С рак и инфаркти Берлускони пребори COVID-19

Силвио Берлускони

Той бе излекуван с два цикъла ремдесивир, който се дава само на безнадеждни случаи

През 1997 г. му отстраняват рак на простатата, след което няколко дни е в кома

Опериран е от херния, скъсан менискус, сърдечен удар, чревна непроходимост и катаракта

Наричат го “технически безсмъртния” заради еликсирите за подмладяване

Oтстраняване на тумор на простатата, интервенции на сърцето, операция за чревна непроходимост, чести възпаления на очите и коронавирус. Въпреки 83-годишната си възраст бившият лидер на Италия Силвио Берлускони успя през годините да се справи с всички тези сериозни диагнози, а преди няколко дни стана ясно, че е преборил и COVID-19.

Най-интересното е, че оздравяването му се дължи на два цикъла с ремдесивир. Това е единственото антивирусно лекарство, оторизирано в Итaлия за коронавирус, но е и медикаментът, който се дава само на безнадеждно болни пациенти.

Това бе потвърдено и от самия експремиер, като по време на предизборната му кампания бе излъчено телефонно обаждане, в което той казва: “Правя всичко по силите си и истински се надявам да се оправя и да се върна. Лабораторните ми изследвания обаче показват,

че съм сред петимата пациенти в най-тежко състояние

Ще се боря да изляза от тази адска болест.”

Силвио Берлускони постъпи по спешност в лечебното заведение заради белодробна инфекция, дължаща се на коронавируса. Оказа се, че има двустранна пневмония, а личният му лекар д-р Алберто Дзангрило разкри, че ако е постъпил 10 часа по-късно, изходът щеше да е фатален.

Именно по тази причина мнозина в страната

бяха силно изненадани, че той

е жив и здрав,

предвид факта, че хора на неговата възраст в повечето случаи не успяват да напуснат интензивните отделения.

Берлускони дори започна да работи дистанционно в болницата и да направлява предизборната си кампания, като за пореден път доказа, че заслужено го наричат "технически безсмъртния". Той прекара 11 дни в болничното заведение и бе изписан за домашно лечение, а според личния му лекар това се дължи на силния му имунен отговор.

"Първите три дни в болницата бяха най-тежките моменти, всичко ме болеше, мислех си, че няма да оцелея - заяви бившият премиер на Италия. - Не можех да седя за повече от минута на едно място. Чувствам се много уморен и отпаднал, това е характерното при COVID-19. Преодолях и поредното трудно изпитание и това ме успокоява. Тревогата, че са болни децата ми и че са с положителен тест и внуците ми, ме притесняваше най-много. Затова чувствам близка болката на всички семейства, които бяха поразени от този вирус. Още по-близо се чувствам и до онези, които са загубили свои близки. Затова не спрях да вярвам в Божията помощ и в компетентността на лекарите."

Приближените на политика, известен със слабостта си към красивите жени, всъщност смятат, че той успява да пребори и тази болест благодарение на еликсирите за подмладяване, които пие. Още през 2004 г. личният му лекар заяви, че му приготвя специални питиета, основаващи се на тайните на диетите на столетниците, които живеят южно от Урумчи и в оазисите на пустините Гоби и Такламакан. Затова докторът му смята, че

той спокойно може да доживее до 120-130 г.,

а сексуалният му апетит е като на мъж, с 15 г. по-млад от него.

Италианците все повече започват да вярват, че този еликсир помага на експремиера да преодолява здравословните си проблеми, които се оказва, че през годините изобщо не са малко.

През 2019 г.

Силвио Берлускони беше хоспитализиран два пъти

През април му се налага спешна операция за чревна непроходимост, а през ноември постъпва в болница в Хърватия след сериозно падане. Тогава имаше сериозен риск от фрактура на бедрената кост, но се оказа, че се е разминал само с контузия.

Един от най-сериозните му здравословни проблеми е през 2016 г., когато претърпява операция на сърце. Разминава се на косъм от смъртта, след като получава инфаркт най-вероятно от стрес. Забавя се с постъпването в болницата и това едва не струва живота му.

Подлага се на интервенция на 14 юни,

когато сменят аортната му клапа. Професорите, които го оперираха, споделиха веднага, че Берлускони е в отлична форма.

"Цялата процедура премина безпроблемно, без никакви усложнения - каза проф. Алфиери. - Заменихме увредената аортна клапа.

Като цяло сърцето е здраво, но трябва да се пази от усложнения. 12 часа след операцията Силвио вече

правеше комплименти на медицинската сестра

Ако не се бяхме намесили обаче, той нямаше да доживее до края на годината.”

Един от най-интересните моменти тогава беше, че докато експремиерът е в операционната зала, папараци заснеха неговата 30-годишна приятелка Франческа Паскале да плаче на един от прозорците на клиниката.

Силвио Берлускони прекарва 2-3 дни в интензивното отделение и още седмица в болницата. При изписването си политикът изглежда леко уморен, но въпреки това, облегнат на рамото на своя помощник Валентино Валентини, той се спря да си поговори с журналистите - нещо, което не бе правил отдавна. "Сега ме очакват два месеца рехабилитация", сподели експремиерът и продължи да говори за политика.

Оказва се, че междувременно през годините на Силвио Берлускони често му се налага да посещава лечебно заведение по различни поводи. Един от най-честите е възпалението на очите, което го мъчи отдавна. Оказва се обаче, че има перде на очите, и това налага да бъде опериран през март 2006 г.

През декември същата година той отново постъпва в "Сан Рафаеле", за да му подменят сърдечния пейсмейкър.

Месец по-рано по време на финалния митинг на фестивала Casa delle Liberta в Монтекатини, който се предаваше на живо,

Берлускони припадна на сцената

Веднага след като се свести, каза, че е добре, и дори не пожела да се качи в повиканата линейка. Политикът обясни припадъка си като колапс заради горещината, умората и антибиотиците, взети за интервенция на менискус, извършена няколко седмици по-рано в Белгия в клиника, в която се оперират най-известните футболисти в света.

Тази кошмарна година, както я описва 83-годишният политик, е същата като 1997 г., когато му откриват рак на простатата. Тогава се подлага на операция, за която взема един от най-именитите професори в целия свят лично с частния си самолет. Процедурата е успешна, но за нея той признава едва през 2000 г. Причината е, че се е страхувал политическите му опоненти да не се възползват от слабостта му.

"Преживях кошмар, продължил месеци - споделя милиардерът. - Излекуван съм. Успях да изляза от тунела. Неслучайно казвам това, защото

тогава бях в кома и видях тунел

Вървях в него, когато усетих как майка ми и Падре Пио (известен католически светец - бел. ред.) ме хванаха за ръка и ме изведоха. Знам, че ще живея до 130 г."

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене