17-годишната Василиа Петрова - детето чудо на “Пирин фолк”
Виктория Костова | 27 Октомври 2020 г. | 208 показвания | 0 коментара

Дванайсетокласничката спечели пет награди в конкурса за възрастни

Новата звезда на българската народна песен - така нарекоха Василиа Петрова всички, чули я как пее на фестивала “Пирин фолк” тази година.

Тя е най-младият участник, едва 17-годишна, но спечели 5 от наградите в големия конкурс за възрастни.

Сега се подготвя за матурите, тъй като е ученичка в 12-и клас, но успоредно с това е ангажирана с курсове по народни танци, пеене, солфеж, солист е и във фолклорна формация в родния си град Кюстендил.

Въпреки че пее непрекъснато, Василиа учи в Професионална гимназия по икономика и мениджмънт. Музиката и счетоводството нямат нищо общо, но математиката й се удава наравно с пеенето.

Талантът ѝ е открит от нейната майка, която забелязала как малката

Василиа повтаря
мелодиите, които
чува, още като бебе

Въпреки това я оставя сама да поиска да се развива с музика.

Първата ѝ изява с народна песен е в 4-и клас на празник на училището. След това сама решава да я запишат на уроци по пеене при Адела Харалампиева, която и до днес е неин учител. Когато започва да се занимава усилено с фолклорната музика, всички около нея я питат защо я пее, кой би я слушал и защо не упражнява други стилове като поп и джаз. На нея обаче именно фолклорът ѝ доставя удоволствие, а междувременно вижда колко възторжено го приемат хората. Дори и нейните връстници вече са го преоткрили и го харесват, разказва тя. Приятелите ѝ я карат постоянно да им пее. Прави го дори в междучасията. Напоследък съучениците ѝ я съветват да започне да изпълнява народните песни в по-модерен вариант, за да се приемат от повече хора.

“Народната музика ми е на сърце, ние все пак сме българи, закърмени сме с нея, това са нашите корени, нашето минало. Не се ограничавам в други жанрове, но това е нашата българска музика, която ни отличава”, казва Василиа.

В свободното си време певицата, като всяко романтично настроено момиче на нейната възраст, пише стихове. “Преди около година, когато започнах да пиша по-сериозно, тайно си мечтаех един ден да направя своя песен по някой от моите текстове”, разказва днес тя. А най-хубавото на мечтите е, когато се сбъдват.

“Дете на Пирина” е
първият ѝ опит да е
текстописец и
композитор

едновременно. И се оказва успешен, защото печели конкурса на “Пирин фолк” за авторска песен от македонската фолклорна област. Стиховете са вдъхновени от красотите на България, но в тях има и призив да не забравяме родината си, да уважаваме майка си, да подпомагаме развитието на страната, да пазим корените си.

Преди да напише стиховете обаче, една сутрин певицата се събужда с мелодия, която цял ден си тананика и накрая я записва. След известно време прослушва звукозаписа и думите лесно се подреждат по белия лист. Тя просто ги напасва по музиката.

На сцената на “Пирин фолк” Василиа се явява с две изпълнения. Тя сама подготвя цялостното си представяне, като мисли върху хореографията и облеклото си.

За представянето си взема от музея в Кюстендил
носия от Егейска
Македония,
изработена преди
200 години

За малкото момиче било голяма отговорност да я облече и да я опази. Успяла, а и фолклорният костюм придал още по-голяма тежест на изпълнението ѝ.

Притесненията с носията били само малка част от емоциите, които изпитвала около фестивала. Всъщност тя сама разказва, че винаги се вълнува, преди да излезе на сцена. Приема го обаче като плюс за всеки изпълнител и знак, че това, което прави, има смисъл.

Доказват го и петте награди, които получава на “Пирин фолк”. За всеки изпълнител подобен успех предизвиква заслужена гордост. Василиа обаче смята, че има нещо, което е по-голямо от оценката на журито. “Емоцията да излезеш на сцената, да видиш радостта на хората, как те възприемат, как ти ръкопляскат и ти се радват. Това е най-голямата награда за един изпълнител. Приемам всички награди от “Пирин фолк” с голяма признателност и отговорност към много хора, защото тепърва ще следят моите участия отблизо и ще очакват високо ниво”, казва талантливото момиче.

След като
най-голямата ѝ
мечта - да бъде на
сцената на “Пирин фолк”,

вече се е сбъднала, оттук нататък певицата ще се стреми да изгради голяма професионална кариера. Още в началото на пътя си тя е получила толкова награди, че скоро няма да има къде да ги слага в собствената си стая. Сред призовете са все първи места - от националния фестивал “Фолклорна магия” в Банско в категория “Нашенски славей”, на международния фолклорен конкурс “Пауталия”, от конкурса “Път към славата” в София, от международния фолклорен фестивал “Малашево пей и танцува” в село Микрево.

“Надявам се, че чрез моите изпълнения и моето творчество в бъдеще ще успея да накарам хората да не забравят традициите си, да съхраняват българския фолклор. В нашия богат фолклор има толкова много песни, които въобще не са познати на публиката. Искам те да станат любими на всички, да няма разграничаване от поколенията. Най-голямата ми радост ще бъде да вляза в сърцата на хората”, казва Василиа Петрова.

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★★ Любов: ★★
Късмет: ★★ Работа: ★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

"Рискът от заразяване с COVID-19 в зъболекарските кабинети е сведен до минимум",това заяви председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков пред Нова тв. „По правило, още преди пандемията, всички повърхности там се дезинфекцираха. Ако пациентът обаче скрие информация за състоянието си от стоматолозите

Кога най-сетне ще приключи пандемията? Кога отново ще можем да се движим и живеем свободно? Известният германски вирусолог Александър Кекуле дава изненадващ отговор, в който се съдържа и една прогноза, съобщи "Дойче веле". Ограниченията, породени от коронавируса, са тежко изпитание за всички хора. Времето сякаш е спряло да тече по нормалния начин

68% от работодателите не одобряват антикризисните мерки на правителството за подпомагане на бизнеса за преодоляване на последствията от COVID-19, заяви социалният министър Деница Сачева пред бТВ. 50% от тях не са се възползвали от нито една от тези мерки. 29% са се възползвали от мярката „60/40“. 78% от бизнеса не се е възползвал от мораториума

Европейският космически телескоп "Гая" представи първата ...
Мениджърът на "Манчестър Юнайтед" Оле Гунар Солскяер ...
Бразилецът така и не уточни къде ще бъдат ...
Те искат да превърнат къщата в литературен център, посветен ...
Той липсва на отбора, обяви Стоянович "Левски" ще се ...
Ново от Книгоиздателство "Труд" от майсторката на японските ...
Панаир на книгата в НДК няма да има При онлайн поръчките ...
Загадъчният обект, озовал се временно в орбита около ...
До 10 000 лева екологичен бонус да получават бъдещите ...
Китайската сонда „Чан'ъ-5“ е успяла да събере проби от ...
Специалисти регистрираха най-силното изригване на Слънцето ...
Крайно изострената епидемиологична обстановка за първи път ...
Изследователи от няколко китайски института, заедно с техни ...
Аржентинската прокуратура е повдигнала обвинение освен ...
Празничният сезон в Ню Йорк започна с традиционното ...
Снежна приказка за сина си Борил и невръстната му приятелка ...