Два филма отбелязват годишнината от блокадата на Ухан

Медици карат на носилка пациент с пневмония в китайския град Ухан, откъдето тръгна заразата.

Два документални филма предлагат различни гледни точки преди годишнината от 76-дневната блокада на гр. Ухан, където беше открит новият коронавирус, съобщи Асошиейтед прес.

Начинът на разпространението и публиката им са в рязък контраст.
Единият филм е с подкрепата на правителството. Той възхвалява пожертвователността на Ухан.

Прожектира се в цял Китай, като е насочен към хората, одобряващи начина, по който управляващите реагираха на епидемията.

Вторият филм се разпространява само в интернет. Негов автор е концептуалистът и дисидент Ай Вейвей.

Китайското правителство се стреми да отхвърли всякакви обвинения за произхода на пандемията и изгради история за триумф над вируса чрез телевизионни предавания, кампании в социалните мрежи, книги. То възхвалява лекарите, медицинските сестри, ваксинационната кампания. Каквито и да е критики се потушават.

Документалният филм" "Дни и нощи в Ухан" е с участието на 30 кинодейци, съобщи БТА. Той показва страданията на 11-милионния град, на жителите, медицинския персонал и работещите на първа линия.
Докато "Дни и нощи в Ухан" се ползва от силната подкрепа на държавата, фестивали, киносалони и стрийминг канали, включително "Амазон" и "Нетфликс" отхвърлят "Коронация" на Ай Вейвей. Той обяснява цензурата със страх управляващата партия да не бъде засегната.

"Не ме интересуват филмовите фестивали - заяви Ай Вейвей на виртуална пресконференция. - Но те са платформа, те би трябвало да представят съдържателни филми. Това е тяхно задължение. След като не си изпълняват задължението, ме е срам заради тях".

Блокадата на гр. Ухан, наложена на 23 януари, по-късно беше разширена до околни райони. Около 56 милиона души останаха затворени в домовете си.

Пропагандният филм представя официалната версия, че мерките на правителството, включително и блокадата, са осигурили безценно време на света, за да се подготви за пандемията. Несъгласните с това твърдят, че потайността на властите и слабите мерки за контрол са дали възможност за първоначалното разпространение на вируса.

Филмът на Ай Вейвей показва епидемията през очите на строителни работници, доставчици, медицински персонал и жители на Ухан. Той е колаж с кадри, заснети от приятели, колеги, аматьори, някои от които остават анонимни. Филмът показва болката на болните от COVID-19 в Китай с кадри как те не могат да дишат, докато медицински лица в защитно облекло се опитват да им помогнат.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене