Ето го паметника на Гунди
24 часа | 29 Септември 2020 г. | 221 показвания | 0 коментара

Французи са основните инициатори

Чака се разрешение от общината да бъде изработен и поставен

 

Вече е ясно как ще изглежда паметникът на Гунди. Проектът е избран измежду три други и всеки момент ще започне изработването му. Постаментът ще бъде поставен в градинката срещу къщата на Георги Аспарухов в столичния квартал "Редута".
В същото време стана ясно, че в идеята да се изгради паметник на Футболист №1 на България за ХХ век има сериозна френска връзка. За това призна Милен Панайотов от "Левски" Фемили", които движат начинанието. Откриването на бюста е предвидено за 30 юни 2021 г., когато се навършва половин век от злокобната катастрофа на Витиня, в която загиват Гунди и Никола Котков.


Проектът за спомена за незабравимата "деветка" е избран между други два и вече е внесен за одобрение от Голяма столична община, след като феновете са разговаряли със заместник-кмета на "Слатина". Паметникът ще бъде вдигнат в градинката, която е срещу родната къща на легендата и е общинска собственост.
"Идеята дойде от французи, фенове на "Левски" - признава Панайотов. - Всъщност "Левски" Фемили" е основана и регистрирана в Париж от французи, а аз съм съосновател. Още преди четири години Пиер Фрише, който идва често на мачове, както и на детски турнири, пристигна с предложението."


Проектът за паметника вече е готов, като е избран сред три предложения, а в момента се обсъжда от какъв материал да бъде изработен. "За нас е важно материалът да може лесно да бъде почистван. Това се налага заради горчивия опит с паметната плоча на Витиня, която е заливана с червена боя от феновете на отбора, който някога беше ЦСКА. Иначе искаме да облагородим цялата градинка срещу родната къща на Гунди, която в момента е буренясала. Предвиждаме да се почисти и ремонтира, да бъдат поставени осветление и катерушки за децата, пейки. Срещаме голямо желание от страна на жителите на квартала всичко това да се случи. Вече сме подали нужните документи както в община "Слатина", така и в Столична община. Чакаме главния архитект на София да разпише, иначе не можем да правим нищо. Но от там се бавят, като обяснението е, че заради карантината се работи с намален капацитет откъм хора", обяснява още Панайотов.


От "Левски" Фемили" не искат финансова помощ от държавните институции, а само позволение, а те сами събират средства от благотворителност.
"Ние от години подпомагаме нуждаещи се като деца с церебрална парализа, за които държавата не помага особено и не отделя нужните финанси. Пари събираме само от благотворителност, като провеждаме търгове и турнири. За паметника на Гунди вече имаме 11 000 лева, като са нужни около 20 хиляди. Предстои и турнир на игрищата на "Грийн спорт" на 24 октомври. Те ни дават терените безплатно, а таксата от 100 лева на отбор за участие ще отиде в случая за фонда за паметника. Сред дарителите вече дори са фенове на английския "Уест Хям", които преведоха пари по сметката на "Левски" Фемили".
Къде и как може всеки да дари средства, има подробно обяснено на фейсбук страницата ни", казва Милен Панайотов.

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★★ Любов: ★★★★
Късмет: ★★★ Работа: ★★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Търговците на пазарите в София задължително трябва да носят маска или шлем, а директорите да направят нужната организация за спазване 1.5 м метра дистанция между постетители. Това става ясно от нова заповед на кмета на София Йорданка Фандъкова. В тържищата няма да се допускат лица с прояви на остри респираторни болести (повишена температура

54 284 безработни  над 50 години са си намерили работа през първите осем месеца на годината. Това каза социалната министърка Деница Сачева в онлайн форум на тема „Активен живот на възрастните хора – да продължим заедно“, в който участва и заместничката ѝ - Султанка Петрова.  „По Националната програма „Помощ за пенсиониране“ се осигурява заетост

„Бъдещето принадлежи на технологиите и на иновативните млади хора. Уменията и образованието в областта на науката, технологиите, инженерството и математиката (STEM) са движеща сила на конкурентоспособността и устойчивостта на Европа.“ Това заяви българският еврокомисар Мария Габриел при откриването на виртуалното събитие на тема „Работните места

Тази година пандемията имаше много лица. Заговори се дори ...
с къси разкази като рисунки с въглен Статуетка на скулптора ...
РАБОТА Заради инатливото ви намерение да правите покупки ...
РАБОТА През първите дни на седмицата без причина сте ...
РАБОТА В началото на седмицата трудности в общуването, ...
РАБОТА През първите дни на седмицата начинанията няма да ви ...
РАБОТА Късметът ви изневерява и няма как да разчитате на ...
РАБОТА През първите дни на седмицата е нормално да нямате ...
РАБОТА През първите дни на седмицата не вземайте прибързани ...
РАБОТА В началото на седмицата сте разочаровани от хора, на ...
РАБОТА През първите три дни от седмицата на работното място ...
РАБОТА Бъдете внимателни при провеждане на разговори с ...
РАБОТА В петък и почивните дни бъдете самокритични, за да ...
РАБОТА През първите три дни на седмицата новите предложения ...
Ванга умира в деня, в който шефът на БНТ е кръстен Ванга ...
Кръвта на египетската владетелка скара всички. Едни ...