Борисов прати на Вучич картина на двамата на газопровод (Обзор)

Картината, която Бойко Борисов прати на Александър Вучич

Картина на българския художник Симеон Кръстев, на която са изобразени премиерът Бойко Борисов и президентът на Сърбия Александър Вучич, замина за Белград. Преносители на ценната пратка са външният министър на Сърбия Никола Селакович и първата дама в Белград Тамара Вучич. Дарът е специално от премиера Борисов за президента на Сърбия.

Картината изобразява двамата как наблюдават строителството на газопровода “Балкански поток”, през който Сърбия получава руски природен газ, а България е транзитираща страна. За модел на платното очевидно е използвана снимка от обиколката на двамата покрай поставянето на тръбите.

Картината е поръчана от строителя на газопровода - саудитския консорциум “Аркад”, разясниха от Министерския съвет. “Потърсиха ме от Съюза на художниците - 30-40 колеги са рисували по темата. Не робувам на политика, но това е история, документ - височайше посещение, тръбата е в България, те са на терена между работниците”, разказа художникът Симеон Кръстев, с успех показван и продаван от известни наши галерии.

Картината му е част от поредица, която се планирало да бъде показана на изложба в Националния исторически музей заедно с археологически артефакти, открити при строителството на газопровода. Конкретната картина била дадена от саудитците на “Булгартрансгаз”, а българската фирма я дарила на Борисов.

Премиерът решил картината да бъде изпратена на президента на Сърбия Александър Вучич като спомен от посещението му в България през юни миналата година, казаха от Министерския съвет.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Чао на бръчките около очите
Елиф Шафак: Бог е изкусен часовникар. Толкова точен е Неговият ред, че всичко по земята се случва, когато му дойде времето
Когато обичаме и мразим партньора си едновременно
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?

Напишете дума/думи за търсене