Цвета Караянчева, която ликвидира БСП и обезличи ДПС в непревземаемия Кърджали

ЦВЕТА КАРАЯНЧЕВА

Още преди да седне в председателския стол в Народното събрание, инженерката се прочу с остър и цветист език

На продължилите над 4 часа дебати в парламента за исканата от БСП и ДПС оставка на шефката на Народното събрание Кърджали бе споменат в почти всяко изказване от трибуната.

Причината е, че за последните 13 г. Караянчева се превърна във важен фактор в непревземаемия смесен район. Като инженер тя превърна ГЕРБ - Кърджали, в добре смазана машина, която успя да ликвидира БСП като втора политическа сила в областта и дори да обезличи вечно управляващото там ДПС.

Това показват резултатите от последните местни избори миналата година. 6-има общински съветници за ГЕРБ в Ардино, отново 6-има в Джебел, толкова и в Момчилград, 4-има в Черноочене, а навсякъде в тези населени места левицата няма нито един представител в Общинския съвет. На дебатите в парламента миналата сряда ДПС за първи път използва толкова остър, дори неуважителен език и витиевати шеги по адрес на председателката на НС.

“Уважаема г-жо кърджалийска мъченица”, обърна се към парламентарната шефка Хамид Хамид от ДПС. “Само с думата “кърджалийска” не сме съгласни в определението на премиера от записа. С всичко друго сме съгласни”, добави Хамид, като намекна за компроматния запис с гласа на Борисов, който излезе преди месеци, а в момента е обект на разследвания на прокуратурата. В него шефката на парламента бе определена с обидна дума.

Разгорещените нападки и координираната атака на ДПС и БСП срещу Караянчева обаче не успяха да постигнат ефект. За първи път ГЕРБ и лидерът им Бойко Борисов не оставиха свой шеф на парламента да падне жертва на опозицията.

Караянчева наистина не е родом от Кърджали. Родена е в малкия ямболски град Болярово. Над 30 години обаче е омъжена за кърджалиеца Илия Караянчев, който е ученическата ѝ любов. Почти целия си съзнателен живот тя изкарва в Кърджали, където първо завършва механотехникум, а след това се дипломира и като машинен инженер към Техническия университет в София. Има и диплома от Оупън унивърсити в Лондон. Професионалният ѝ опит преминава в завода за пластмасови изделия “Формпласт” АД в Кърджали. Там започва от най-ниското стъпало в професионалната стълбица и стига до позицията на главен конструктор и шеф на фабриката.

В политиката влиза със създаването на ГЕРБ. Още от основаването на областната структура на партията през 2007 г. тя е областен координатор. Две години по-късно става депутат в парламента и вече е 4 мандата в НС,

Преди да седне на председателския пост се превръща в оръжието на ГЕРБ срещу изказванията на Корнелия Нинова и Александър Симов от левицата. Острота в езика ѝ не липсва и днес, като именно тя ѝ навлече гняв от страна на протестиращите в последните дни.

“Отиват, протестират срещу лошия Бойко, качват се на метрото и се прибират вкъщи. Ходи пеша, бе!”, каза тя на партийно събрание в Лом. Като изключително тежко обаче описа тя емоционалното си състояние, след като се появиха компроматните записи с гласа на премиера, а в тях се чува нецензурна обида по неин адрес.

“Може би трябваше да потъна в небитието, да изчезна може би от лицето на земята заради едно изречение по мой адрес, което предполагаемият записван категорично и многократно отрича да е казвал.” Така емоционално коментира тя обидата и добави, че ѝ е идвало да се хвърли от някоя канара в Родопите.

В дните, в които не е в парламента и няма задължения като негов председател, обикаля из околностите на Кърджали, за да се среща с жителите и да научава за техните проблеми, разказват нейни съграждани. Дори по време на епидемията от коронавирус не спира срещите си и ги прави онлайн. Неведнъж се е случвало Караянчева да задели лични средства за ремонт на улица или поставянето на пейки в малките населени места в Кърджалийско, разказаха пред “24 часа” местни. За празници като 1 юни например изкупува всички места в театъра за представления, за да може всяко дете и родител да отидат безплатно.

Песните на Iron Maiden може да чуе всеки, който посети кабинета ѝ в приемния ѝ понеделник. Караянчева е почитателка на хеви метъла и рока. Сред любимите ѝ групи са още Б.Т.Р. и Deep Purple, чийто концерт посети заедно със съпруга си в София миналата година. Другото най-любимо в свободното ѝ време са двете внучета - 6-годишната Теодора и 7-месечният Илия.

Откровена до болка след отхвърлената оставка: Мислех да скоча от канара

Над 4 часа и половина продължиха дебатите в пленарната зала по повод исканата от БСП и ДПС оставка на председателката на НС Цвета Караянчева. На моменти езикът силно се изостряше и дори се стигна до кражба на папка с речта на Спас Гърневски от ГЕРБ от социалиста Драгомир Стойнев. Искането на опозицията бе отхвърлено със 126 гласа, а 97 депутати гласуваха “за”. Точно на финала на дебата обаче шефката на НС изпадна в 30-минутно откровение.

“Не съм безгрешна и никога не съм твърдяла това. Благодаря на тези, които казаха добра дума за мен. Благодаря и на коалицията БСП - ДПС, че ми дава възможност да се защитя от трибуната. Признавам, че имаше моменти, когато на самата мен ми се искаше да изчезна. Направо да скоча от някоя канара от Родопите, както и няколко месеца по-рано, когато по мой адрес се изсипаха лъжи след катастрофата, в която пострадах. Трудно е да си жена в политиката, както вероятно добре знаете.”

Тези емоционални думи изрече Караянчева минути преди гласуването, а след като стана ясно, че запазва поста си, бе аплодирана от съпартийците си и получи букет от тях.

МУСТАФА КАРАДАЙЪ
МУСТАФА КАРАДАЙЪ

Вежди Рашидов, шеф на комисията по култура и медии:

“Познавам Цвета Караянчева от изборите в Кърджали през 2009 г. до днес, когато тя е един от най-демократичните председатели на НС - може би БСП иска отстраняването ѝ, защото за опозицията всичко добро трябва да бъде отстранено.

Политическата истерия на опозицията вече заприлича на мечтата на човек да обязди кон, без през живота си да е виждал това животно.”

ВЕЖДИ РАШИДОВ
ВЕЖДИ РАШИДОВ

Мустафа Карадайъ, лидер на ДПС:

“Вярваме, че лица като г-жа Караянчева и караянчевщината нямат място в българския парламент и в българската политика. Да забравиш и пренебрегнеш, че си председател на парламента в парламентарна република и да се изявяваш като квартален партиен функционер, означава да извършиш политическо престъпление срещу републиката, и това историята няма да прости.

Г-жа Караянчева принизява парламента по-ниско от цех за метални изделия.”

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене