Индира Ганди - Желязната лейди на Индия

1964 г. Индира Ганди с баща си Джавахархал Неру

Известна като Желязната лейди на Индия, Индира Ганди не само насърчава независимостта на страната си, но помага и за превръщането й в устойчива нация.
Героиня на ръба на сивото, тя се справя със сериозни бунтове за независимост и сериозни обвинения в корупция, както и с политически злоупотреби. Животът й е пълен с интересни истории.
Обичана и мразена почти еднакво, тази жена води страната си във времена на големи неприятности.

Индира Ганди е първата жена, заемала поста министър-председател на Индия. Майка й е защитник на човешките права на по-малко облагодетелстваните. Баща й Джавахарлал Неру е лидер на движението за независимост срещу Британската империя. По-късно той става министър-председател на Индия.
По време на политическата кариера на Индира Ганди тя се изправя срещу най-големите сили в света. Освен това тя е тази, която превръща Индия в петата държава с ядрена енергия. Наследството й като първата жена, която е значима политическа фигура в Индия, е пълно с възходи и падения.

Тя е родена в Аллахабад на 19 ноември 1917 г. Като дете се възхищава на Жана Д'Арк. За съжаление, майка й почива, когато Индира е още много малка. Освен това баща й живее далеч от нея поради пълната му отдаденост на политиката на страната. Благодарение на което тя наследява политическото си призвание. От ранна възраст тя знае, че иска да служи на страната си.
Известно време лични преподаватели я обучават в дома й. По-късно тя посещава християнско училище в Делхи, преди да замине за Женева. За известно време учи в Оксфорд, но избухването на Втората световна война и осуетява нейните академични стремежи.
По време на престоя си в Оксфорд Индира Ганди става близка приятелка с Ферозе Ганди, който след това става неин съпруг. През март 1942 г. те се женят и скоро стават родители на две деца. След кратка романтика бракът се разпада поради изневерите на съпруга й.

Политическият възход на Индира Ганди
Индира Ганди се интересува от политика. Затова тя започва да работи с баща си - министър-председател на Индия по това време, ставайки негова дясна ръка.
Скоро тя се присъединява към Конгреса и активно подкрепя баща си в борбата за независимост на Индия. Разбира се, начело на движението е Махатма Ганди, с когото няма роднинска връзка, въпреки че споделя фамилно име. Индия постигна своята независимост от британското управление на 15 август 1947 г.

През първите години на независимостта на Индия политическа кариера на Индира напредва ръка за ръка с тази на баща й до неговата смърт през 1964 г. Индира Ганди започна да поема различни министерски позиции, винаги в първите редици на политическата среда в Индия.
През 1966 г. колегите й я предлагат за генерален секретар на партията в Конгреса. Скоро след това тя става новият министър-председател на Индия, което бележи и първия път, в който жена заема позиция от такъв висок политически калибър в азиатската държава.

Някои от нейните биографи подчертават, че Индира Ганди е избрана за министър-председател от нейната партия с надеждата, че ще бъде лесна за манипулация. Те искали някого, чиято основна функция ще бъде да е имиджът на партията. Те не са имали намерение тя да участва във вземането на важни решения.
Едно е вярно обаче - тя не е имала същите планове. Разбира се, това й спечелва много врагове сред нейните партийни редици от самото начало.

Политиките на Индира Ганди

Два пъти е избирана за министър-председател - от 1966 до 1977 г. и от 1980 г. до убийството й през 1984 г. Първият мандат на Индира Ганди като министър-председател на Индия е белязан от нейната прогресивна политика. Освен това тя полага огромни усилия за укрепване на връзките между необвързаните държави.

Тази позиция очевидно е много прогресивна, което предизвиква поредица заплахи от собствената й партия. Въпреки тях тя започва програми за модернизация на селското стопанство. Сред някои от тези, които се открояват, са предложенията за Зелена революция и Бяла революция. Тези предложения имат за цел да защитят семената, културите и производството на млечни продукти, за да сложат край на недохранването в Индия.

Освен това тя разработва ядрени и космически програми и бележи много победи във войната срещу Пакистан, което довежда до създаването на Бангладеш. Нейните външнополитически стратегии я поставят в сериозно противоречие с американските интереси в района. Ричард Никсън я нарича „старата вещица“.

Измама, неприязън и корупция
Въпреки това през 1971 г., след последните си избори, Индира Ганди не успява да изпълни много от предизборните си обещания. Администрацията й започва да предприема изключително непопулярни мерки. Освен това е обвинена в корупция и изборна измама.
Тези събития предизвикват голямо напрежение в Индия. Заради това на Индира Ганди е наредено да се оттегли от поста си на министър-председател, като допълнително е „дисквалифицирана” да се кандидатира за поста в продължение на шест години.

Ганди вярва, че е жертва на заговор срещу нея, така че отказа да подаде оставка от поста. През 1975 г. тя постановява извънредно положение в Индия. С подкрепата на сина си Ганди цензурира пресата и затваря противниците си.
В допълнение към всичко това нейният по-малък, но свръхамбициозен син Санджай стартира програма за масова стерилизация, твърдейки, че Индия е твърде претъпкана, за да бъде управлявана ефективно. Заради всички тези непопулярни мерки последвалите избори гонят нея и сина й от върховната индийска администрация.

Преизбиране и убийство
Въпреки свалянето й от власт и падането на популярността й, Индира е избрана отново през 1980 г. През същата година синът й Санджай загива в самолетна катастрофа. По време на този нов мандат като министър-председател нейното правителство се сблъсква със сепаратистки изисквания от някои щати в Индия, като Пенджаб. Това е територия с мнозинство на сикхите, чийто духовен водач започна насилствено да тормози централната сила на Индия.

Някои теории твърдят, че страни, които не харесват политиката на Индира Ганди, тайно помагат на сепаратистките групи. Движенията за независимост известно време си играят с нейното търпение. Накрая с железен юмрук тя нарежда на индийските сили да превземат Златния храм, който е бил контролен център на сикхите.
Тази операция причинява стотици смъртни случаи сред сепаратистките сикхи. Това предизвиква смъртоносна омраза към премиера и нейното правителство от членовете на общността.

През 1984 г. двама от най-близките й телохранители я застрелват от упор, убивайки я в дома й. Изглежда, че и двамата са били сикхски бойци под прикритие.
След убийството на Индира Ганди в Северна Индия избухва насилие и преследване на сикхи. Отново са отнети хиляди човешки животи в Индия.

Спорно наследство
Две много различни наследства са оставили Индира Ганди и нейното правителство на страната. От една страна, тя допринася много положително за напредъка на Индия не само за да бъде независима държава, но и да се самоиздържа. Всичко това подтиква Индия да се превърне в световна сила.

От друга страна, за да постигне целите си, тя не се спира пред нищо. Прибягва до корупция и мерки, които в някои случаи очевидно са грешни.

По време на своята житейска и политическа траектория Индира Ганди дава превес на различни личностни характеристики и лидерски стилове. Във всеки случай тя е персонаж, изпълнен с морални двусмислия, но без съмнение животът й си струва да се помни.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Когато обичаме и мразим партньора си едновременно
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?
Неочаквано 93-годишният Клинт Истууд се появи на публично събитие (Видео, снимки)
5 храни, които повдигат настроението, според науката

Напишете дума/думи за търсене