Боркинята Миглена Селишка: Психиката ми е по-здрава

Селишка стана европейска шампионка през 2020-а

Европейската титла по борба даде огромен психологически бонус на Миглена Селишка (50 кг), призна самата тя. 24-годишната националка от Дупница беше обявена за най-добър спортист за 2020-а при жените от Министерството на спорта. През миналата година тя завоюва и бронз от Световната купа в Белград.

"Много беше важно да стана европейска шампионка - върна лентата Миглена Селишка. - Още повече да спечеля финала срещу същата съперничка Оксана Ливач, от която бях загубила битката за златото предната година. Почувствах облекчение. Усетих, че вървя по правилния път и се готвя както трябва. Психическата ми настройка е по-здрава вече. Преди това имах тежка контузия. Беше ме изкарала извън равновесие. Не знаех дали ще си върна старата форма. С много тренировки успях. На финала предимство има този, който преодолее психическото напрежение."

В своята кариера Селишка е печелила много медали от големи първенства. Но признанието за водещ спортист на България дава по-различно усещане.

"Вълнуващо е да получиш награда. Златният медал от състезание е гордост от това, че съм си свършила работата. Другото е признание. Още повече в тази тежка година за мен и за всички останали спортисти", смята боркинята.

На всеки голям турнир тя има специална настройка, за да се фокусира върху предстоящите срещи.

"Страня от другите - сподели пред "България Днес" Селишка. - Не слушам кой какво е направил. Настройвам се за всяка среща една след друга."

Женският национален отбор по ръководството на треньора Петър Касабов е на високопланинската база Белмекен. Тимът ще остане на лагер преди участие на турнир в Рим.

"Ще направим едно състезание, за да видим на какво ниво сме и дали трябва нещо да променяме в подготовката - обясни Селишка. - После следва още един лагер и ще се готвим за олимпийския квалификационен турнир, който ще е в Унгария и започва от 3 март. Миналата година отмениха същата надпревара една седмица преди началото заради коронавируса. Тогава се чувствах доста мотивирана и спокойна, защото беше точно след европейското. Сега съм готова да покажа още."

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене