17-годишната Василиа Петрова - детето чудо на “Пирин фолк”

Василиа Петрова, облечена в 200-годишната носия от Егейска Македония

Дванайсетокласничката спечели пет награди в конкурса за възрастни

Новата звезда на българската народна песен - така нарекоха Василиа Петрова всички, чули я как пее на фестивала “Пирин фолк” тази година.

Тя е най-младият участник, едва 17-годишна, но спечели 5 от наградите в големия конкурс за възрастни.

Сега се подготвя за матурите, тъй като е ученичка в 12-и клас, но успоредно с това е ангажирана с курсове по народни танци, пеене, солфеж, солист е и във фолклорна формация в родния си град Кюстендил.

Въпреки че пее непрекъснато, Василиа учи в Професионална гимназия по икономика и мениджмънт. Музиката и счетоводството нямат нищо общо, но математиката й се удава наравно с пеенето.

Талантът ѝ е открит от нейната майка, която забелязала как малката

Василиа повтаря
мелодиите, които
чува, още като бебе

Въпреки това я оставя сама да поиска да се развива с музика.

Първата ѝ изява с народна песен е в 4-и клас на празник на училището. След това сама решава да я запишат на уроци по пеене при Адела Харалампиева, която и до днес е неин учител. Когато започва да се занимава усилено с фолклорната музика, всички около нея я питат защо я пее, кой би я слушал и защо не упражнява други стилове като поп и джаз. На нея обаче именно фолклорът ѝ доставя удоволствие, а междувременно вижда колко възторжено го приемат хората. Дори и нейните връстници вече са го преоткрили и го харесват, разказва тя. Приятелите ѝ я карат постоянно да им пее. Прави го дори в междучасията. Напоследък съучениците ѝ я съветват да започне да изпълнява народните песни в по-модерен вариант, за да се приемат от повече хора.

“Народната музика ми е на сърце, ние все пак сме българи, закърмени сме с нея, това са нашите корени, нашето минало. Не се ограничавам в други жанрове, но това е нашата българска музика, която ни отличава”, казва Василиа.

В свободното си време певицата, като всяко романтично настроено момиче на нейната възраст, пише стихове. “Преди около година, когато започнах да пиша по-сериозно, тайно си мечтаех един ден да направя своя песен по някой от моите текстове”, разказва днес тя. А най-хубавото на мечтите е, когато се сбъдват.

“Дете на Пирина” е
първият ѝ опит да е
текстописец и
композитор

едновременно. И се оказва успешен, защото печели конкурса на “Пирин фолк” за авторска песен от македонската фолклорна област. Стиховете са вдъхновени от красотите на България, но в тях има и призив да не забравяме родината си, да уважаваме майка си, да подпомагаме развитието на страната, да пазим корените си.

Преди да напише стиховете обаче, една сутрин певицата се събужда с мелодия, която цял ден си тананика и накрая я записва. След известно време прослушва звукозаписа и думите лесно се подреждат по белия лист. Тя просто ги напасва по музиката.

На сцената на “Пирин фолк” Василиа се явява с две изпълнения. Тя сама подготвя цялостното си представяне, като мисли върху хореографията и облеклото си.

За представянето си взема от музея в Кюстендил
носия от Егейска
Македония,
изработена преди
200 години

За малкото момиче било голяма отговорност да я облече и да я опази. Успяла, а и фолклорният костюм придал още по-голяма тежест на изпълнението ѝ.

Притесненията с носията били само малка част от емоциите, които изпитвала около фестивала. Всъщност тя сама разказва, че винаги се вълнува, преди да излезе на сцена. Приема го обаче като плюс за всеки изпълнител и знак, че това, което прави, има смисъл.

Доказват го и петте награди, които получава на “Пирин фолк”. За всеки изпълнител подобен успех предизвиква заслужена гордост. Василиа обаче смята, че има нещо, което е по-голямо от оценката на журито. “Емоцията да излезеш на сцената, да видиш радостта на хората, как те възприемат, как ти ръкопляскат и ти се радват. Това е най-голямата награда за един изпълнител. Приемам всички награди от “Пирин фолк” с голяма признателност и отговорност към много хора, защото тепърва ще следят моите участия отблизо и ще очакват високо ниво”, казва талантливото момиче.

След като
най-голямата ѝ
мечта - да бъде на
сцената на “Пирин фолк”,

вече се е сбъднала, оттук нататък певицата ще се стреми да изгради голяма професионална кариера. Още в началото на пътя си тя е получила толкова награди, че скоро няма да има къде да ги слага в собствената си стая. Сред призовете са все първи места - от националния фестивал “Фолклорна магия” в Банско в категория “Нашенски славей”, на международния фолклорен конкурс “Пауталия”, от конкурса “Път към славата” в София, от международния фолклорен фестивал “Малашево пей и танцува” в село Микрево.

“Надявам се, че чрез моите изпълнения и моето творчество в бъдеще ще успея да накарам хората да не забравят традициите си, да съхраняват българския фолклор. В нашия богат фолклор има толкова много песни, които въобще не са познати на публиката. Искам те да станат любими на всички, да няма разграничаване от поколенията. Най-голямата ми радост ще бъде да вляза в сърцата на хората”, казва Василиа Петрова.


Василиа, изпълнявайки песента “Дете на Пирина” на тазгодишния фестивал “Пирин фолк”
Василиа, изпълнявайки песента “Дете на Пирина” на тазгодишния фестивал “Пирин фолк”

Връчване на една от петте награди на фестивала
Връчване на една от петте награди на фестивала
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Когато обичаме и мразим партньора си едновременно
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?
Неочаквано 93-годишният Клинт Истууд се появи на публично събитие (Видео, снимки)
5 храни, които повдигат настроението, според науката

Напишете дума/думи за търсене