Йорданка Христова поощри дъщеря си Ивана да открие дигитална изложба
Мила Манолова | 05 Декември 2020 г. | 665 показвания | 0 коментара

Рисунките на Ивана са вдъхновени от страховете, но и от надеждите при световната пандемия

Ивана Стоичкова - дъщерята на Йорданка Христова, откри и закри първата си дигитална изложба в столичната галерия “Доза” почти без никой да разбере за тази нейна петдневна артистична изява (5-12.11.) Доста нетипично за един художник...

Ивана Стоичкова е родена в София през 1980 година (снимката горе е от 2018 г.). Завършва операторско майсторство в Колеж по екранни изкуства и графичен дизайн в НБУ. Прави уникални бутикови мебели предимно от дърво. Живяла е в САЩ.

Участвала е в колективни изложби през годините с акрилни картини, както и с мебели на Sofia Design Week, One Design Week, Mikser Festival и др.

Самата Ивана беше много лаконична за своите творби. “Трябваше да се видят в контекста на залата (там е имало съпътстващи римувани текстове, музика... (Ивана пише само на английски - б.а.). Изборът на авторката е паднал на запис, който възпроизвежда ритъма на сърцето на фона на кардиограма. Според нея стихотворенията биха докоснали зрителя и разбрани само в съвкупност с всички изкуства, включени в експозицията.

Галерия “Доза” е нова в столичното артпространство и сред нейните стопани е и Мария Ампова. Тя и единомишленици търсят салон, който да подкрепя и помага на младите творци в творческите им експерименти и провокации. Идеята е Doza да е галерийно пространство, предоставящо платформа за различни проекти с фокус върху съвременното изкуство. В момента е затворена заради мерките срещу пандемията - нещо, в което има ирония, защото точно Ивана наскоро нарисува и сподели своите страхове и надежди с публиката точно там.

Ето какво казват галеристите за изложбата:

“2020 COVISUAL e

интимна изложба - серия от дигитални рисунки, които Ивана Стоичкова е създавала всяка вечер на своя телефон и публикувала всеки ден в продължение на 29 седмици. Ритуал, който приканва зрителя към двойствена игра с въображението. Към доброволно връщане назад във времето, в което авторът е заключил образ - на чувство, мисъл, сън.

Първата самостоятелна изложба на Ивана Стоичкова се появява в момент, в който светът е приел нова форма на съществуване, но точно в преходната същност на реалността ние най-добре виждаме това, което сме. В това наложено самовглеждане авторката прави опит да преосмисли последните няколко месеца, в които един вирус трансформира ежедневието и рутината на милиони хора.

Бързите рисунки и интимните текстове към тях са

мизансцен, наситен

със смесени и

нееднозначни емоции,

някои гневни,

други тревожни, с леки нотки на сантименталност и носталгичност.

“В основата на заглавието стои този COVID-19, който ни заля и във времето на изолация спонтанно започнах да рисувам на своя смартфон дигитални рисунки. Всяка вечер и сутрин ги публикувах в социалните мрежи. Този процес продължава и към днешна дата. Всичко започна доста неангажиращо, докато в един момент се появиха запитвания за принтове, нещата започнаха да добиват някаква форма, да привличат интерес и така се замислих за изложба”- казва Ивана Стоичкова. Проектът е своеобразно изследване на времето, в което всеки един от нас може да се припознае.”

“Тук бяхме и все още до голяма степен сме сами. Буквално и не. Отделени. Отчуждени. Изведени насилствено встрани от зоната на комфорт. Подложени на тест в своята адаптивност и устойчивост на мисълта.

Поглеждаме навътре

в себе си. Искаме да

споделяме. Жадни сме

Изолацията ни тласка едни към други. Дните минават. Календарно и бавно. Събитията са повече лични отколкото социални. Болка. Страх. Радост. Любов. Всеки ден. Аз. Ти. Ние”, казва при откриването на изложбата Ивана. И го доказва с “моментните и емоционалните” си рисунки - резултата от внезапна мисъл, спомен, няколко ноти, поглед през прозореца...

Тя продължава да рисува в същото темпо. Една от последните ѝ теми е забраната на абортите в Полша. Щом падне карантината, ще я чакаме в “Доза” или в друга галерия. Обеща нови проекти и има какво да покаже.

“Ивана искаше да улови пулса на времето. Затова в галерията се чува ритъм на туптящо сърце. Тя е мислещо дете”, казва майка ѝ - обичаната и популярна певица Йорданка Христова. Неотдавна в един разговор тя се похвали, че всички нейни плакати, картички и други рекламни материали да дело на дъщеря ѝ, която задължително прави снимките на естрадната звезда.

“Наши приятели видяха рисунките. Бяха възхитени.

Аз самата бях

изненадана и

впечатлена,

макар добре да си познавам детето. Ивана има различни и оригинални виждания. Затова я подкрепих изцяло за тази изложба. Заглавието 2020 COVISUAL е провокативно и говори много за нейната бърза мисъл и фантазия, умението да си играе с думите и образите. Изцяло я поощрявам в търсенията ѝ и артизявите ѝ казва прочутата ѝ майка, която неизменно подкрепя всеки избор на дъщеря си.

“Дъщеря ми е различна, но аз много я обичам и боготворя”, сподели Йорданка Христова в предаването “ВИП Брадър” през 2014 г. Това се превърна в истинска сензация, а думите на певицата бяха изкривени и допълнени.

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★ Любов: ★★★
Късмет: ★★★★★ Работа: ★★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Наказанието шокира близките на младата майка  Прокуратурата: Присъдата е в разрез с морала и основните ценности на обществото 2 години, 2 месеца и 22 дни сред разстрела на 23-годишната Дарина Министерска и едногодишната Никол съдът наказа едва с 20 години затвор двойния убиец Викторио Александров. Присъдата

Родителите ще кандидатстват за помощ пред общината, кметът решава каква да е компенсацията Родителите, за чиито деца няма място в държавни или общински детски градини, вече ще получават парична помощ от бюджета, за да си платят за частна. Помощта ще се дава от 3-годишна възраст на детето до 1-и клас Това предвижда проект на нова наредба на

Скандалът между двамата започна през 2017 г., мина през отхвърлената оставка на депутата от ГЕРБ и Конституционния съд Евродепутатката от БСП Елена Йончева ще трябва да плати 7000 лв. на бившия депутат от ГЕРБ Делян Добрев за серия клевети срещу него в медиите и в Народното събрание. Това е решил Районният съд в София

Европейското първенство в зала е основната цел през зимата ...
Халфът Мартин Райнов е големият отличник в "Левски" след ...
Димитър Ковачев-Фънки посреща рождения си ден днес само със ...
Екстремно ниските температури през изминалия уикенд не ...
Проф. Стоян Братоев продължава да работи за разширението на ...
Талантливият певец реши да пробва ново хоби и отиде на ...
През 2021 година отново ще има много супер автомобили, ...
София е единствената столица в Европейския съюз без ...
Песен на Поли Генова се завъртя сред хитовете на MTV. Още с ...
На 4 февруари вдъхновяващата цигулка на Светлин Русев и ...
Пъклен план за измама на съпругата на Тайгър Уудс - Ерин ...
Биолози откриха най-дългият известен геном в животинския ...
Собственикът на "Левски" Наско Сираков прекарва днешния си ...
Усмихнато куче самоед Каспър и намусеният котарак Ромео ...
Суперзвездата Лионел Меси ще изгори за 4 мача. Той получи ...
Южнокорейският режисьор Пон Джун-хо, чийто филм "Паразит" ...