Старата топлоцентрала на НДК става артфабрика

Проектът, спечелил международния конкурс, за преобразяването на топлоцентралата.

Ще е първата с

резидентска програма

за чужди творци

Старата топлоцентрала на НДК в Южния парк догодина ще се превърне в дом на свободните артисти. През есента на 2021 г. там ще започне да функционира първият по рода си у нас Център за съвременно изкуство.

Преустройството тече по график, стана ясно при проверката на кмета на София Йорданка Фандъкова преди дни. Общината инвестира в новия артцентър около 5 млн. лв.

“Това е чакан и дълго подготвян проект. Надяваме се през есента на 2021 г. София и страната ни най-сетне да имат Център за съвременно изкуство. Обявихме международен конкурс, за да изберем най-добрия архитектурен проект. От над 60 участници, включително от цяла Европа, журито избра българско бюро - млади хора с реализирани проекти в Бургас”, разказа шефката на комисията по култура и образование към СОС Малина Едрева, която е сред основните двигатели на проекта.

Преди обявяването на конкурса, спечелен от екипа на архитектите Мариана Сърбова, Адриана Сърбова и Десислава Стоянова, са направени срещи със свободни творци от различни жанрове.

“Искахме да знаем какви са очакванията и потребностите им. Така заедно подготвихме заданието на проекта. Почти цяла нощ журито дебатира кой проект ще отговори в най-голяма степен на функциите, които предполага да има един такъв Център за съвременно изкуство”, обясни Едрева.

Основната дейност на центъра ще е свързана със сценичните и визуални изкуства.

В него ще има една голяма зала. Тя е проектирана така, че

за 1 час да може да

се трансформира от

зала за събития в

такава за сценични

изкуства

При единия вариант тя ще разполага с около 350 седящи места, а при другия - с около 550 правостоящи.

На втория етаж ще е разположена друга, по-малка зала със 150 седящи места. Ще бъдат направени гримьорни и съблекални, както и задължителните помещения за подготовка на сценични представления. Към центъра ще има и специална резидентска програма. Тя ще предоставя 6 резидентски места. Става дума за помещения, в които чужди творци ще могат да живеят, докато творят в центъра.

“Така ще дадем възможност на чужди творци от цял свят да гостуват в София, да работят тук и да създават копродукции с наши артисти. Това прави центъра уникален не само за София, но и за цяла България”, подчерта Едрева.

По настояване на общината в “Топлоцентралата” ще има и ателиета за работа с деца.

“Образователният елемент е много важен за нас, за да въвличаме младите и талантливи хора от най-ранна възраст да работят с професионалисти. Идеята е “Топлоцентралата” да действа като мултижанров център", добави Едрева.

В момента се подготвя и обявяването на обществените поръчки за избор на изпълнители за озвучаването, осветлението и обзавеждането на Центъра за съвременно изкуство. Процедурите ще са отделни, за да се гарантира по-високото качество на изпълнението. “При подготовката на процедурите и срещите ни със сдружение “Топлоцентрала”, част от което са съвременни артисти от различни области, стана ясно, че ако заложим за осветлението

специална техника

за изработване на

светлинни спектакли -

нещо, което липсва в София за разлика от Лион и Берлин например, които са известни с фестивалите си на светлината, не само ще можем да правим тук такива фестивали, но и ще се отвори възможност за обучения и развиване на уменията на творците, работещи със светлината. Готова съм да защитя тази възможност, защото това е нова писта за работа на тези творци”, уточни Едрева. Тя смята, че заради ограниченията, наложени от пандемията, именно светлинен спектакъл може да е един от първите продукти на центъра. Така през есента на 2021 г. столицата ще има своята артфабрика, в която ще се подготвят светлинни спектакли, театър, музика, пантомима и визуални изкуства. Те ще дадат нов живот на построената през 1982 г. сграда, която е оградена с три изкуствени хълма, а от едната страна граничи с Перловската река. До края на годината общината ще обяви и конкурс за мениджър на центъра.

Намеренията на общината са центърът да действа като регионален. Така той ще се издържа от собствени приходи, които ще формират около 30-40% от нужния бюджет, и от субсидия от държавата и общината. Как да функционира мястото, ще е сред основните теми, които кандидатите да оглавят най-новата артзона на София ще трябва да опишат в концепция.

“Кризата като възможност” - нова

програма в подкрепа на творците 

 

Специална програма, която ще подкрепя създаването на дигитални продукти и различните общности в София, ще обяви Столичната община.

Програмата “Кризата като възможност” ще финансира проекти в две направления. Първото е за дигиталните продукти.

“За да може дигиталният продукт да е качествен, ще осигурим менторска програма от IT специалисти. Искаме да предоставим и други възможности за срещи на публиката и творците, ако отново наесен има ограничения за закритите пространства. Второто направление е насочено към общностите. При извънредното положение видяхме колко важни бяха социалните връзки, солидарността и съпричастността. Доброволците, които имаха знанията и опита, се включиха веднага и подпомогнаха местните и националните власти да достигнат по-бързо до най-уязвимите групи. От друга страна, бяха общностите на родители на деца с увреждания. Дигиталното образование не беше подготвено за тази ситуация, затова през подобни програми ще подкрепим тези общности, за да може всички деца да са равнопоставени, ако се наложи отново обучението да е онлайн. Неправителствени организации от сферата на дарителството и връзките между общностите могат да кандидатстват по програмата. По първото направление максималната стойност за проект ще е 20 000 лв., а за второто - 10 000 лв.”, обясни шефката на комисията по култура и образование към СОС Малина Едрева.

Програмата ще стартира с 500 000 лв. бюджет. Това са парите на общинските съветници от надзорните съвети на общински структури. От април те се отказаха да получават възнаграждения. С част от тях още при извънредното положение общината стартира кризисната програма “Солидарност в културата”. По нея подкрепа получиха 232 проекта за над 407 000 лв. Сред тях са и 17 артпространства, които запазиха дейността си - галерии, театри, сцени и др.

Сред проектите, подкрепени от “Солидарност в културата”, са онлайн куклен театър, най-новата песен на “Атлас” “Отключете душите си”, акустичната версия на песента “Сагапао” на Дара, онлайн проектът на актрисата Елена Петрова - “Българска любовна лирика в изолация”, и др.

“Започваме поредица от срещи, за да чуем от културните оператори и продуценти какво научихме от тази година. Какво трябва да имаме предвид при подготовката на Столична програма “Култура” и културния календар на София за 2021 г. Ясно е, че ни очаква различна година. Искаме този разговор с гилдията, за да подготвим максимално гъвкави и адаптивни програми, които наистина ще са от полза за сектора”, уточни Едрева.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова и шефката на комисията по култура и образование към СОС Малина Едрева при проверката на строителството.
Столичният кмет Йорданка Фандъкова и шефката на комисията по култура и образование към СОС Малина Едрева при проверката на строителството.
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Подкаст: Нели Хаджийска: Благодарна съм на "старата" Нели, без нея нямаше да стигна до тук
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници

Напишете дума/думи за търсене