Захариева: България се превърна в един от регионалните центрове за високи технологии
24 часа онлайн | 27 Януари 2021 г. | 27 показвания | 0 коментара

България се превърна в един от регионалните центрове за високи технологии и това е секторът, който, въпреки пандемията, отбелязва ръст от 10 процента през 2020 г. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на онлайн конференция на тема "Изкуственият интелект и цифровата икономика, оформящи цифровото бъдеще на България", организирана от Дипломатическия институт към министъра на външните работи, дирекция "Външноикономически отношения" в МВнР и Дигиталната национална коалиция /ДНК/. Това съобщиха от Министерството на външните работи. 

Въвеждането на технологиите в живота ни не е самоцелно, а трябва да бъде използвано като инструмент, за да направи човечеството по-мирно, по-хуманно и по-проспериращо, коментира Захариева. Тя отбеляза, че новите технологии крият и непознати рискове, включително и етични, като посочи, че трябва да се фокусираме върху възможностите, които технологиите предоставят. Трябва да се фокусираме какви са ползите от развитието на технологиите и как да успокоим страховете, включително от загуба на работни места, каза външният министър. Тя даде пример, че преди време градовете са се осветявали с фенери и е имало хора, които са отговаряли за това, но, макар след електрифицирането на градовете те да са останали без работа, се е създала нова професия - на електротехниците.

Захариева посочи, че българите имат талант в областта на високите технологии. Тя изрази увереност, че ще имаме помощта на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие /ОИСР/, която е привърженик на идеята за дигитализация. Вярвам, че и България има какво да допринесе със своя опит да направи организацията по-силна, допълни външният ни министър. Захариева отбеляза, че членството на България в ОИСР е един от основните външнополитически приоритети на това правителство.

Таня Михайлова, директор на Дипломатическия институт, коментира, че COVID-19 ни e накарал през миналата година много бързо да променим перспективата за начина, по който водим всекидневните си комуникации. Бързото развитие на информационните и комуникационни технологии засегна всички сфери на обществения живот, каза Михайлова и посочи, че конференцията е организирана в контекста на все по-ускорената цифровизация в международен план. Значението, което България отдава по тази тема, е още по-голямо в контекста на дейностите на националната инициатива "България - кандидат за членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие", посочи тя.

Гергана Паси /ДНК/ смята, че България може да надскочи географските си граници само с модерни политики, свързани с технологични иновации и отвореност. Уверена съм, че членство на България в ОИСР следва да се разглежда не просто като членство в поредната органицзацяа, а като много добра платформа, стимулираща съвсем нови политики, които да ни подготвят за утрешния ден, отбеляза тя.

Конференцията, която продължава и утре, цели да подкрепи националния процес на цифровизация, да ангажира публичния сектор с темата и да допринесе за разработването на специфични национални политики относно дигиталната трансформация и изкуствения интелект (ИИ) в съответствие със стандартите, установени от ЕС и ОИСР. Сред участниците са Улрик Кнудсен, заместник-генерален секретар на ОИСР по въпросите на дигиталната икономика, технологиите и иновациите представители на българската изпълнителна власт и публична администрация, местната власт, дипломатическия корпус, експерти от ОИСР и Европейската комисия, разработчици на изкуствен интелект, ИТ специалисти, мениджъри на стартъп бизнеси, неправителствени организации.

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★★★ Любов: ★★★★★★
Късмет: ★★★★ Работа: ★★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

"Прекратявам предизборната си кампания! Не се наложи да обмислям това решение дълго, защото то е правилното!". Това съобщи здравният министър Костадин Ангелов във фейсбук. Припомняме, че той беше избран за водач на листите на ГЕРБ във Варна и Велико Търново. "Разговарях с министър-председателя. Получих пълна подкрепа

Изборите идват и си отиват, но животът и здравето в момента са основната задача, няма да се поколебаем да наложим отново по-строги мерки, категоричен бе министър-председателят Тенденцията за нарастване на случаите на COVID-19 у нас се запазва, британският вариант на вируса разболява все по-млади хора, затова ако се наложи

Още дози се очакват в петък Днес в България пристигнаха 76 800 дози от ваксината срещу COVID-19 на Oxford University/AstraZeneca. Доставката е получена в склада на „БулБио-НЦЗПБ“, откъдето веднага започна разпределението на дозите към регионалните здравни инспекции в страната, съобщиха от здравното министерство

Българският джудока Борис Георгиев (100 кг) достигна до ...
се чувства съвсем подготвен за Ћ новата си роля. "Там ...
Ръководството на "Черно море" възнамерява да подаде жалба ...
"Етър" пречупи ЦСКА 1948 с 3:1 след обрат на стадион ...
Британската кралица няма да гледа интервюто на Опра Уинфри, ...
Първата жена ще стъпи на Луната в рамките на космическата ...
Доста шеги отнася 20-годишният италиански тенисист Яник ...
Любимата на Криско Цветелина Петрова го дари с второ дете ...
Чавдар Цветков, който е спортен съветник боса на ...
Изследователски екип от университетите на Хелзинки и ...
Какво е България в очите на децата ни? Откъде започва онова ...
20 години след основаването на група No Angels се случва и ...
Напрежението по време на номинации за кинонагради според ...
Италианската рок банда Монескин спечели 71-ото издание на ...
Напрегнато разследване, изненадващи обрати и нови любовни ...
След години в Париж и Ню Йорк актрисата се върна у нас, за ...