Би Би Си: Българската актриса Мария Бакалова e откритието във филма “Борат 2”

Тя влиза в образа на 15-годишната дъщеря Тутар на Саша Барън Коен

Тайното оръжие на филма “Борат 2” е в сатиричния хумор на българската актриса Мария Бакалова. Такава е оценката на една от най-престижните британски медии - Би Би Си. Бакалова е истинско откритие за западните издания, защото името ѝ бе непознато, преди да влезе в колоритния образ на Тутар - дъщерята на Борат. Въпреки това или именно заради приятната изненада от един нов талант тя се превърна във фаворитка на почитателите на филма.

Той излезе в онлайн платформата на “Амазон” вчера, 23 октомври, и само за няколко часа хиляди писаха в социалните мрежи колко са се смели и забавлявали, докато го гледат. Говорим за хора от цял свят - САЩ, Русия, Германия и др. Дори се родиха прогнози, че младата Бакалова няма как да не получи номинация за “Оскар” за поддържаща женска роля.

Лентата започва точно там, където свърши първият филм за казахския журналист Борат, който излезе на екран преди 14 години. В неговата роля отново е комикът Саша Барън Коен. Сюжетът обаче се върти около неговата дъщеря Тутар, която дори не е подозирал, че съществува. Борат решава да се върне в Америка, която сега е управлявана от Доналд Тръмп. За да спечели благоволението му,

води подкуп – булка

за вицепрезидента

Майк Пенс

Е, коя е по-подходяща от 15-годишната му дъщеря - най-старата мома в Казахстан?

Бакалова пресъздава образа на Тутар хем забавно, хем леко сатирично. Героинята ѝ е момиче, което все още не познава големия град. Тя е наивна и глуповата, като въобще не се интересува от модата, носейки дънковата си пола, която стига до коленете, и бежовия си пуловер, на който има коте.

“Баща ми е най-умният човек в цялата плоска земя”, реплики като тази подсилват комичния ѝ образ. Но цялостния си ефект той дължи на таланта на Бакалова. Когато говори, тя го прави със специфичен диалект, използвайки детския си глас. Съчетано с инфантилното ѝ на моменти поведение, кара зрителя да се смее. Не на последно място - умението ѝ да контролира почти перфектно мимиките на лицето си ѝ дава голямо предимство, защото Тутар ту е изненадана, ту е щастлива, ту се опитва да схване какво ѝ казват.

“Бакалова е истинско откритие. Повечето моменти от филма, които ме караха да присвия очи от смях, бяха тези, в които тя беше главно действащо лице. Големите ѝ широко отворени очи и сърдечността ѝ в общуването с непознати направиха сюжетната ѝ линия странно емоционална”, пише още критикът от Би Би Си Николас Барбър. Той подчертава, че всички са знаели, че Коен може да се справи с подобен тип хумор, но истинската стойност на филма идва от това да видят Бакалова на същото ниво като него.

Една нейна сцена във филма разбуни духовете в САЩ. Актрисата е заснета в компрометираща ситуация в хотелска стая с адвоката на американския президент и бивш кмет на Ню Йорк Руди Джулиани. Тя се представя за млада репортерка, която взема интервю от него. В един момент се вижда как се навежда, за да му свали закачения на ревера микрофон, и в това време той поставя ръце в панталона си, лежейки на легло. Следва намеса от Коен, който казва: “Тя е на 15. Тя е твърде стара за теб”.

Сцената е заснета със скрита камера в Ню Йорк. Джулиани твърди, че в нито един момент не се е събличал. Това, което се виждало от разпространени снимки, е как той се обляга назад на леглото, за да си прибере ризата в панталона.

Коен му отговори в типичния си хумористичен стил. Той публикува видео в инстаграм, в което казва иронично, че

“секси времето”,

прекарано между

бившия кмет на Ню

Йорк и 15-годишната

му дъщеря, е

превърнато в нещо

отвратително

от медиите, които разпространяват фалшиви новини.

В “Борат 2” участва и вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс, показва авторитетният сайт за филмови продукции IMDB. По непотвърдена още информация той също е бил сниман със скрита камера. Сред актьорския състав е и Том Ханкс.

Докато за западните медии българската актриса е откритие, на сънародниците ни е добре позната, макар и да е само на 24 години.

Бургазлийката се колебаела дали да се захване с актьорското майсторство. Другата ѝ голяма страст е музиката. “От 6-годишна свиря на флейта и пея, в 7-и клас реших, че искам до края на живота си да се занимавам с тази позволена шизофрения - актьорството. Влязох в националното училище по изкуства в Бургас с профил “Актьорство за драматичен театър”, а веднага след като завърших, кандидатствах и ме приеха в НАТФИЗ в класа на проф. Иван Добчев в същата специалност - “Актьорство за драматичен театър”, разказа преди време Бакалова в интервю за “24 часа”.

“Аз цял живот съм обичала сцената, имам купища албуми с детски снимки и видеокасети с детски игри и превъплъщения. Винаги съм си мечтала днес да бъда Алекс, утре Соня, а в понеделник може и като момче да живея”, смееше се Бакалова преди година. “Да си актьор, за мен означава да си позволиш да влезеш в обувките и на най-прецизния човек, и на най-големия смотаняк”, допълни тя.

Популярност добива с участието си във филма “Бащата”, който миналата година спечели голямата награда “Кристален глобус” на един от най-авторитетните кинофестивали в Карлови Вари. “Ролята ми всъщност се оказа доста по-значима, отколкото си мислех в началото. Историята е за един баща и неговия син, а аз съм майката. Образът ми е изграден от ретроспекции, стари снимки и видеа, тъй като сюжетът започва след смъртта ми”, казва Бакалова. За снимките на “Бащата” работи с талантливия Иван Бърнев.

Другата ѝ голяма роля в българското кино е в лентата “Като за последно”.

“Изкарах цял месец

рамо до рамо

в тандем с

невероятния Васил

Банов, когото обичам

като мой баща”,

обясни актрисата. Тогава си партнира и с актьорите Антон Радичев, Кирил Кавадарков, Любо Чаталов и др.

Минала е през българската актьорска школа, при това учители са ѝ били едни от най-големите имена в нея. “Щастлива съм да призная, че във всички проекти, в които съм участвала, винаги съм била най-малката и шансът да мога да си партнирам с вече утвърдени имена е бил огромен късмет”, казва преди време Бакалова.

Не само талантът, но и амбициозният ѝ стремеж да се движи напред е причина за успеха ѝ в “Борат 2”. “Ако се задоволяваме с вече постигнатото ниво, няма към какво да се стремим и това е деструктивно и за изкуството, и за нас като личности! Човек трябва да се съмнява. А и у мислещите хора съществува един такъв вроден инстинкт за недостатъчност. Винаги може по-добре, винаги искаме и още нещо”, обясни Бакалова.

Може би заради това започва да практикува професията си извън България. “Много продукции идват тук, но уви, доколкото знам, екипите са с вече избран основен каст, за нас са по-скоро епизодичните роли, масовката и т.н. Не знам. Досега съм участвала само в една чужда продукция, но тя беше независима, затова не съм убедена как стоят нещата с Холивуд в България”, каза със смях Бакалова преди около година пред “24 часа”.

“Ако един дисциплиниран и подготвен актьор силно иска някоя роля и вярва, че може да я изиграе, мисля, че има абсолютния шанс да я получи! Как беше? Човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му! А понякога дори повече”, с тези думи Бакалова завърши интервюто си преди време. Днес вече самата тя е доказателство, че те са верни.

Бакалова в сцената от филма с Руди Джулиани, на снимката вдясно е със Саша Барън Коен.
Бакалова в сцената от филма с Руди Джулиани, на снимката вдясно е със Саша Барън Коен.
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене