Уникални страници ще отпечатват ученици от Добрич

Снимки: АВТОРЪТ

Учебният музей във възрожденското училище и в литературният музей „Йордан Йовков“ в Добрич с подкрепата на Регионалния исторически музей, предлагат в работилница по печат всеки желаещ самостоятелно да отпечата страница от предварително подготвена матрица с уникалния шрифт на Яков Крайков.Ученици от три училища ще посетят печатарската работилница.

„Красотата на буквите“ е авторски проект на фотографа Галя Йотова и се осъществява с подкрепата на програма „Творчески инициативи“ на фонд „Култура” към Министерството на културата.

„Красотата на буквите“ е пътуване през историята на печатната книга с мирис на мастило. Това е завръщане към XVI век и столицата на европейското книгопечатане Венеция, където през 1564 г. един любопитен мъж преминава граници и канали, за да се превърне в първия българин, отпечатал 4 книги на кирилица в собствената си печатница във Венеция. Неговото име е Яков Крайков, роден в подножието на Осоговската планина около Кюстендил.

Първата му книга „Часослов“ излиза през 1566 г. и е уникална не само с това, че в нея за първи път в историята на кирилското книгопечатане Св. Кирил Философ е наречен „славянски учител, тоест български“, но и с украсата си с 33 гравюри на икони на майстори от Троянската и Самоковската школа. За третата си книга Яков Крайков създава собствен шрифт, който се превръща в образец за книгопечатането през следващите столетия. Последната, най-рядка (има запазени само четири екземпляра извън България), но и най-интересна за изследователите книга е „Различни потреби“, която излиза през 1572 г. Както отбелязва проф. Аксиния Джурова, е типична за културната среда на Ренесансова Венеция и остава без аналог в другите типографии на кирилското книгоиздаване – добавят организаторите от музея.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене