Половин милион акули могат да умрат заради COVID ваксина

Половин милион акули могат да умрат заради COVID ваксина

Акулите произвеждат сквален – естествено масло, произведено в черния им дроб, което е съставка в няколко кандидати за ваксина срещу COVID-19.

По данни на природозащитниците половин милион акули могат да бъдат убити заради естественото им масло за производство на коронавирусни ваксини, съобщава "Скай Нюз".

Понастоящем скваленът се използва в медицината като съставка, която повишава ефективността на ваксини, като създава по-силен имунен отговор. Британска фармацевтична компания в момента използва сквален от акула във ваксини срещу грип. Компанията заяви през май, че ще произведе милиард дози с тази съставка за потенциална употреба във ваксините срещу коронавирус, пише БГНЕС.

За извличането на един тон сквален са необходими около 3000 акули.

„Shark Allies“, базирана в Калифорния група, предполага, че ако световното население получи по една доза ваксина срещу COVID-19, съдържаща чернодробното масло, ще трябва да бъдат заклани около 250 000 акули, в зависимост от използваното количество сквален. Ако са необходими две дози за имунизиране на световното население, което е вероятно според изследователите, броят ще се увеличи до половин милион.

За да избегнат заплахата за популациите на акули, учените тестват алтернатива на сквалена – синтетична версия, направена от ферментирала захарна тръстика.

Стефани Брендъл, основател и изпълнителен директор на „Shark Allie“, заяви: „Събирането на нещо от диво животно никога няма да бъде устойчиво, особено ако това е най-добрият хищник, който не се размножава в огромен мащаб. Има толкова много неизвестни колко ще се разрасне и колко дълго може да продължи тази пандемия и през колко нейни версии трябва да преминем, че ако продължим да използваме акули, броят на принесените в жертва заради този пртодукт може да бъде наистина голям, година след година.”

Според изчисления, направени от природозащитници, около 3 милиона акули се убиват всяка година заради сквален, който се използва също и в козметиката и машинното масло.

Има опасения, че внезапното нарастване на търсенето на чернодробно масло може да застраши популациите и да доведе до все повече застрашени видове, тъй като много видове, богати на сквален, вече са уязвими. 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката

Напишете дума/думи за търсене