Старата топлоцентрала на НДК става артфабрика
Даринка Илиева | 20 Септември 2020 г. | 38 показвания | 0 коментара

Ще е първата с

резидентска програма

за чужди творци

Старата топлоцентрала на НДК в Южния парк догодина ще се превърне в дом на свободните артисти. През есента на 2021 г. там ще започне да функционира първият по рода си у нас Център за съвременно изкуство.

Преустройството тече по график, стана ясно при проверката на кмета на София Йорданка Фандъкова преди дни. Общината инвестира в новия артцентър около 5 млн. лв.

“Това е чакан и дълго подготвян проект. Надяваме се през есента на 2021 г. София и страната ни най-сетне да имат Център за съвременно изкуство. Обявихме международен конкурс, за да изберем най-добрия архитектурен проект. От над 60 участници, включително от цяла Европа, журито избра българско бюро - млади хора с реализирани проекти в Бургас”, разказа шефката на комисията по култура и образование към СОС Малина Едрева, която е сред основните двигатели на проекта.

Преди обявяването на конкурса, спечелен от екипа на архитектите Мариана Сърбова, Адриана Сърбова и Десислава Стоянова, са направени срещи със свободни творци от различни жанрове.

“Искахме да знаем какви са очакванията и потребностите им. Така заедно подготвихме заданието на проекта. Почти цяла нощ журито дебатира кой проект ще отговори в най-голяма степен на функциите, които предполага да има един такъв Център за съвременно изкуство”, обясни Едрева.

Основната дейност на центъра ще е свързана със сценичните и визуални изкуства.

В него ще има една голяма зала. Тя е проектирана така, че

за 1 час да може да

се трансформира от

зала за събития в

такава за сценични

изкуства

При единия вариант тя ще разполага с около 350 седящи места, а при другия - с около 550 правостоящи.

На втория етаж ще е разположена друга, по-малка зала със 150 седящи места. Ще бъдат направени гримьорни и съблекални, както и задължителните помещения за подготовка на сценични представления. Към центъра ще има и специална резидентска програма. Тя ще предоставя 6 резидентски места. Става дума за помещения, в които чужди творци ще могат да живеят, докато творят в центъра.

“Така ще дадем възможност на чужди творци от цял свят да гостуват в София, да работят тук и да създават копродукции с наши артисти. Това прави центъра уникален не само за София, но и за цяла България”, подчерта Едрева.

По настояване на общината в “Топлоцентралата” ще има и ателиета за работа с деца.

“Образователният елемент е много важен за нас, за да въвличаме младите и талантливи хора от най-ранна възраст да работят с професионалисти. Идеята е “Топлоцентралата” да действа като мултижанров център", добави Едрева.

В момента се подготвя и обявяването на обществените поръчки за избор на изпълнители за озвучаването, осветлението и обзавеждането на Центъра за съвременно изкуство. Процедурите ще са отделни, за да се гарантира по-високото качество на изпълнението. “При подготовката на процедурите и срещите ни със сдружение “Топлоцентрала”, част от което са съвременни артисти от различни области, стана ясно, че ако заложим за осветлението

специална техника

за изработване на

светлинни спектакли -

нещо, което липсва в София за разлика от Лион и Берлин например, които са известни с фестивалите си на светлината, не само ще можем да правим тук такива фестивали, но и ще се отвори възможност за обучения и развиване на уменията на творците, работещи със светлината. Готова съм да защитя тази възможност, защото това е нова писта за работа на тези творци”, уточни Едрева. Тя смята, че заради ограниченията, наложени от пандемията, именно светлинен спектакъл може да е един от първите продукти на центъра. Така през есента на 2021 г. столицата ще има своята артфабрика, в която ще се подготвят светлинни спектакли, театър, музика, пантомима и визуални изкуства. Те ще дадат нов живот на построената през 1982 г. сграда, която е оградена с три изкуствени хълма, а от едната страна граничи с Перловската река. До края на годината общината ще обяви и конкурс за мениджър на центъра.

Намеренията на общината са центърът да действа като регионален. Така той ще се издържа от собствени приходи, които ще формират около 30-40% от нужния бюджет, и от субсидия от държавата и общината. Как да функционира мястото, ще е сред основните теми, които кандидатите да оглавят най-новата артзона на София ще трябва да опишат в концепция.

“Кризата като възможност” - нова

програма в подкрепа на творците 

 

Специална програма, която ще подкрепя създаването на дигитални продукти и различните общности в София, ще обяви Столичната община.

