Д-р Петмезов от "Откраднат живот" вкара Евгени Будинов в Александровска болница

Евгени Будинов в медицинските дрехи на героя си д-р Петмезов заедно със сина си Александър, който обожава футбола.

Депутатът актьор се възстановява след операция от пъпна херния, отлага представления

СПИН - това е диагнозата, която получава гастроентерологът д-р Емил Петмезов. Предстои му истинска психологическа и физическа метаморфоза.

За да е максимално достоверен този образ на Евгени Будинов от медицинския сериал “Откраднат живот”, актьорът изчита всичко в интернет за опасното заболяване, започва и физически тренировки. Те обаче го вкарват в истинска болница, за да го оперират по спешност.

Пъпна херния - това е диагнозата вече в реалния живот, която му поставят в Александровска болница, след като преди 2 седмици получава рязка болка в корема и дори кървене. Поема го екипът на доц. Светослав Тошев, на когото е благодарен за професионализма, а до пълното възстановяване трябва да минат поне 6 месеца. “Не е толкова страшно. Просто пъпна херния, която аз си влача от няколко години и докторите все ми казваха, че не е спешно да се оперира. Казваха ми да се пазя и да не се натоварвам физически, но заради разболяването на героя ми в “Откраднат живот” реших, че ще е добре да бъда по-слаб.

Натоварих се повече

и се наложи

да ме резнат”,

разказва Будинов.

За да не се появи отново хернията, актьорът е внимателен, носи ластичен колан около корема си и дори му се налага да отложи 2 представления - “Балкански синдром” на Мариус Куркински и “Недоразбраната цивилизация” на Теди Москов, които играе в Малък градски театър “Зад канала”.

Въпреки ангажиментите си в парламента като депутат от ГЕРБ Евгени Будинов не спира да играе в театъра и телевизията. На снимката е в новогодишно шоу по БНТ.
Въпреки ангажиментите си в парламента като депутат от ГЕРБ Евгени Будинов не спира да играе в театъра и телевизията. На снимката е в новогодишно шоу по БНТ.

За щастие, може да продължи със снимките по “Откраднат живот” и дори вече е изградил героя си Петмезов психологически след новината, че е ХИВ позитивен. “Обичайно отначало човек отрича: “Не може да съм болен!” След това има момент на обвинение. После се пазариш: “Господи, ако може...” После идва депресия, а в най-добрия случай завършва с приемането и борбата срещу болестта. Предразсъдъците са най-големият проблем, защото обикновено хората, болни от СПИН, премълчават за заболяването си”, разказва актьорът. Той възприема образа си като възможност българският зрител да се запознае с коварното заболяване, към което все още има стигма.

Будинов и съпругата му заедно с покойната легенда на киното и театъра Стефан Данаилов
Будинов и съпругата му заедно с покойната легенда на киното и театъра Стефан Данаилов

Три са сцените, на които Будинов е вече от години – театралната, телевизионната и политическата. “Стефан Данаилов казваше, че един актьор се развива в театъра, а пък се популяризира в телевизията и киното”, спомня си той думите на Мастера, докато още е бил негов ученик в четвъртия му клас в НАТФИЗ. Надали и двамата са подозирали, че след години ще се срещнат на политическата сцена, и то

разделени от

идеологически

противоположните

ГЕРБ и БСП

“Ще те бия тебе” са първите думи на Данаилов към ученика му, като се срещнали в парламента. “Шегувахме се, но за нас културата и изкуството винаги са били надпартийни. Той ми даде безценни съвети и ме зарече както неговата мисия в политиката е била да се грижи за културата, по същия начин сега се опитвам и аз”, казва Будинов. Близо година след загубата на Стефан Данаилов на негово име бе кръстена камерната зала в Пловдивския драматичен театър, а барелеф с лика му остава завинаги на стената ѝ. Сред инициаторите на тази кауза е и неговият ученик Евгени Будинов, който на откриването на залата изпраща последните си въздушни аплодисменти към Мастера.

Като част от управляващата партия и заради протестите, които вече навършиха стотния си ден, Будинов си е навличал негативи. Обиди и хейт са се сипали по негов адрес, но само във фейсбук, не и на живо. “Ходя абсолютно спокойно по улиците и постоянно ме спират хора, които ми казват: “Ние подкрепяме ГЕРБ и Бойко Борисов. С вас сме. Не бива да подавате оставка и да оставяте държавата в ръцете на комунистите и олигарсите”, цитира феновете си актьорът депутат и добавя, че тепърва до края на мандата на правителството предстоят важни закони като този за киното например. Съвсем скоро ще бъде внесен в деловодството на парламента. Той предвижда 10 млн. лв. повече за снимане на български филми.

Евгени Будинов е част от работната група по законопроекта и в последната година активно се среща с кинодейци, за да се изпипат текстовете на новия нормативен акт.

Актьорът със съпругата си Мариела и 8-месечната им дъщеря Белла на първия учебен ден на първокласника Александър
Актьорът със съпругата си Мариела и 8-месечната им дъщеря Белла на първия учебен ден на първокласника Александър

Има и още една, четвърта сцена, на която Будинов е вече от 7 г., но тя не е така публична. Това е родителството. От месец има първокласник вкъщи, а от 8 месеца е татко на

малката Белла,

която се роди точно

в началото на

коронакризата

в България.

“Обикновено хвърча по представления, на снимки, в парламента и не си стоя толкова вкъщи, а тогава бях повече време със семейството си и помагах”, разказва Будинов за съвпадението на първите месеци на дъщеричката си със затварянето вкъщи заради пандемията през пролетта.

Специалист

в смяната

на памперси

и къпането на бебе

- така се определя гордият татко. Сега обаче, за жалост, заради операцията лекарите му забраняват да къпе малката.

На първокласника Александър пък помага с уроците по математика и дори заедно вече са минали сборник със задачи за първи и за следващия - втори клас.

Въпреки уменията си в смятането Александър не мечтае да стане математик, нито пък актьор като баща си, а футболист като любимия Меси. Момчето тренира в детската школа на ФК “Левски” и учи татко си на футбол.

“Гледаме с него мачове и преоткривам футбола. Иначе аз повече си падам по художествена гимнастика, опера и балет”, казва съвсем сериозно Евгени Будинов.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене