Вицепрезидентът на федерацията по ски Георги Бобев: Алберт Попов има сили за подиум

Попов дублира шестото място отпреди две години на същата писта

"Подиум е по силите и във възможностите на Алберт Попов. Това е смела мечта и много сериозна цел", обяви пред "България Днес" вицепрезидентът на федерацията по ски Георги Бобев след най-доброто представяне на алпиеца през сезона. 23-годишният талант изравни своя върхов резултат в стартове от Световната купа на нощния слалом в Шладминг (Ав). Алпиецът завърши шести. Точно преди две години той записа същото постижение в австрийския курорт.
Победата завоюва Марко Шварц (Ав), който финишира за общо време 1:44,04 мин. Тройката допълниха френските звезди Клемон Ноел и Алексис Пинтуро.
Алберт Попов беше девети след първия манш. В обилния снеговалеж той направи отлично второ спускане и завърши на 1,54 сек. от победителя.
"Много сме щастливи - каза след финала скиорът във видеообръщение. - Програмата продължава за нас със (слаломите в Шамони на 30 и 31 януари. Чувствам се добре. Във форма съм. С малко късмет нещата ще се получат. Стискайте палци."
Преди десет дни Георги Бобев прогнозира пред "България Днес", че Попов има нужда от малко късмет, за да дойдат добрите резултати, след като не успяваше да влезе в Топ 30 през първите няколко старта от сезона.

Георги Бобев
Георги Бобев

"Запознати сме в детайли с качествата на Алберт, подготовката и организацията. В първите стартове малко не му стигна да влезе във втори манш. Демонстрира добра форма. Последните три слалома показаха, че сме на правия път - обясни Георги Бобев. - Слаломът е най-конкурентната дисциплина в алпийските ски. Достигането до Топ 30 е успех. Влизане в десетката или в шестицата е изключително постижение. Австрийци, норвежци и французи, швейцарци водят тежка битка. За големите нации тези стартове са квалификации за световното първенство, защото там имат право на максимум четирима състезатели. Ние сме малка държава с много по-ограничени възможности. Алберт вече три сезона е в световния елит. Получава по-добри стартови позиции, което му дава допълнителни шансове за призови класирания."
Попов се придвижи до 24-ото място на ранглистата в слалома и 69-а позиция в генералното класиране за Световната купа. След двата старта в Шамони софиянецът ще се фокусира върху световното първенство в Кортина д'Ампецо (8-21 февруари).
"Няма възможност за отпускане - добави Георги Бобев. - Има два старта в края на тази седмица. В сряда заминаха за Франция. След това ще започне подготовка за световно първенство. Все още не е ясно къде ще протекат тренировките заради всички рестрикции. От отбора имат някои идеи."

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене