Три актьорски академии носят успех на Николай Стоилов в Холивуд

Българинът има един от 25-те уникални гласа в

световното кино

Един плътен и красив български глас се оказа сред 25-те уникални гласа в световното кино - на Николай Стоилов.

Преди броени дни световната платформа за кино Internet Movie Database публикува класацията и сред отличените бе записано и името на българския актьор. Преди 26 години той превръща в реалност мечтата на много наши артисти - да замине зад океана, където не само учи, но и работи в Меката на киното - Холивуд. Зад гърба си вече има участия в десетки филми, тв сериали и нещо много рядко за чужденец - с неговия глас оживяват анимационни герои и персонажи в едни от най-популярните в света компютърни игри. Въпреки че заради пандемията Холивуд сега е в застой, именно анимацията и видеогейм индустрията са в разцвет. А Николай Стоилов отново получава няколко роли в Call of Duty. Това е може би най-популярната игра в света, всеки нов сезон само за първите две седмици след пускането си

носи печалба от

600 милиона долара

на компанията. И вече няколко сезона актьорът озвучава по пет-шест персонажа. Плътният му и красив глас му носи участие и в номинираната за “Оскар” анимация “Аз, проклетникът 2”.

Паралелно с актьорството Николай Стоилов активно тренира и се състезава в ски алпийски дисциплини и в колекцията си вече има огромен брой медали.

От съвсем малък е свикнал да носи по много дини под една мишница. Това го учи не само на дисциплина, разширява кръгозора му и го прави много организиран. Едва на 4-годишна възраст започва да кара ски и когато след години отива в Щатите, с огромна радост открива, че в Орегон може да практикува любимия си спорт целогодишно. Като малък тренира активно и плуване и баскетбол, с който влиза в отборите на “Левски”, “Славия” и “Академик”. “Благодарен съм на родителите си, че ми дадоха възможност да се занимавам с много неща”, казва днес Николай. На 6-7-годишна възраст тръгва на уроци по акордеон и много бързо печели национални конкурси с този инструмент. След две-три години неговият преподавател професор Ганев посъветвал родителите на малкия талант да го запишат на пиано, за да има повече възможности за развитие.

Наред с всички други занимания бъдещият актьор и рисува. Оказало се, че е наследил таланта на баща си Георги Стоилов, който бил доцент д-р на техническите науки, създател и директор на филиала на Техническия университет в Пловдив и в същото време с голяма дарба на художник. “Вкъщи имам 65 негови изключителни картини. Тук, в САЩ, той направи няколко изложби”, разказва Николай Стоилов. Майката на актьора също е голям учен. Професор д-р Ирина Стоилова ръководи експериментална изследователска лаборатория по неврофизиология и проблемни групи по хипербария и микрогравитация в Института за изучаване на мозъка. Автор е на повече от 120 научни труда.

С такива родители съвсем логично Николай Стоилов расте като изключително будно и умно дете. Въпреки многото си странични занимания влиза в Английската гимназия първи по успех и завършва със златен медал.

Освен спорта, музиката и рисуването още в прогимназията той

посещава и

уроци по френски

Именно покрай тях съвсем случайно се озовава в киното едва на 10-годишна възраст. В читалището, в което учел, дошъл актьорът Светослав Пеев. Търсел по-будни деца за кастинг за голям филм. Учителката препоръчала Николай и негов приятел. Минали през национален конкурс, после още четири-пет кастинга за лентата “Константин Философ” на режисьора Георги Стоянов. Николай Стоилов бил избран да изиграе ученика на Константин Философ - Наум, като малък. Докато вървяла подготовката за снимките, от екипа поискали хлапето да не подстригва косата си няколко месеца. “Заприличах изцяло на момиче и дори ми правеха забележки, като влизах в мъжката тоалетна”, смее се сега Николай. В този филм той среща на снимачната площадка най-големите имена на българското кино, а повечето му сцени са заедно с Руси Чанев, който изпълнява главната роля. Имали снимки и извън страната - в Чехословакия, Армения, Грузия. Филмът запалил интереса му към актьорството. След време си дал сметка, че в тази професия ще има възможност да използва всички придобити дотогава умения.

След английската гимназия кандидатства във ВИТИЗ (днес НАТФИЗ). Влиза при проф. Люцканов, който на изпита, искрено учуден, го пита защо кандидатства актьорско майсторство със златен медал от Английската гимназия, а не стане адвокат, лекар... Николай отговаря, че като актьор ще има възможността да влиза във всяка една от тези професии.

Като студент той отново получава роля в киното. Иван Андонов го избира да участва във филма му “Вампири, таласъми”.

