Климатът и почвата влияят върху вкуса на уискито

Много експерти и ценители са убедени, че почвата и метеорологичните условия влияят съществено върху вкуса на уискито СНИМКА: Pixabay

Много експерти и ценители са убедени, че почвата и метеорологичните условия влияят съществено върху вкуса на уискито, но въпреки това дълго време липсваха научни доказателства в подкрепа на това твърдение. Ново изследване внася яснота по въпроса - вкусът на питието наистина зависи от тероара - комплекс от почвено-климатични фактори и ландшафтни характеристики, пише в. "Дейли мейл".

За целите на проучването специалисти от университета на Орегон, САЩ, и дестилерията в Уотърфорд, Ирландия, са изследвали ечемичени култури от две различни места - графствата Килдеър и Уексфорд, предаде БТА.

Ечемикът от Килдеър се отглежда върху почва, богата на калций, магнезий и молибден. Температурите в този регион често са високи, а валежите - оскъдни. Изследователите са установили, че уискито, за производството на което е използван ечемик от Килдеър, се характеризира с вкус на препечен бадем и маслен послевкус.

Ечемикът от Уексфорд расте върху почва, богата на желязо, мед и манган. Времето в региона е влажно поради близостта му с крайбрежието. Уискито, произведено от уексфордската зърнена култура, се отличава с цветен и плодов вкус.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Музиката на Графа за “Великият Гетсби” качена на златна плоча
Американският певец Бари Манилоу ще се оперира заради рак на белите дробове
Енрике Иглесиас стана татко за четвърти път (Снимка)
Жена твърди, че е биологичната майка на Майли Сайръс
5 автентични коледни рецепти с модерен прочит

Напишете дума/думи за търсене