"Библията през очите на Шагал и Дали" - виртуално в галерия "Оборище 5"

Артсалонът с първа виртуална 3D изложба за Коледа

Галерия “Оборище 5” поздравява всички свои гости и клиенти с предстоящите коледни празници с първата си виртуална изложба, която започна днес -  1.12.2020, и ще продължи до 25.12.2020 г.

Изложбата може да бъде разгледана безплатно онлайн на сайта www.oborishte5.com.

Включени са 20 цветни литографии на Салвадор Дали и Марк Шагал на библейска тематика. Произведенията идват от известните серии на големите художници “Библия Сакра” на Дали и илюстрацията на “Библията” от Марк Шагал.

Творбите са част от колекцията на Галерия “Оборище 5”, някои от тях не са показвани досега в България. От екипа на галерията споделят, че това е тяхното послание към публиката във времето на частичен локдаун и се надяват любителите на изкуство да се възползват и заредят положително с тяхната първа онлайн 3D изложба.

Всички картини, включени в онлайн изложбата, могат да станат чудесен коледен подарък и да обогатят някой дом или офис. При интерес за закупуване и организиране на частно превю, ценителите могат да се свържат с екипа на галерията на имейл: [email protected] или на телефон: 0887302195

Всяка творба притежава сертификат за автентичност и сертификат за собственост. Творбите идват от световноизвестното издателство “ L’atelier Mourlot” в Ню Йорк и притежават печат на гърба.

Повече за самите серии:

Салвадор Дали - "Библия Сакра" 

Работа на Салвадор Дали от цикъла му "Библия Сакра"
Работа на Салвадор Дали от цикъла му "Библия Сакра"

Серията съдържа 105 цветни литографии (смесена техника), направени по 105 акварела, създадени от Дали между 1963-64 година. Всяка серия „Библия Сакра” е съставена от 5 тома, подвързани в перфектно обработена кожена подвързия и съдържа текста на Билията плюс 105 литографии. Това е най-голямата публикувана серия с илюстрации от Салвадор Дали. Издадена от Ридзоли едишънс – Милано,
THE ART HOME OF EVENTS - Италия.

Изданието е поръчано от Джузепе Алберто – добър приятел и водещ покровител на Дали. Знаейки, че изработването на илюстрациите ще изисква художникът добре да изучи Библията, Алберто се надявал по този начин да върне приятеля си към вярата и католическата църква.

Марк Шагал - Библейска серия, 1960
Библейските сюжети вдъхновяват Марк Шагал през целия му творчески път. Интересен факт е, че през 1931 г. големият колекционер на картини Амброаз Волар изпраща художника на пътешествие в Палестина. Там той проучва местностите, на които са се развивали едни от най-драматичните събития от Стария завет. През периода на 50-те и 60-те години Шагал трескаво работи по различни офорти и литографии, пресъздаващи вълнуващи сцени и образи.

Марк Шагал - Библейска серия, 1960
Марк Шагал - Библейска серия, 1960
През 1960 година е създадена и една от най-емоционалните му серии, посветени на библейските текстове. Портфолиото включва общо 24 цветни литографии, всяка от които илюстрира сцена от старозаветен текст. Сред тях попадат „Изгонването на Адам и Ева от Райската градина”, „Молитвата на Йов” и други.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Подкаст: Нели Хаджийска: Благодарна съм на "старата" Нели, без нея нямаше да стигна до тук
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници

Напишете дума/думи за търсене