовареността в синхронното плуване е огромна, нужни са множество часове тренировки както вътре във водата, така и извън нея. То изисква гъвкавост и физическа сила, но също и грация, артистичност и нежност, което може би отблъсква повечето мъже.
Случаят не е такъв, обаче, с Иван и неговата история как става част от столичният отбор по синхронно плуване „Левски- Спарта“.
Клубът се ръководи от Валентина Богачева, а треньор е Диана Таванарска.
За първи път Иван се среща с красивия воден спорт, когато малката му сестра Дани е решила да се запише в отбора на „Левски- Спарта“.
Известно време той ходел на уроци по плуване при треньорката на клуба, но започнал да проявява интерес и към артистичното плуване. 3 години по-късно той вече тренира и се състезава активно заедно с други 10 момичета на неговата възраст. Зададох му няколко въпроса.

Иване, разкажи ни как започна да тренираш синхронно плуване?
Сестра ми Дани се записа в отбора преди около 3 години. В началото аз ходих на басейна заедно с нея, за да плувам. После прекъснах за почти година. Когато се върнах, тя беше доста напреднала. Стана ми интересно и се запалих! Постепенно започнах да правя и други неща, не само да плувам. Започнах и да ходя редовно на тренировки заедно с другите момичета. Чак от тази година тренирам сериозно и за пръв път участвах на състезание.

Как се чувстваш сега като състезател?
Чувствам се супер! Не смятам да се отказвам!

Какво мислят приятелите ти за това, че си избрал този спорт?
Истинските ми приятели ме подкрепят. Даже и те искат да се запишат, след като им разказах. На други пък им се стори смешно и почнаха да ми се подиграват.

А ти засягаш ли се от негативните коментари?
Не, не ме интересуват. Пускам си ги през ушите. На мен ми харесва и не ме е грижа какво мислят другите хора.

Какви са бъдещите ти планове като състезател по синхронно плуване?
Да ставам все по-добър и да печеля медали!

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★ Любов: ★★★★★
Късмет: ★★★ Работа: ★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Храната, безалкохолните напитки и разходите за жилището като ток, вода и отопление вече обхващат почти половината от всички разходи на средния българин, сочат данни на НСИ, публикувани в понеделник, ден преди статистиката да разпространи цифрите за инфлацията за април. Само делът на храната през първото тримесечие достига 29,5% от всички разходи

Дете на еднополово семейство ще получи български акт за раждане, в който ще бъдат вписани имената на двете му майки, съобщи БНТ. Днес Административният съд София-град отмени отказа на столичния район Панчарево да издаде документа на детето. Решението идва, след като двете жени заведоха дело в Страсбург и съдът там се произнесе срещу решението на

Отстъпката при зареждане на до 50 литра бензин и дизел може да се вдигне на 50 ст. Да отпадне акцизът за пропан-бутана и метана, които се използват за моторни горива, а ДДС за тях да бъда свален от 20 на 9%. Това е една от мерките, които са включени в антикризисния пакет, който правителството подготвя

"Нямам притеснения, достатъчно съм участвал в такива мачове ...
"Рокин'1000" - най-голямата група в света, в състава на ...
Бившият двукратен претендент за световната титла в тежка ...
Испанската оперна певица Тереса Берганса почина на ...
Феновете трябваше да преминат нещо като изпит пред касите ...
Учени отглеждат растения в лунна почва за първи път - ...
Емблематичният фен на ЦСКА Димитър Ангелов-Дучето се ...
Полицията въвежда строги мерки за сигурност в деня на ...
След две години прекъсване Йорданка Христова, Силвия ...
Творческият директор на къщата на Louis Vuitton от 2013 г. ...
За първи път учени наблюдаваха как в лунен реголит пониква ...
Еротичният модел Златка Райкова пусна в инстаграм кадри от ...
По-възрастните си спомнят смешната малка кола, наречена BMW ...
За пета поредна година Трявна ще бъде домакин на "Трабант ...
Актрисата Койна Русева показа в инстаграм най-добрия си ...
Скулптурата "Женска глава (Фернанд)" от Пикасо беше ...