Програмата “Кризата като възможност” ще финансира проекти в две направления. Първото е за дигиталните продукти.

“За да може дигиталният продукт да е качествен, ще осигурим менторска програма от IT специалисти. Искаме да предоставим и други възможности за срещи на публиката и творците, ако отново наесен има ограничения за закритите пространства. Второто направление е насочено към общностите. При извънредното положение видяхме колко важни бяха социалните връзки, солидарността и съпричастността. Доброволците, които имаха знанията и опита, се включиха веднага и подпомогнаха местните и националните власти да достигнат по-бързо до най-уязвимите групи. От друга страна, бяха общностите на родители на деца с увреждания. Дигиталното образование не беше подготвено за тази ситуация, затова през подобни програми ще подкрепим тези общности, за да може всички деца да са равнопоставени, ако се наложи отново обучението да е онлайн. Неправителствени организации от сферата на дарителството и връзките между общностите могат да кандидатстват по програмата. По първото направление максималната стойност за проект ще е 20 000 лв., а за второто - 10 000 лв.”, обясни шефката на комисията по култура и образование към СОС Малина Едрева.

Програмата ще стартира с 500 000 лв. бюджет. Това са парите на общинските съветници от надзорните съвети на общински структури. От април те се отказаха да получават възнаграждения. С част от тях още при извънредното положение общината стартира кризисната програма “Солидарност в културата”. По нея подкрепа получиха 232 проекта за над 407 000 лв. Сред тях са и 17 артпространства, които запазиха дейността си - галерии, театри, сцени и др.

Сред проектите, подкрепени от “Солидарност в културата”, са онлайн куклен театър, най-новата песен на “Атлас” “Отключете душите си”, акустичната версия на песента “Сагапао” на Дара, онлайн проектът на актрисата Елена Петрова - “Българска любовна лирика в изолация”, и др.

“Започваме поредица от срещи, за да чуем от културните оператори и продуценти какво научихме от тази година. Какво трябва да имаме предвид при подготовката на Столична програма “Култура” и културния календар на София за 2021 г. Ясно е, че ни очаква различна година. Искаме този разговор с гилдията, за да подготвим максимално гъвкави и адаптивни програми, които наистина ще са от полза за сектора”, уточни Едрева.

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★★★★★ Любов: ★★★★
Късмет: ★★★★ Работа: ★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Младата актриса, която стана много популярна с образа на д-р Биляна Захариева в “Откраднат живот”, ще си има момиченце. Тя разкри пола на бебето си със снимка в инстаграм, на която Радина е облечена с розово сако и държи в ръка розов балон. Пак в социалната мрежа Думанян съобщи хубавата новина, че чака първото си дете

До пускането на пазара на одобрен препарат това е най-доброто, което може да правите за себе си Дори да не предпазват напълно, носенето им води до повече безсимптомни случаи Предпазните маски могат неволно да създават имунитет срещу коронавируса, така че заразените да преболедуват по-леко, твърдят учени в публикация в едно от най-престижните

По дънкова риза и побелял води от вкъщи заседанието на кабинета онлайн Ако ГЕРБ спечели изборите през пролетта и състави и следващото правителство, бонусите от 50 лв. към всяка пенсия ще продължат до края на пандемията от коронавирус. Това обяви премиерът Бойко Борисов в началото на заседанието на правителството

Григор Димитров започва днес участието си на силния турнир ...
Мажоритарния собственик на "Левски" Наско Сираков заяви, че ...
Когато от "Армията" си тръгнат победите, след тях си ...
Китай изстреля на орбита седмата група от спътници за ...
Китайска платформа за иновации в сферата на изкуствения ...
Най-добрият български сноубордист Радослав Янков се готви ...
Американски и австралийски учени откриха небостъргач от ...
Десислава Стоянова, водещата на предаването "Преди обед" по ...
Водещата Гала обяви в ефира на NOVA, че е с положителна ...
Актрисата Яна Маринова повози в колата си Бран Макариев - ...
Славиша Стоянович ще намали сериозно своите финансови ...
Дванайсетокласничката спечели пет награди в конкурса ...
Талантливата актриса Яна Маринова ще е гост в детективския ...
по случай Деня на операта - 25 октомври. Тези два ...
Театралният критик и журналист Димитър Стайков - редовен ...
Конкурсът “Мистър България” ще се проведе най-вероятно без ...