Ето го паметника на Гунди

Французи са основните инициатори

Чака се разрешение от общината да бъде изработен и поставен

 

Вече е ясно как ще изглежда паметникът на Гунди. Проектът е избран измежду три други и всеки момент ще започне изработването му. Постаментът ще бъде поставен в градинката срещу къщата на Георги Аспарухов в столичния квартал "Редута".
В същото време стана ясно, че в идеята да се изгради паметник на Футболист №1 на България за ХХ век има сериозна френска връзка. За това призна Милен Панайотов от "Левски" Фемили", които движат начинанието. Откриването на бюста е предвидено за 30 юни 2021 г., когато се навършва половин век от злокобната катастрофа на Витиня, в която загиват Гунди и Никола Котков.

Така трябва да изглежда паметникът на Гунди
Така трябва да изглежда паметникът на Гунди

Проектът за спомена за незабравимата "деветка" е избран между други два и вече е внесен за одобрение от Голяма столична община, след като феновете са разговаряли със заместник-кмета на "Слатина". Паметникът ще бъде вдигнат в градинката, която е срещу родната къща на легендата и е общинска собственост.
"Идеята дойде от французи, фенове на "Левски" - признава Панайотов. - Всъщност "Левски" Фемили" е основана и регистрирана в Париж от французи, а аз съм съосновател. Още преди четири години Пиер Фрише, който идва често на мачове, както и на детски турнири, пристигна с предложението."

Аспарухов бе магьосник на терена
Аспарухов бе магьосник на терена

Проектът за паметника вече е готов, като е избран сред три предложения, а в момента се обсъжда от какъв материал да бъде изработен. "За нас е важно материалът да може лесно да бъде почистван. Това се налага заради горчивия опит с паметната плоча на Витиня, която е заливана с червена боя от феновете на отбора, който някога беше ЦСКА. Иначе искаме да облагородим цялата градинка срещу родната къща на Гунди, която в момента е буренясала. Предвиждаме да се почисти и ремонтира, да бъдат поставени осветление и катерушки за децата, пейки. Срещаме голямо желание от страна на жителите на квартала всичко това да се случи. Вече сме подали нужните документи както в община "Слатина", така и в Столична община. Чакаме главния архитект на София да разпише, иначе не можем да правим нищо. Но от там се бавят, като обяснението е, че заради карантината се работи с намален капацитет откъм хора", обяснява още Панайотов.

Милен Панайотов
Милен Панайотов

От "Левски" Фемили" не искат финансова помощ от държавните институции, а само позволение, а те сами събират средства от благотворителност.
"Ние от години подпомагаме нуждаещи се като деца с церебрална парализа, за които държавата не помага особено и не отделя нужните финанси. Пари събираме само от благотворителност, като провеждаме търгове и турнири. За паметника на Гунди вече имаме 11 000 лева, като са нужни около 20 хиляди. Предстои и турнир на игрищата на "Грийн спорт" на 24 октомври. Те ни дават терените безплатно, а таксата от 100 лева на отбор за участие ще отиде в случая за фонда за паметника. Сред дарителите вече дори са фенове на английския "Уест Хям", които преведоха пари по сметката на "Левски" Фемили".
Къде и как може всеки да дари средства, има подробно обяснено на фейсбук страницата ни", казва Милен Панайотов.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене