Снежният леопард Никс дойде в София, чакат и женска, за да станат двойка

На Балканите този рядък вид може да се види само в столичния зоопарк

Мъжки снежен леопард е най-новият обитател на Софийската зоологическа градина. Той носи името Никс и е единственият на Балканите представител на много редкия вид от семейство Котки.

Никс пристига от чешки зоопарк и досега е живял в Ихлава. Той е на 2 години и 5 месеца, а пътуването му до София е извършено от специализирана фирма за превоз на животни, одобрена от Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите.

Това е първият снежен леопард, който пристига у нас, и този ценен екземпляр може да се види единствено в софийския зоопарк. Този застрашен вид, от който са останали едва 8000 екземпляра, се среща в Централна и Южна Азия, в скалисти планински райони до 6000 м надморска височина. В момента в зоопарковете по света се отглеждат едва 700 барса - както още е известен видът.

“Нашият зоопарк беше одобрен от Европейската програма за застрашени видове на ЕАЗА, по която кандидатствахме, за да получим този снежен леопард. Координаторът по програмата, който отговаря за тези котки, ни увери, че догодина ще получим и подходящ женски барс, за да успеем да ги размножим. Това е и главната цел на програмата - размножаването и управлението на редки и застрашени видове в зоопарковете и спомагане за възстановяването на техните популации в природата. Вече участваме в 8 такива програми, макар все още да сме кандидат за членство в ЕАЗА. Затова и една от най-важните стъпки за развитието на Софийския зоопарк е да станем част от европейското семейство на зоопарковете и така да можем да получаваме още по-редки и застрашени животни”, каза директорът на софийската зоологическа градина Добромир Бориславов.

Никс ще живее в чисто нов дом. Но посетителите ще могат да го видят след няколко седмици, тъй като той се нуждае от 1 до 3 седмици за адаптация.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката
Извратената истина за това защо жените казват „да“ на секса, когато имат предвид „не“

Напишете дума/думи за търсене