Новият южноафрикански вариант на COVID може да намали ефективността на ваксините

СНИМКА: Pixabay

Новият вариант на Ковид-19, идентифициран в Република Южна Африка, може да превъзмогне антителата, които го атакуват при лечения с кръвна плазма от излекувани пациенти и може да намали ефикасността на досега съществуващите ваксини, съобщи Ройтерс, като цитира мнения на учени.

Специалистите се опитват да установят дали ваксините, които в момента се използват по света, са ефективни срещу станалия известен като вариант 501Y.V2 на новия коронавирус, изолиран от южноафрикански генетици в края на миналата година в община Нелсън Мандела Бей, предава БТА.

"Този вариант показва пълно заобикаляне на три класа терапевтично релевантни моноклонални антитела", пишат учени от три южноафрикански университета, които работят съвместно с Националния институт по заразни болести в РЮА в статия, публикувана в електронната библиотека bioRxiv.

"Освен това вариантът 501Y.V2 показва значително или пълно преодоляване на неутрализиращите антитела при Ковид-19 конвалесцентна плазма", пишат те и отбелязват, че заключенията им "подчертават вероятността от повторно заразяване и може да доведат до намалена ефикасност на настоящите ваксини, основани на протеини за шипа на вируса".

Вариантът 501Y.V2 е 50 на сто по-силно заразен от предишните вариации на коронавируса, казаха южноафрикански учени тази седмица. Той вече е разпространен в поне 20 страни по света, след като е докладван в СЗО през декември. Той е един от няколко нови варианта на коронавируса, открити през последните месеци в Англия и Бразилия и е основен двигател на втората вълна на пандемията в Южна Африка.

Учени от университета "Рокфелер" в САЩ, от Националните здравни институти и други изследователски звена изразиха тревога, че предварителните резултати от изследванията показват, че до голяма степен бъдещи мутации в новия коронавирус биха заобиколили съществуващите ваксини, съобщи Асошиейтед прес. Те са изследвали новите варианти на вируса, засечени в Южна Африка, Великобритания и Бразилия.

Един от начините на действие на ваксините е да накарат имунната система да произвежда антитела, които пречат на вируса да инфектира клетките. Изследователи от университета "Рокфелер" са взели кръвни проби от 20 пациенти, имунизирани с ваксините на "Модерна" или "Пфайзер" и са тествали в лабораторни условия дали антителата в тях действат срещу различните варианти на вируса.

При някои от пробите антителата не действат добре срещу вируса в зависимост от мутацията, каза ръководителят на изследването д-р Мишел Нузенцвайг от университета.

Предишни тестове показаха, че двете ваксини са около 95 на сто ефикасни за превенция на заболяване с Ковид-19.

Д-р Дрю Вайсман от университета на Пенсилвания, чиято дейност помогна за създаването на ваксините на "Модерна" и "Пфайзер", каза, че откритието за антителата е тревожно, но отбеляза, че ваксините защитават и по други начини, като предизвикват имунен отговор и от други компоненти на имунната система. Новото изследване включва едва 20 души, без широк спектър от представители на възрасти и произход и "всичко това има значение при генерализиране на резултатите", отбеляза той.

Наивно е да вярваме, че първото поколение ваксини ще са достатъчно или че само ваксините ще решат проблема, смята д-р Грегъри Поланд, експерт по ваксините в клиника Майо.

"Сами се прострелваме в краката, като позволяваме безпрепятственото разпространение на вируса и не предприемаме най-логични мерки като задължително носене на маски, както е в други страни", каза той. "Как е възможно ресторантите и баровете да са пълни? Берем плодовете на това, което сами посяхме", каза той.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Най-неустоимите тв доктори
Тарантино се отказа да снима филма The Movie Critic - последен за кариерата му
Интересни факти за зодията ви
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?

Напишете дума/думи за търсене