“Братя Карамазови” и кино от 40-те са страстите на суперматематика Кьонг

Кьонг много иска да се запише да учи в Университета в Чикаго.

12-класникът от СМГ се състезава от 8-годишен, сега е част от златния математически отбор

Най-трудните задачи дават на румънско състезание, категорично е момчето

Кьонг бил само на 8 г., когато баща му го записал на първото му състезание по математика. И оттогава това е голямата страст. От която 12-класникът редовно носи медали за България. И е част от вероятно най-успешния математически национален отбор.

Състезанията ставали интересни постепенно, колкото по-сложни му ставали задачи, разказва момчето. Това го мотивирало да кандидатсва отрано в СМГ “Пайсий Хилендарски” след 4-и клас.

“Задачите са направени така, че

да е нормално

да не можеш

да ги решиш”,

обяснява отличникът.

Когато влязъл в математическата гимназия, се записал на школите, които подготвят за олимпиадите на национално ниво. В клас предметът не му се струва труден. Задачите, които решава като подготовка, повече му харесват, защото се упражнява.

През септември българинът от виетнамски произход завоюва бронзов медал от най-престижното за годината състезание по математика - Международната олимпиада по математика. В отбор с други суперматематици тази година те грабнаха един сребърен и три бронзови медала. За първи път престижното състезание се провело изцяло онлайн заради ситуацията с COVID-19.

В два дни нашите най-успешни математици успели да решат трудните задачи под наблюдението на руските домакини от Санкт Петербург. Добрата си подготовка нашенците дължат на ръководителите си от БАН, сред които е и доц. Станислав Харизанов.

“Струва ми се, че беше най-доброто, което можеха да направят в тази ситуация, но не се усещаше като състезание”, обяснява отличникът.

Кьонг казва, че пътуването до най-различни дестинации по целия свят прави участието на всички състезания по-запомнящо се. Възможността да бъдат за кратко туристи и срещата с други участници осмисля допълнително трудната подготовка. Като по-малък всяка година е посещавал по поне една азиатска държава, сред които са Индия, Тайланд, Филипините и Корея.

Миналогодишното издание е било и юбилейно. 60-ата международна олимпиада по математика се провела в гр. Бат, Великобритания, през м. юли. Големият успех дошъл с медали за всеки от шестимата участници от българския отбор. Страната ни се класирала в челната 20-ка в отборното класиране. Нашенците завоювали 5 сребърни, един от които принадлежи на Кьонг Виет До, както и бронзов медал в изключително тежка конкуренция. България, Унгария и Румъния са единствените държави, които са участвали във всички издания на олимпиадата от създаването ѝ до днес.

През 2017 г. Кьонг участва в Международна олимпиада по математика за тийнейджъри, която се провела в гр. Давао, Филипините. На 15 г. младото момче отбелязва 95 т. от 120 възможни и си спечелва сребърен медал. Продължителността на състезанието е 120 минути, а всички решения трябвало да се опишат на английски език. В отборното класиране българският отбор печели шампионската купа в групата с най- високия резултат от 370 точки.

Най-трудното математическо състезание ученикът казва, че е Румънският мастерс за математика, ежегодно състезание за студенти на предуниверситетско ниво, което се провежда в Букурещ, Румъния. Състезателите се изявяват индивидуално в четири различни секции: математика, физика, химия и компютърни науки. На него за първи път се явява през 2019 г. Задачите били по-сложни от тези, които се дават на националните състезания у нас. Като подготовка отличникът от СМГ решава задачи от предишни издания.

“Тогава ми се стори най-трудно, защото ми беше първото явяване на толкова голямо състезание, от международен мащаб”, разказва момчето.

Кьонг казва, че вече не се притеснява да се явява на състезания. ,,Много ми харесва”, заявява момчето. Среброто от международната олимпиада през 2019 г. Кьонг определя като най-високия приз, който е печелил от математическо състезание.

От математиката ученикът

най-много

харесва

геометрия и

комбинаторика

Интересно му е да чертае при решаването на геометрични задачи, а чрез комбинаториката да търси логичното решение на задачите. ,,Харесва ми това, че има много диаграми, тоест имаме свободата да начертаем каквото искаме и това може да доведе до решение”, разказва Кьонг.

Българинът от виетнамски произход е 12-и клас и усилено се подготвя за бъдещия студентски живот. Кьонг Виет До иска да следва математика и статистика в Щатите. Обмисля да подаде документи в десет висши училища там, но най-много иска да запише в Университета в Чикаго. Казва, че се вълнува, но е и малко притеснен. Ще пише есе, в което трябва да представи себе си по най-добрия начин. Обещава си, че ще отдели достатъчно време и на уроците за матурите, за да си подсигури отлична диплома.

В училище се увлича и по историята. Кьонг казва, че дължи това на преподавателката си г-жа Кънчева. Възхищава се на богатата ѝ обща култура и на старанието ѝ да обяснява логически причините и следствията на исторически събития.

В малкото свободно време, което има, харесва да чете книги и да излиза със своите приятели. Казва, че в момента обръща внимание на класическите романи, спрял се е на “Братя Карамазови” на Достоевски. Отскоро е започнал да се увлича и по филми от 40-те години. Любими са му филмите ,,Двойна застраховка” по романа на Джеймс Кейн и “Момиче за всичко” на реж. Хауърд Хоукс. Кьонг казва, че пандемията не му се е отразила негативно. Ученето от вкъщи не му попречило да запази нужното ниво. Липсвали са му срещите с неговите приятели. Оползотворил е свободното време с четене и тренировки, както и подготовка за кандидатстването.

Кьонг спечели бронз на Международната олимпиада по математика. Медали спечелиха Евгени и Мартин, а с грамоти си тръгнаха Деян и Стефан, които също са част от “Отличниците на България”.
Кьонг спечели бронз на Международната олимпиада по математика. Медали спечелиха Евгени и Мартин, а с грамоти си тръгнаха Деян и Стефан, които също са част от “Отличниците на България”.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Какъв е бил сексът преди 200 години?
3 типа жени, които мъжете никога не изоставят
Рапърът Нели и Ашанти са в очакване на първото си дете (Видео)
Най-неустоимите тв доктори
Тарантино се отказа да снима филма The Movie Critic - последен за кариерата му

Напишете дума/думи за търсене