Благодарение на английската гимназия гледа в оригинал много театрални постановки на Би Би Си с участието на Лорънс Оливие, Антъни Хопкинс и т.н. И се появила идеята към какво да се цели. Бил във втори курс във ВИТИЗ, когато като гост-лектор дошъл Ръсел Бойс, заместник-ректор на Кралската Шотландска академия за актьорско майсторство и музика. Трябвало да направи три-четири показни урока, а Николай превеждал по време на лекциите. Станали близки приятели и няколко месеца по-късно Стоилов потърсил Бойс за съвет дали да кандидатства в актьорска академия в Лондон, за която видял обяви във ВИТИЗ. Бойс обаче го посъветвал да отиде в England’s Guildford School of Acting и да изкара Шекспировия курс, който бил през лятото. Николай изпратил видеоматериали, одобрили го и учил в продължение на месец. За завършването направили спектакъл. На финала бил поздравен от самия ректор на академията, която е една от трите най-добри във Великобритания. “Каза ми: “За нас ще е чест да се явиш на изпит за академията”. Бях много изненадан, като разбрах, че местата са заети за три-четири години напред и приемат само по един клас с пет момичета и пет момчета”, разказва Николай Стоилов. Явил се и след два дни му се обадили, че е приет и ще може да започне да учи след три години. Българинът

бил първият студент,

приет в академията

от нейното създаване, за когото английският не е майчин език. Когато се прибрал в България, получил писмо, че са освободили място и може да замине да учи още същата есен. По това време Николай вече бил в трети курс във ВИТИЗ и се наложило да вземе две години за една, за да се дипломира.

В England’s Guildford School of Acting Николай учи две години. В един от спектаклите за завършването българският студент получава ролята на Хамлет. За да шлифова речта си и да има перфектно произношение, се наложило да посещава допълнителни часове по правоговор. Усилията и талантът му дали резултат и го поканили да учи в British American Drama Academy (BADA) в Станфорд. Програмата се преподавала само от актьори и режисьори, спечелили “Оскар” или “Тони”. Стоилов заминал през 1994 г. и там срещнал прочути имена от световния театър. Един от тях бил Хосе Куинтеро, режисирал много постановки на Тенеси Уилямс, с когото е имал интимна връзка. Сред преподавателите са още носителката на множество престижни награди Фиона Шоу, Дерек Джакоби и т.н.

След този курс Николай Стоилов бил приет в друга много престижна академия в Ню Йорк. Но влиятелни хора в актьорските среди го посъветвали да замине за Лос Анджелис и да си търси агент, защото вече е перфектно подготвен, образованието му е на много високо ниво и е загуба на време още да учи. За да го задържат, от академията в Ню Йорк го поканили да мине директно в последната година, когато се преподават Шекспировите постановки, и въпреки че обучението било много скъпо, му предложили даже да учи абсолютно безплатно. Все пак деликатно отказал и се преместил в Меката на киното.

Докато си търсел агент, участвал в няколко големи продукции, но в масовката, където обаче видял на терен имена като Антъни Хопкинс и Сандра Бълок. Само след две-три изпратени писма и изиграни монолози Стоилов сключил първия си договор с агент. Скоро получил и дебютната си роля с реплики в сериала “Сабрина, младата вещица”. На кастинга се явил за ролята на гръцки студент в класа на Сабрина, който се казвал Ставрос. Имало реплики и на гръцки и по време на едно от прослушванията го накарали да каже думите и на български. Станало им много забавно и в крайна сметка героят бил сменен на български студент, който се казва Лайош. Николай опитал да обясни, че това не е българско име, но пък на екипа им звучало като такова и не го сменили.

Участието във филм с реплики му дава правото да стане член на техния актьорски съюз и на практика вратите пред него се отварят. Следват поредица от участия в сериали като “Военни престъпления: Лос Анджелис”, “Централна болница”, V.I.P. с Памела Андерсън и още десетки заглавия.

Не след дълго получава и главна роля в “Дъждът на Лана”, в който играе хърватския гангстер Дарко. Интересен факт е, че за този образ първоначално бил одобрен Горан Вишнич (“Спешно отделение”), доста популярно име в Холивуд с хърватски произход, който дори бил сключил предварителен договор. Но българинът толкова впечатлил хората от екипа, че променили плановете си и му дали ролята. А с нея Николай

взема наградата

TIMMY за най-добър

актьор през 2005 г.

Въпреки че вече 26 години живее в САЩ, Стоилов успява да открие своята половинка в България. Почти всяко лято се прибира у нас и още като студент по време на една от ваканциите, среща синеоката красавица Вяра. След една година, прекарана в дълги презокеански телефонни разговори, двамата решили да се оженят. Сега имат 7-годишна дъщеря Ирина, която дава всички заявки да се превърне в ослепителна холивудска красавица.

С двете красавици - съпругата Вяра и малката Ирина
С двете красавици - съпругата Вяра и малката Ирина
В ролята на Дарко, с която печели награда за най-добър актьор.
В ролята на Дарко, с която печели награда за най-добър актьор.
Заради актьорската професия Николай се научава и да язди.
Заради актьорската професия Николай се научава и да язди.
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Подкаст: Нели Хаджийска: Благодарна съм на "старата" Нели, без нея нямаше да стигна до тук
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници

Напишете дума/думи за търсене