Пиърс Броснан изля в картини мъката от рака на жена си

Пиърс Броснан в ателието си
СНИМКИ: ИНСТАГРАМ

Първата специалност на екранния Джеймс Бонд е художник, продаде платно за $ 1,4 млн.

Оплескан в бои, Пиърс Броснан размахва четка и палитра в ателието на живописната си крайбрежна вила в Хавай. Но не снима филм за Пол Гоген, а рисува пейзажи и портрети в интересен собствен стил.

През 2018 г. екранният Джеймс Бонд продаде своя рисунка на Боб Дилън за $ 1,4 млн. на благотворителен търг в Кан. “Същата нощ със съпругата ми Кийли танцувахме от радост и аз се шегувах: Ако продължава така, ще зарежа актьорското поприще.”

“Всъщност рисуването бе първият ми избор в живота – разказва 67-годишната холивудска знаменитост. – Актьорството дойде после. Но живописта е голямата ми страст. Имам студио и работя редовно”, добавя Броснан, който е

автор на близо

200 творби и

планира изложби

Той се ориентира към четката едва 14-годишен, когато от провинциалния ирландски град Неван се мести при майка си в Лондон. Бащата, макар и католик, ги напуска, когато момчето е на 4 г., и тя заминава да търси работа като медицинска сестра. “Имах самотно детство, живях при баба и дядо, при леля и чичо, по пансиони...”

В британската столица тийнейджърът Пиърс се наема в студио “Равена”, отгледало видни илюстратори като Жорж Гале и Джордж Патерсън. “Там правех чай, поливах цветята и междувременно дърпах по някоя черта. След 2 г. излязох с тънък свитък скици и картини, но с изгаряща страст да стана художник”, казва актьорът и твърди, че е наследил таланта от баща си. После учи комерсиална илюстрация в лондонския колеж “Сейнт Мартин”. 

Картината с Боб Дилън бе продадена на търг за $ 1,4 млн.
Картината с Боб Дилън бе продадена на търг за $ 1,4 млн.

Веднъж, в края на 60-те години, излиза през портата на колежа и някак неусетно се запътва към лондонския “Драма сентър” – известна школа за актьори. Сцената е другата голяма страст на упорития ирландец, зодия Телец. И така, той захвърля четката и прегръща Мелпомена. Играе и се учи в центъра 3 години,

забелязан е

от гостуващия

американски

драматург

Тенеси Уилямс,

който го кани на разговор. “Шашнах се, метнах се в автобуса, но ми се стори, че той се влачи, затова слязох и тичах - разказва Броснан. - Получих роля в пиесата му “Знакът на батареята “Червеният дявол”, сърцето ми щеше на изскочи.”

Изкушен повече от киното, отколкото от театъра, новакът се изявява в гангстерския екшън “Дългият Разпети петък” и в няколко рокопери, но си остава второкласен актьор, докато не се появява в детективския сериал “Ремингтън Стийл”. Известността му скача през 1993 г. с филма “Мисис Даутфайър”, където се запознава с Робин Уилямс. А на върха се изкачва през 1995 г. с ролята на прочутия британски Агент 007 в “Златното око”.

Неговият Бонд – чувствителен, вежлив, сериозен, e голям успех. Следват “Винаги ще има утре”, “Само един свят не стига” и “Не умирай днес”, докато през 2002 г. продуцентите не решават да го заменят с Даниел Крейг. “Чувствах се изритан, но не се поддадох на самосъжаление. То води до още повече съжаление и отчаяние”, разсъждава актьорът.

“Бонд е дар, който те орисва за цял живот и ти осигурява прекрасна кариера. Веднъж окичен с този ореол, той остава с теб завинаги, и трябва да свикнеш и да се радваш на добрите му страни”, казва Броснан.

По онова време той сериозно се е захванал с рисуването по много скръбен повод. През 1987 г. първата му съпруга, австралийската актриса Касандра Харис, развива агресивна форма на рак на яйчниците. Семейството се е преместило в Калифорния и отглежда 3 деца – общия им син Шон и нейните две от първия брак Шарлът и Кристофър, които Броснан осиновява. Касандра, която навремето е била момиче на Бонд с Роджър Мур, открива, че е болна, докато снима филм в Индия. Следват четири години мъчителна борба с рака и страдания за цялото семейство. “Рисувах от мъка, това някак ми помагаше и да се справя. До ден днешен

свързвам болката

с цветове”,

казва Пиърс

Оттогава е картината му “Рак” – пъстър и весел ансамбъл от фигури, но всъщност ракова клетка, чиито форми лекарят на жена му е драснал на лист. 

