Осъдени и помилвани - казуси от 1945 г. насам

Проф. Борис Велчев ще представи книга на Ива Пушкарова днес

Макар институтът на помилването да е познат на наказателното ни право от повече от 100 години, то остава слабо изследвано, а конкретни случаи от практиката никога не са били анализирани.

“Помилването по българското наказателно право и в практиката на държавния глава” от доц. д-р Ива Пушкарова (ИК "Сиела") е първото издание, което в систематизиран вид прави детайлен анализ на случаите на помилване след 1945 г.

В него бившият председател на Комисията по помилването разглежда подробно основните характеристики на помилването, различните видове помилване и техните основания, ограничения и приложно поле и го разграничава от други правни институти. Това е и първата цялостна типология на решените случаи на помилване. Със знания от различни хуманитарни науки е изградена единна система от критерии и подходи за преценка на приложимостта и вида на помилването, разрешаване на конкуренцията му с институти на наказателното, процесуалното и наказателноизпълнителното право и определяне на най-справедливото измежду алтернативни правни решения в сложни и необичайни житейски ситуации.

Особено интересен и приносен е анализът на практиката на Комисията по помилването и излагане и систематизиране на конкретни случаи, които тя е разгледала. Книгата предлага прозрения за цялостното въздействие на правната система върху осъдените и насърчава към осмисляне на социалното значение на наказването и поправянето чрез поглед към конкретни човешки съдби и процеси в правосъдието.

Изследването на доц. д-р Пушкарова е подробно и достъпно четиво, за практикуващи юристи и студенти, но и за специалисти от други хуманитарни области.

Премиерата на “Помилването по българското наказателно право и в практиката на държавния глава” е от 17,30 ч на 26.10. в “Шератон Хотел Балкан” (пл. „Св. Неделя” 5), а книгата ще представи бившият главен прокурор на Република България и настоящ председател на Конституционния съд проф. д ю н Борис Велчев. Входът е свободен.

Още предложения на ИК "Сиела"

Как се оцелява в пустинята Мохаве

“Изстрел” (ИК “Сиела”) е вторият роман на бестселъровия автор на трилъри и ужаси Тейлър Адамс (“Без изход”). Джеймс и Ел Евърсмън са свикнали на цивилизования живот на средната класа. Когато двамата закъсват на пътя в пустинята Мохаве, шансовете им за оцеляване са подложени на най-голямото изпитание. Някъде дебне коварен враг. Той е сериен убиец без емоция, смъртоносна машина, чийто безпогрешен мерник търси мишени за прицел за забавление.

Пустошта не предлага заслон или спасение. Единственото прикритие, което Джеймс и Ел могат да намерят на километри разстояние, е собствената им кола.

Ще успеят ли да избегнат куршумите на неизвестния нападател? И за колко дълго? Когато шансовете се стопяват, героите могат да разчитат само на собствените си инстинкти, за да оцелеят.

Пътуване между легендата и действителността

Излезе “Деволюция” – нов роман от световноизвестния автор на бестселъра “Z-та световна война” Макс Брукс (ИК "Сиела").

Книга успява да размие границите между истина и невъобразимо, съчетавайки обстойните проучвания на автора на северноамериканската легенда за Голямата стъпка с някои от най-добрите прийоми на жанровата литература.

След като разрушителната стихия от избухването на вулкана Маунт Рейниър остава в миналото, архивите от клането в градчето Грийнлуп, могат да бъдат разкрити. В ръцете на страстен почитател на историите за митичното чудовище попада дневник на местната жителка Кейт Холанд. Отприщва се отново един забравен ужас. Докато погледите на цялата страна са приковани в яростното изригване, на няколко мили от там се е развихрила по-малка по мащаби, но не по-малко смъртоносна трагедия. Подножието на вулкана крие страховита тайна… Какво се случва, когато си изправен пред приближаващия и може би невъзможен за предотвратяване фатален край? И способен ли е човешкият дух да се опълчи на хищническата природа?

Добра комбинация между творчеството на Стивън Кинг и Майкъл Крайтън, “Деволюция” е разказ за отчаяната битка за живот, кърваво пътешествие в един плашещо реалистичен свят и автентично научно пътешествие между легенда и действителност.

Класация на издателството

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
3 типа жени, които мъжете никога не изоставят
Рапърът Нели и Ашанти са в очакване на първото си дете (Видео)
Най-неустоимите тв доктори
Тарантино се отказа да снима филма The Movie Critic - последен за кариерата му
Интересни факти за зодията ви

Напишете дума/думи за търсене