25 октомври 2020 година – Световен ден на операта

Софийската опера и балет е член на световната организация „Оpera Еuropa“. Ще отбележим Световния ден на Операта, който е на 25 октомври, с „Кармен“ от Жорж Бизе, съобщиха от пресцентъра на операта.

Opera Europa обяви своя състав от посланици за Световния ден на операта: Питър Селърс, театрален и оперен режисьор; Бернар Фокрул, композитор, органист и бивш директор на фестивала в Екс-ан-Прованс; Ай Вейуей, художник; и Ернесто Отоне, помощник-генерален директор по култура в ЮНЕСКО. Всеки от тях е красноречив защитник на лечебната сила на музиката в днешния променящ се свят.

Тази година световния ден на Операта се свързва с двеста и петдесет годишнината от рождението на Бетовен. Ето защо редица събития на Opera Vision са свързани с тази годишнина. OperaVision показва контрастни версии на „Фиделио“ от Бетовен, геният на музикалното творчество, който олицетворява хуманното послание на всеобщото братство. 23 октомври 19 ч. CET: Скорошната полусценична версия от Опера Гарсингтън, записана през септември 2020 г. с участието на Катрин Бродерик, Тоби Спенс и оркестърът Филхармония

24 октомври 17:00 CET: Световна премиера на кратка анимационна версия по поръчка на OperaVision и WALPURGIS

24 октомври 18:00 ч. CET: След „Фиделио“ онлайн дискусия на живо, модерирана от режисьора Гитика Бъту и с участието на диригента Дъглас Бойд, певеца Тоби Спенс, режисьора Греъм Вик, писателката Сара Уудс, режисьора Джудит Виндевогел и аниматора Роман Клочков

24 октомври 19:00 ч. CET: Продукцията на открито на Греъм Вик, поставена в сърцето на общността, в центъра на града, от Бирмингамската Опера.

Уикендът завършва с радостно, глобално музикално празненство от цял ??свят:

Концерти за честване на Световния ден на операта, обединяващи 6 континента в 4 акта и часови зони:

Акт 1 15:00 часа в Токио (07:00 CET)

Акт 2 15:00 московско време (13:00 CET)

Акт 3 15:00 Лондонско време (16:00 CET)

Акт 4 15:00 нюйоркско време (20:00 CET)

Opera Europa, Opera America и Opera Latinoamerica, в сътрудничество с Opera for Peace, ще предложат вокални изпълнения от шест континента, включително, наред с други: Denyce Graves, Hera Hyesang Park, Luca Pisaroni, Sondra Radvanovksy, Isabel Leonard, Brian Jagde, Elsa Dreisig , Голда Шулц и Никол Кар, и нововъзникващите художници Рейхан Брайс-Дейвис, Вуву Мпофу, Виктория Каркачева, Джулия Менибаева, Уилям Гуанбо Су, Леонардо Санчес и много други.

Където и да сте по света, присъединете се към OperaVision през уикенда на 23-25 октомври, за да отпразнувате силата на операта.

А ние, от Софийската опера и балет Ви очакваме да отпразнуваме заедно Световния ден на Операта със спектакъла „Кармен“ от Жорж Бизе.

Интерпретацията на режисьора на спектакъла Пламен Карталов ще пренесе зрителя в свят на смесени принципи от съвременност и традиции от древногръцкия театър и древния японски театър НО и ще накара публиката да усети идеята на режисьора да представи операта по един нестандартен начин.

Това представление гостува през 2018 година в Япония и предизвика възторзите на хилядите зрители и музикалната критика.

В спектакъла на 25 октомври от 19 часа участват:

ВИОЛЕТА РАДОМИРСКА /Кармен/, Даниел Дамянов, Веселин Михайлов, Илия Илиев, Красимир Динев, Светозар Рангелов, Атанас Младенов, Цветана Бандаловска, Диана Василева, Цветелина Коцева

Оркестър, хор и балет на Софийската опера

Диригент ЖОРЖ ДИМИТРОВ

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене