Броят на много видове пеперуди е намалял с почти 40% за 30 години

СНИМКА: Pixabay

Броят на 17 разпространени в Европа видове пеперуди е намалял с 39 процента от 1990 г., съобщи ТАСС.

Данните са на Европейската организация по опазване на пеперудите с център в Нидерлания.

Учените са изследвали популациите на пеперуди в Нидерландия и Великобритания. В Нидерландия те са намалели с 50 процента от 1990 г. Числеността на 25 вида е спаднала, но на 16 се е увеличила, а средният брой на още девет вида не е намалял, предава БТА.

Във Великобритания популацията на пеперуди се е съкратила с 50 процента от 1976 г. И там обаче има положителни тенденции. Около 30% от видовете разширяват ареала си. Нараства и числеността на много от тях.

Причини за намаляване на популациите на пеперудите в много европейски държави са свиването на площта на хабитатите им заради развитието на селското стопанство, замърсяването на въздуха и почвата с химикали, промените в климата. Последният фактор обаче има и положително влияние, защото позволява на топлолюбиви видове да разширят ареала си на север. Свикналите с по-хладен климат обаче или измират, или се принуждават да се заселят на по-голяма височина.

За опазване на изчезващите видове пеперуди учените предлагат да се следи състоянието на местообитанията им, да се използват по-екологични методи за земеделие и финансова помощ на фермерите, които се ангажират с тях.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Протоколи на Американската национална академия на науките".

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Акнето – митове и легенди. Споделено от дерматолог
Как лошият шеф пречи на любовта
След Милано и Торино забрани пушенето на открито
Есенната колекция на "Диор" връща в Холивуд от 30-те и света на Марлене Дитрих
Защо ружът е толкова важен за грима

Напишете дума/думи за търсене