Гърция е разработила бърз антигенен тест за коронавирус

СНИМКА: Pixabay

Създаването на първия гръцки бърз антигенен тест за новия коронавирус беше обявено от министерството на развитието на страната, съобщи гръцката телевизия Скай. В съобщението това е определено като голям успех за гръцката научна общност.

Учените са завършили синтеза, изолирането и характеристиката на серия антитела срещу коронавируса SARS-CoV-2. Аминокиселинната последователност, методът на синтеза им, както и полето им на приложение, са внесени за патентоване, предава БТА.

Според министерството на развитието изследователската програма вече се намира на етап на търсене на фирма, която да се наеме с масовото производство на моноклоналните антитела и поставянето им на контролна лента за изработване на бърз тест за антигени, който ще позволи систематичен и целенасочен скрининг на населението.

"От самото начало мечтаехме за производството на "гръцки тест" като инструмент за излизане от тази безпрецедентна здравна криза. Един тест, който ще е възможен в рамките на няколко минути и ще дава достоверни сведения дали някой е носител на вируса или не", подчерта заместник-министърът на развитието и инвестициите Христос Димас.

Изследователският проект е в рамките на програмата на министерството на развитието и инвестициите на стойност 2,9 млн. евро, насочена към епидемиологичното проучване на SARS-CoV-2 в Гърция чрез масови тестове за установяване на вируса и на антителата срещу него, секвениране на вирусни геноми и генетичен анализ на пациенти.

В програмата на министерството участват редица научни институции като Атинският университет "Каподистрия", Солунският университет "Аристотел", Гръцкият институт "Пастьор", университетите в Крит и Янина и др.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Подкаст: Нели Хаджийска: Благодарна съм на "старата" Нели, без нея нямаше да стигна до тук
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници

Напишете дума/думи за търсене