Ученик на Юлия Огнянова почита паметта й с открит урок по пантомима
24 часа | 23 Февруари 2021 г. | 9 показвания | 0 коментара

Известната режисьорка щеше да навърши 98 г. на 22 февруари

Проф. д-р Велимир Велев - студент и ученик на Юлия Огнянова, отбеляза датата на нейния рожден ден, 22 февруари, с открит урок уъркшоп под заглавие „Брехтомима“ – фрагмент от неговата система за обучение по пантомима.

Юлия Огнянова, големият реформатор на българския театър през втората половина на ХХ век, на 22.2.2021 щеше да навърши 98 години. Тя е един от десетте режисьори в световен мащаб, признати за майстори на Брехтовия театър с нейната постановка „Майка Кураж и нейните деца“ 1959 г., която е първата постановка на Брехт в България.
В нейна памет, проф. Велев посвещава един фрагмент от неговата система за актьорско обучение по пантомима, която в момента разработва – а именно, така наречената от него сериозно-шеговито „Брехтомима“. В нея съчетава принципи и техники от Брехтовия театър и пантомимата.

„Едно от любимите неща на Юлия бе след занятия в НАТФИЗ да отивам при нея и да й разказвам какво ново ми е „хрумнало“ в обучението на студентите. А „хрумките“ винаги извираха с лекота, тъй като духа на нейната методология в мен, раждаше „многовариантни“ решения на всяко упражнение, провокирано от най-малкото студентско затруднение или грешка, при изпълнение на поставена от мен задача. Този дух продължава да живее и работи в мен, по нейния желязно целенасочен и едновременно „безотговорен“ и кипящ като шампанско начин.

Вярвам, че ако тя беше тук до мен сега, този забавен, но силно ефективен микс от Брехт и пантомима, щеше да презареди младежкия й дух, така, както се изпълваше със сили от разговорите ни тогава.“, коментира проф. Велев.

Ученикът на Юлия Огнянова е основател на "Невиждан театър" – определен като “световно културно явление” – първият в човешката история театър от незрящи актьори, творящи в сферата на визуалните сценични изкуства (театър на сенки, куклен театър, театър на импресията, театър на черната кутия).
Проф. Велев е режисьор, актьор, сценограф, педагог, автор на:
– “Мета Метод” – нова театрална система за актьорско обучение
– “Материя-Тяло-Контакт” (метод за сценична и движенческа импровизация), “Процесуана педагогика” в театралното обучение по Сценичното движение.

- Създател на “Теория на интерактивното зрелище на бъдещето”
Създател на жанра “Не-Физически театър”

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★★★★ Любов: ★★
Късмет: ★★★★★★ Работа: ★★★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Хулигани, изживяващи се като футболни ултраси, пребили жестоко случайно попаднал на грешното място млад мъж и го ръгали с нож. Доктори твърдят, че е истинско чудо, че нападнатият е жив. Грозният инцидент е от първите дни на февруари. Бруталното нападение е извършено в квартал "Младост 4" в София. Задържани все още няма

2588 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа, което е с 2256 случая повече от вчера. За последното денонощие са направени общо 16179 теста, oт които са 7735 PCR, а 8444 са с бърз антигенен тест. Това показват данните в Националната информационна система. Така общият брой на потвърдените случаи става 249 626

Розамунд Пайк в образа на безскрупулната Марла спечели наградата, но поздрави Мария Бакалова за смелостта Безскрупулната лесбийка мошеничка Марла, която чрез измамни схеми поема контрола върху имуществото и парите на възрастни хора в старчески домове, се оказа по-интригуващ образ от непълнолетната дъщеря на Борат - Тутар

Певицата Михаела Филева сподели снимка от екзотичен плаж в ...
Нападателят Андрей Гълъбинов напуска "Специя" след края на ...
Певицата Били Айлиш, която е много потайна за личния си ...
Валентин Антов е пред дебют в италианската Серия "А". ...
Част от алпинистите не се справили с контролното време за ...
Халфът на "Тотнъм" Танги Ндомбеле не пази добри спомени от ...
Легендата на "Ливърпул" Стивън Джерард може да се върне на ...
Американските астронавти Кейт Рубинс и Виктор Глоувър ...
Дъхът ми спря, когато издърпах трофея, убягвал ми цял ...
ОВЕН: НЕОЧАКВАНИ СЪБИТИЯ Работа: В началото на седмицата ...
Приказка от 125 изречения за деца от 3 до 6 години стана ...
Три дни преди рождения си ден в неделя ректорът на ...
Продуцентът на "120 минути" Марта Евтимова напуска ...
Космонавтите откриха драскотина и вдлъбнатина на ...
Прочутите венециански канали почти пресъхнаха, предаде ...
Преди години възрастен мъж отива в Рилския манастир със ...