Снежният леопард Никс дойде в София, чакат и женска, за да станат двойка
Даринка Илиева | 21 Октомври 2020 г. | 80 показвания | 0 коментара

На Балканите този рядък вид може да се види само в столичния зоопарк

Мъжки снежен леопард е най-новият обитател на Софийската зоологическа градина. Той носи името Никс и е единственият на Балканите представител на много редкия вид от семейство Котки.

Никс пристига от чешки зоопарк и досега е живял в Ихлава. Той е на 2 години и 5 месеца, а пътуването му до София е извършено от специализирана фирма за превоз на животни, одобрена от Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите.

Това е първият снежен леопард, който пристига у нас, и този ценен екземпляр може да се види единствено в софийския зоопарк. Този застрашен вид, от който са останали едва 8000 екземпляра, се среща в Централна и Южна Азия, в скалисти планински райони до 6000 м надморска височина. В момента в зоопарковете по света се отглеждат едва 700 барса - както още е известен видът.

“Нашият зоопарк беше одобрен от Европейската програма за застрашени видове на ЕАЗА, по която кандидатствахме, за да получим този снежен леопард. Координаторът по програмата, който отговаря за тези котки, ни увери, че догодина ще получим и подходящ женски барс, за да успеем да ги размножим. Това е и главната цел на програмата - размножаването и управлението на редки и застрашени видове в зоопарковете и спомагане за възстановяването на техните популации в природата. Вече участваме в 8 такива програми, макар все още да сме кандидат за членство в ЕАЗА. Затова и една от най-важните стъпки за развитието на Софийския зоопарк е да станем част от европейското семейство на зоопарковете и така да можем да получаваме още по-редки и застрашени животни”, каза директорът на софийската зоологическа градина Добромир Бориславов.

Никс ще живее в чисто нов дом. Но посетителите ще могат да го видят след няколко седмици, тъй като той се нуждае от 1 до 3 седмици за адаптация.

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★★ Любов: ★★
Късмет: ★★ Работа: ★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кога най-сетне ще приключи пандемията? Кога отново ще можем да се движим и живеем свободно? Известният германски вирусолог Александър Кекуле дава изненадващ отговор, в който се съдържа и една прогноза, съобщи "Дойче веле". Ограниченията, породени от коронавируса, са тежко изпитание за всички хора. Времето сякаш е спряло да тече по нормалния начин

68% от работодателите не одобряват антикризисните мерки на правителството за подпомагане на бизнеса за преодоляване на последствията от COVID-19, заяви социалният министър Деница Сачева пред бТВ. 50% от тях не са се възползвали от нито една от тези мерки. 29% са се възползвали от мярката „60/40“. 78% от бизнеса не се е възползвал от мораториума

Това е драма в три действия „Сърдечноболните прекарват коронавируса по-тежко. При тях има и по-висока смъртност”, заяви пред Нова тв доцент Сотир Марчев, който е началник на Клиниката по кардиология на Медицинския институт на МВР. „Болните с COVID-19 ги мори две неща: болестта и страхът от болестта. Тази комбинация е най-лоша"

Мениджърът на "Манчестър Юнайтед" Оле Гунар Солскяер ...
Бразилецът така и не уточни къде ще бъдат ...
Те искат да превърнат къщата в литературен център, посветен ...
Той липсва на отбора, обяви Стоянович "Левски" ще се ...
Ново от Книгоиздателство "Труд" от майсторката на японските ...
Панаир на книгата в НДК няма да има При онлайн поръчките ...
Загадъчният обект, озовал се временно в орбита около ...
До 10 000 лева екологичен бонус да получават бъдещите ...
Китайската сонда „Чан'ъ-5“ е успяла да събере проби от ...
Специалисти регистрираха най-силното изригване на Слънцето ...
Крайно изострената епидемиологична обстановка за първи път ...
Изследователи от няколко китайски института, заедно с техни ...
Аржентинската прокуратура е повдигнала обвинение освен ...
Празничният сезон в Ню Йорк започна с традиционното ...
Снежна приказка за сина си Борил и невръстната му приятелка ...
Сестрата на звездата на "Пари Сен Жермен" Неймар - Рафаела ...