В платното “Рак” Броснан излива болката си, когато жена му се разболява.
В платното “Рак” Броснан излива болката си, когато жена му се разболява.

През 1991 г. 43-годишната Каси умира от болестта, покосила навремето майка ѝ. През 2013 г. онкологичното заболяване убива и дъщеря ѝ, 42-годишната Шарлът. Очевидно става въпрос за генетична мутация. “Нашата трагедия показва колко са важни генетичните тестове особено когато има семейна история на болестта. Те може да са животоспасяващи за 90% от пациентите, ако проблемът се открие рано”, предупреждава актьорът. Броснан

среща втората си

съпруга Кийли Шей

Смит на плажа

в Мексико през 1994-а, година преди да изиграе първия си Бонд. Женят се през 2001 г. в Ирландия. Тя е американка, журналистка, писателка и тв водеща, с 10 години по-млада от него. Играе и в няколко филма. “Кийли ме спаси от депресията и е силата, без която не бих могъл да живея”, казва Броснан. Признава, че тя е любовта на живота му, а любимото им убежище все още е спалнята. Макар че Кийли е доста напълняла след раждането на две момчета – 23-годишния днес Дилън и Парис (19 г.), съпругът

още е влюбен

като ученик

“Ангел мой, благодаря за страстта и красотата, които внесе в живота ми, и превърна времето заедно в най-щастливото за мен. Честита годишнина, мое тъмнооко момиче”, писа той през май в инстаграм от Хавай, където честваха 26 години от връзката си на плажа с шампанско и горещи целувки. 

Екранният Джеймс Бонд с втората си съпруга Кийли
Екранният Джеймс Бонд с втората си съпруга Кийли

Между другото 57-годишната Кийли е причината да се разчуе, че съпругът ѝ рисува професионално. През 2018 г. тя прави филм за Броснан - художника и го представя на фестивала в Кан. Тогава го канят да участва със своя картина на благотворителен търг на актьорите в помощ на борбата със СПИН. Той избира рисунка на Боб Дилън и я гарнира с вечеря, на която кани бъдещия купувач. Оказва се, че победителка в наддаването с почти милион и половина долара е украинската милиардерша Марина Актън, съпруга на съоснователя на мобилното приложение WhatsApp Брайън Актън. “Беше магическа нощ, велико събитие за кауза, която си струва”, спомня си Пиърс.

Докато продължава да снима филми – досега над 60, прочутият Агент 007 не спира да рисува - маслени картини, акварели, акрилни портрети, скици с молив, фигуративна живопис. Под четката му се раждат колоритни пейзажи, реалистични и поразително правдиви образи, включително автопортрети в образите на Бонд. Авторът

не продава на

частни клиенти,

а дарява платна

за благотворителност. От години планира изложба, но корoнавирусът отложи и последния му такъв проект в Санта Моника, Калифорния.

Критиците казват, че известността на картините му е повече плод на екранната му слава, отколкото на художествен гений, и наричат тази изява “хоби”. Но амбициозният и суетен ирландец отказва да се предаде. През годините той упорстваше да се изявява и като певец, но “Мама мия” попари мераците му с антинаградата “Златна малинка” за фалшиво грачене. Наскоро го възпряха да пусне гласа си и в последната му роля във филма “Евровизия”.

В момента, докато работи по 5 нови филмови проекта, Броснан продължава да създава платно след платно. “На този етап от живота какво друго ми остава, освен да играя и да рисувам”, каза той пред в. “Гардиън”. Още смята работата с четката за лечебна и разтоварваща. Особено във времето на пандемия, заради която се е оттеглил с жена си във вилата на най-големия хавайски остров Кауай. Явно смята трайно да се засели там, защото преди дни обяви къщата си в Малибу за продан срещу $ 100 млн.

На Хавай повечето време той прекарва в ателието, чете стихове, общува с фенове в социалните мрежи, с Кийли се изтягат на плажа, плуват.

“COVID-19 уби двама

от най-добрите

ми приятели,

на чиито деца съм кръстник. Това е война. Умират хора. Дано вирусът ни помогне да разберем колко крехка е нашата планета”, разсъждава той. Сега по-рядко се вижда с фамилията си, а тя е многобройна. Освен синовете от Кийли, които пробиват в киното (Дилън) и на модния подиум (Парис), и децата от първия му брак, има 3-ма внуци – двама от покойната Шарлът и един от Шон. Не им се бърка, казва им, каквото е чул от своята майка: “Следвайте мечтите си!”. Пък били те и шантави.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене