12 притчи реабилитират астрологията в новия филм на Стилиян Иванов

Стилиян Иванов по време на част от снимките за филма

“Когато знаеш кой си, не се интересуваш какво другите мислят за теб!” С този хилядолетен астрологичен апокриф започва пълнометражната документална лента на режисьора Стилиян Иванов “За смисъла на астрологията”.

Подготвян и реализиран близо 20 години, филмът представя уникални кадри от индийски ашрами, танцуващи дервиши, индиански шамани, тракийски гробници, богомилски легенди, за да илюстрира познанието на древната наука астрология.

Режисьорът в съавторство с Милена Павлова разказва във филма 12 притчи за земните и небесни стихии, реабилитирайки обвития в шарлатании престиж на астрологията.

Както казват авторите на филма, “най-универсалната наука е математиката. В нея няма добро и лошо, красиво и грозно, силно и слабо. Ако само допреди век робството е било естествена част от бита на човечеството, а днес го заклеймяваме като позор; ако съвсем доскоро пищните женски форми бяха обект на възхищение, а днес аплодираме почти анорексични модели; ако на Изток все още е приемливо да имаш четири жени, а на Запад това отдавна е табу; в математиката например винаги всяко число, умножено по нула, е нула и всяко число, разделено на едно, остава същото число."

Според тях музиката е “поезията” на математиката. Доказват го не само изписаните с цифри и формули партитури на велики композитори, но и самите “хармония” и “ритъм”, които съставляват музиката.

“Философията” на математиката пък се нарича астрология. Чрез двуизмерни графични модели съставени от 12 сектора (домове), 12 астрологични знака и 15 видими и невидими небесни тела, тя обяснява личния и социален свят на човека, независимо от неговия пол, възраст, образование, вероизповедание, политическа и сексуална ориентация.

Учените предполагат, че астрологията се е зародила преди 25 000 години, от което време са намерени бивни на животни с изобразени върху тях фази на Луната и Слънцето.

За документирано начало на астрологията се приемат многобройните текстове с клинописни знаци от Шумер и Акад на възраст 5000 години, които обясняват волята на боговете, изразена чрез небесните тела. Един от надписите гласи: "... човекът е съзнателно същество, осведомено за волята на боговете и дарено с привилегията да познава света".

Авторите разясняват, че съгласно древните астрологични представи за човека ние се прераждаме не само, за да създадем нови хора (деца), но и за да родим нови чувства, мисли, творчески образи. Ако само се възпроизвеждаме, оставаме изцяло на физическо ниво. Ние проявяваме звездната част от себе си единствено и само със създаването на красиви чувства, мисли и творчества.

Според Стилиян Иванов и Милена Павлова всеки, който подхожда отговорно и с разбиране към астрологията, ще потвърди, че тя е истинска и сериозна наука.

Премиерата на филма ще бъде онлайн на 1 ноември от 20 ч във фейсбук страницата на Центъра по себепознание “Орфей” и в ютюб канала на продуцентската компания "Додофилм". Самият център ще бъде открит официално на 3 декември от 19 ч отново с прожекция на филма.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Анатомия на женския оргазъм
Фабинг - новата дигитална зависимост
Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (Видео)
Чао на бръчките около очите

Напишете дума/думи за търсене