Китайски учени постигнаха квантово изчислително предимство

Изследователски екип, включващ известния китайски квантов физик Пан Дзиенуей, обяви в петък значителен пробив в изчислителната техника, постигайки квантово изчислително предимство. Това съобщи Радио Китай.

Екипът е създал прототип на квантов компютър, наречен „Дзиуджан“, чрез който са били засечени максимум 76 фотона. Изследването, в което е използвана извадка на гаусов бозон (GBS), класически алгоритъм за симулация, за да се осигури високоефективен начин за демонстриране на квантово изчислително ускорение при решаване на някои добре дефинирани задачи, е публикувано на сайта на списание „Наука“ (Science).

Това постижение означава, че Китай е реализирал първия основен етап по пътя към пълномащабни квантови изчисления – квантово изчислително предимство, известно още като „квантово надмощие“.

Нито един традиционен компютър не може да изпълни същата задача за разумен период от време и е малко вероятно ускорението да бъде наваксано от класически алгоритмични или хардуерни подобрения, според екипа.

Квантовите изчисления все още са в начална степен на изследване, но се смятат за ключ към радикалното подобряване на скоростта и мощта на обработка на компютрите, което да им позволи да симулират огромни системи и обработват мащабни данни, давайки тласък на постиженията във физиката, химията, биологията и други области. Китайски научни екипи правят сериозни усилия за пробиви в тази сфера, съревновавайки се в интернет гиганти като „Гугъл“, „Майкрософт“ и „Амазон“ за водеща роля в тази технология.

Класация
1
Археолози разкриха в Хънан гробница, която хвърля светлина върху етногенеза на китайската култура
2
България през очите на китайските студенти
3
Китайски учени постигнаха квантово изчислително предимство
4
Класическите градини в град Суджоу –„Китайската Венеция“
5
Робърт Редфийлд: САЩ са пред „най-тежкия

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене