Неизвестна болест унищожава гигански миди край Хърватия

Кадър: БНТ

Хърватските морски биолози се опитват да спасят от изчезване най-голямата средиземноморска мида. Учените все още не знаят точната причина за измирането на гигантските миди.

Същинска пандемия покосява Pinna nobilis - мидите, които могат да се срещнат само в Средиземно море и чиято черупка достига на дължина до 120 сантиметра. Масовото измиране на мидите вероятно се дължи на опасен патоген, предава БНТ.

Лука Катушич, морски биолог: Смъртността е изключително висока. Доказано е, че на местата, където причинителят се появи, той може да унищожи мидата до 100 процента.

Първите сигнали за неизвестната зараза са от водите край Испания преди четири години. През пролетта на 2020 г. вече е засегнато цялото хърватско крайбрежие. Гигантската мида се захваща за дъното и се среща както в плитчини, така и на дълбочина до 60 метра. Уникалният вид филтрира морската вода и спомага за развитието на други морски организми. При опитите на хърватските биолози да пренесат 300 екземпляра от вида Pinna nobilis в изкуствени условия засега са оцелели едва 30 едри миди.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Когато обичаме и мразим партньора си едновременно
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?
Неочаквано 93-годишният Клинт Истууд се появи на публично събитие (Видео, снимки)
5 храни, които повдигат настроението, според науката

Напишете дума/думи за търсене