Захариева: България се превърна в един от регионалните центрове за високи технологии

Екатерина Захариева СНИМКА: МВнР

България се превърна в един от регионалните центрове за високи технологии и това е секторът, който, въпреки пандемията, отбелязва ръст от 10 процента през 2020 г. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на онлайн конференция на тема "Изкуственият интелект и цифровата икономика, оформящи цифровото бъдеще на България", организирана от Дипломатическия институт към министъра на външните работи, дирекция "Външноикономически отношения" в МВнР и Дигиталната национална коалиция /ДНК/. Това съобщиха от Министерството на външните работи. 

Въвеждането на технологиите в живота ни не е самоцелно, а трябва да бъде използвано като инструмент, за да направи човечеството по-мирно, по-хуманно и по-проспериращо, коментира Захариева. Тя отбеляза, че новите технологии крият и непознати рискове, включително и етични, като посочи, че трябва да се фокусираме върху възможностите, които технологиите предоставят. Трябва да се фокусираме какви са ползите от развитието на технологиите и как да успокоим страховете, включително от загуба на работни места, каза външният министър. Тя даде пример, че преди време градовете са се осветявали с фенери и е имало хора, които са отговаряли за това, но, макар след електрифицирането на градовете те да са останали без работа, се е създала нова професия - на електротехниците.

Захариева посочи, че българите имат талант в областта на високите технологии. Тя изрази увереност, че ще имаме помощта на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие /ОИСР/, която е привърженик на идеята за дигитализация. Вярвам, че и България има какво да допринесе със своя опит да направи организацията по-силна, допълни външният ни министър. Захариева отбеляза, че членството на България в ОИСР е един от основните външнополитически приоритети на това правителство.

Таня Михайлова, директор на Дипломатическия институт, коментира, че COVID-19 ни e накарал през миналата година много бързо да променим перспективата за начина, по който водим всекидневните си комуникации. Бързото развитие на информационните и комуникационни технологии засегна всички сфери на обществения живот, каза Михайлова и посочи, че конференцията е организирана в контекста на все по-ускорената цифровизация в международен план. Значението, което България отдава по тази тема, е още по-голямо в контекста на дейностите на националната инициатива "България - кандидат за членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие", посочи тя.

Гергана Паси /ДНК/ смята, че България може да надскочи географските си граници само с модерни политики, свързани с технологични иновации и отвореност. Уверена съм, че членство на България в ОИСР следва да се разглежда не просто като членство в поредната органицзацяа, а като много добра платформа, стимулираща съвсем нови политики, които да ни подготвят за утрешния ден, отбеляза тя.

Конференцията, която продължава и утре, цели да подкрепи националния процес на цифровизация, да ангажира публичния сектор с темата и да допринесе за разработването на специфични национални политики относно дигиталната трансформация и изкуствения интелект (ИИ) в съответствие със стандартите, установени от ЕС и ОИСР. Сред участниците са Улрик Кнудсен, заместник-генерален секретар на ОИСР по въпросите на дигиталната икономика, технологиите и иновациите представители на българската изпълнителна власт и публична администрация, местната власт, дипломатическия корпус, експерти от ОИСР и Европейската комисия, разработчици на изкуствен интелект, ИТ специалисти, мениджъри на стартъп бизнеси, неправителствени организации.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Рапърът Нели и Ашанти са в очакване на първото си дете (Видео)
Най-неустоимите тв доктори
Тарантино се отказа да снима филма The Movie Critic - последен за кариерата му
Интересни факти за зодията ви
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър

Напишете дума/думи за търсене