Разработиха метод за откриване на токсин в ядки и млечни продукти

Учени от Русия са разработили прост, чувствителен и бърз метод за определяне на съдържанието на токсичното вещество афлатоксин-В1 в ядките и млечните продукти

Учени от Русия са разработили прост, чувствителен и бърз метод за определяне на съдържанието на токсичното вещество афлатоксин-В1 в ядките и млечните продукти, съобщава РИА Новости.

Разработеният от специалистите метод осигурява най-точната проверка на безопасността на храните.

Въпросното отровно вещество представлява химично съединение, което, прието в големи количества, може да предизвика смърт при хора и животни, напомнят учените.

Токсинът е в състояние да причини злокачествени тумори, цироза на черния дроб, а също така значително да понижи имунитета. При тежко отравяне с афлатоксин-В1 при пациентите се наблюдават мозъчен оток и чернодробна недостатъчност, което често води до фатален изход, посочва БТА.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене