Многоликият Ясен Петров: Футболен бунтар и китайски мъдрец

Ясен Петров на пресконференция като селекционер на България

Само преди няколко месеца едва ли някой би заложил и пукната пара за това, че Ясен Петров може да стане национален селекционер. Въртяха се всякакви кандидатури. Обсъждаха се различни имена. И най-неочаквано бе избран Петров!
Ясен излезе на първата си пресконференция в Бояна и каза: "Може да съм малко луд, но аз вярвам"! Имаше първоначална изненада от избора. Но сега все повече изглежда, че този екзотичен образ може да е точният човек на точното място. Съперниците на България трябва да очакват неочакваното. Това много често е предимство за отбори, намиращи се в криза.

Източен мъдрец. Петров с гривни, пура, тъмни очила и дълги прошарени коси
Източен мъдрец. Петров с гривни, пура, тъмни очила и дълги прошарени коси

През годините Ясен често се захващал със задачи, които са изглеждали екстравагантно. Тази закалка вероятно идва и от трудното му детство. Роден в семейство с четири деца, Ясен губи баща си, когато е едва на три години и половина. От много време майка му живее с втория си съпруг в Гърция. Ясен и брат му Павел са отгледани от баба и дядо. И сега националният селекционер поддържа връзка с майка си и своите племенници в Солун.
Ясен в първите си години като треньор прилича на момче от трибуните
Ясен в първите си години като треньор прилича на момче от трибуните
Съдбата му раздава лоши карти, но Ясен Петров ги изиграва смело. Не се пречупва пред изпитанията. Юноша е на "канарчетата", а започва да играе мъжки футбол в "Торпедо" (Карлово). "Там започнах да вкарвам голове и да се развивам, там спечелих първите си пари от футбола.
В свободното си време кара картинг
В свободното си време кара картинг
Привлече ме откривателят на Стоичков - Сава Савов", споделя Петров в свое интервю. След това кариерата му минава през "Ботев" (Пловдив), "Пирин" (Гоце Делчев), "Левски" (София), "Локомотив" (София), "Славия", "Алки" (Ларнака). Бележи попадения за китайските "Ухан", "Нанджин" и "Ченду". Играе и в Германия за "Мепен" и "Тенис Борусия" (Берлин).
Като треньор на "Левски" Петров току-що е спечелил дербито с ЦСКА
Като треньор на "Левски" Петров току-що е спечелил дербито с ЦСКА

Любопитното е, че метаморфозите, през които минава жизненият път на Ясен Петров, много ясно се изразяват във външния му вид. В първите си години на терена развява дълга черна коса и носи очарованието на футболен бунтар, израснал на улицата. Техничните му отигравания с топката и впечатляващ поглед над играта му печелят прозвището пловдивския Джанини. След края на кариерата на терена Петров продължава с футбола. Поема кръста на трудната треньорска професия. Този период също се отразява както на начина, по който изглежда, така и на жизнената му философия. Петров започва да говори по-задълбочено. Чисто спортната тематика често е примесена с философията му за човешките взаимоотношения. В България работи за "Локомотив" (София), "Ботев" (Пд), "Черно море", "Локо" (Пд), "Нафтекс", "Левски" и "Ботев" (Враца). След това започва китайското приключение на Ясен. От 2013 г до 2019 г живее в най-многолюдната страна. Там води отборите на "Шъдзяджуан", "Бейджинг Ентърпрайсес", "Хенан" и "Шъдзяджуан". Адаптацията му към местния начин на живот е феноменална. Феновете просто го боготворят. Световните информационни агенции публикуват снимки, на които се вижда как е изпращан от екзалтирани тълпи при напускането на един от отборите си. Кадрите как китайци снимат с телефоните си, докато реват като малки деца за отиващия си техен идол, са покъртителни. Българинът попива от азиатската култура и това отново се вижда на лицето му. Дори и за близките му е трудно да го разпознаят зад посребрените кичури, с които прилича на древен мислител. И зад дима на хаванска пура. Сега е време на нова промяна. Ясен Петров отново е прясно подстриган и готов да води националния отбор. "Имах вариант да замина за Китай - признава той. - Но след като получих предложение да водя България, не се замислих. За мен беше чест. В живота не всичко е пари." Какво ще се случи оттук нататък в треньорската мисия на Ясен Петров предстои да видим. Надеждите на всички са той да поведе отбора към друга азиатска дестинация. Световното първенство в Катар през 2022 г.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене