Берлинале с нови доказателства за нацисткото минало на Алфред Бауер

Алфред Бауер

Кинофестивалът в Берлин представи нови доказателства за прикриваното десетилетия наред нацисткото минало на своя основател и първи директор Алфред Бауер, съобщават Франс прес и Асошиейтед прес.

Направено проучване установява, че Бауер - основател и директор на Берлинале - един от водещите кинофестивали в света заедно с Кан и Венеция, от 1951 до 1976 г., е бил висш функционер в киноадминистрацията на Райха.

Тази администрация е създадена през 1942 г. от нацисткия министър на пропагандата Йозеф Гьобелс, за да контролира строго германската филмова продукция, предава БТА.

Чрез своята дейност Алфред Бауер допринася за "функционирането, стабилността и легитимацията" на нацисткия режим, се посочва в изявление на фестивалната управа.

Разкритията за нацисткото минало на Бауер, направени от седмичника "Цайт" през януари, накараха ръководство на Берлинале да преименува наградата "Алфред Бауер", присъждана за новаторство в киното, и да поиска независимо проучване от Мюнхенския институт за съвременна история.

От института са получили доказателства за членството на Алфред Бауер в нацистката партия и неговото възхищение към нацистката милиция СА.

Според проучването основателят на Берлинале също така е играл ключова роля в наблюдението на актьори, продуценти и други членове на филмовата индустрия.

След капитулацията на Германия Алфред Бауер десетилетия наред прикрива нацисткото си минало, стигайки дотам, че се представя като боец от Съпротивата по време на разпити, проведени от съюзниците.

Бауер умира през 1986 г. на 74-годишна възраст. Сред носителите на приза, който доскоро носеше неговото име, са Ален Ресне и Чжан Имоу.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Когато обичаме и мразим партньора си едновременно
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?
Неочаквано 93-годишният Клинт Истууд се появи на публично събитие (Видео, снимки)
5 храни, които повдигат настроението, според науката

Напишете дума/думи за търсене