Археолози разкриха в Хънан гробница, която хвърля светлина върху етногенеза на китайската култура

СНИМКА: Радио Китай

Китайски археолози разкриха древна гробница в Лоян, провинция Хънан, датираща от края на периода „Пролети и есени“ (770–476 г.пр.н.е.). Първоначалният анализ показва, че в нея е погребан благородник или владетел на жунците – етнос, имигрирал от северозапад и обитавал Централен Китай, предаде Радио Китай.

В добре запазената гробница, която е заобиколена от ями за коне и колесници, археолозите са открили бронзови камбани, украшения от нефрит и пръстени. Учените смятат, че в нея са преплетени погребалните обичаи на жунския етнос и културата на централнокитайските равнини по средното и долно течение на Жълтата река (Хуанхъ).

Гробницата показва социалния живот по това време, както и културната интеграция и еволюция, давайки важни сведения за етногенеза на единната китайска култура. В нея има скелети на петима души – мъж и четири жени на около 30-годишна възраст, според първоначалния анализ, които вероятно са обект на жертвоприношение. Практиката за човешки жертвоприношения е престанал да съществува в Китай именно през периода „Пролети и есени“.

Гробницата, която се намира в некропол в окръг Ичуан, близо до град Лоян, е първата на жунците, която археолозите откриват в Централен Китай. До момента сведенията, че този етнос е обитавал района се съдържат само в историческата литература. Разкопките на некропола започнаха през 2013 г., като до момента са разкрити 150 гробници, включително 12 големи.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене