Баскетболната легенда Георги Младенов"Няма да сме боксова круша на европейското

Георги Младенов вярва, че тимът ще е по-силен с включването на Везенков

Георги Младенов е един от най-великите български баскетболисти на всички времена. В момента той е селекционер на националния отбор до 20 години. Легендарният гард анализира за читателите на "България Днес" класирането на България за Евро 2022 след драматичната победа като гост над Латвия.

- Г-н Младенов, прекрасни новини за българския баскетбол. Защо малцина специалисти у нас очакваха да победим Латвия?

- Това е светъл лъч. Хубаво е, че се случи. Направеното от момчетата, Росен Барчовски и неговия щаб е изключително на фона на карантините, епидемията, локдауна, балоните, които се правят от ФИБА, проблемите с пътуванията. Чакахме 10 години да се случи. Лично аз съм краен оптимист. Но тук няма да се крия. Говорих с Росен Барчовски няколко пъти по телефона и му казах, че съм скептик. Съставът на Латвия и с тези играчи, които са в НБА, беше потенциален кандидат за европейска титла. Мислех, че ще ни победят на 100%, а и вкъщи стените помагат. Нашето предимство беше в това, че не ни тежи задължителното класиране. Ако някой в България, баскетболен деец или специалист, дойде и каже, че е бил сигурен в нашия успех, значи лъже в прав текст. Негативизма си го имаме. Народопсихология. Ако някой е успял, значи го е направил, защото е откраднал. Ако спортист направи нещо, значи е късметлия. Никой не смята колко болки и лишения е претърпял, за да стигне до върха. Така плюеха и Кубрат Пулев. Бил мишка, за нищо не ставал. Еми ходете вие се бийте с Джошуа за световния пояс! Играл съм 40 години баскетбол и знам каква мъка е. Контузии и проблеми, от които никой друг не се интересува.

- Кои бяха ключовите елементи, с които националите спечелиха срещата?

- Направиха го единствено на базата на характер и на битка. Всеки, който излезе на игрището, беше готов за бой. Показаха, че са мъже и имат топки. Точно това си говорехме с Георги Глушков. Той каза - нека да паднем, но да се сборят. Някои мои приятели казаха, че сме били големи късметлии. Но късметът отива при тези, които го търсят. Не идва ей така. Тука не е тото 2. Пускаш 6 числа и печелиш. Преди това се готвиш с месеци за този мач.

- Имаше някои спорни отсъждания на мача с Латвия в тематиката на стените помагат.

- Хората са склонни, когато успеят, да не обръщат внимание на негативните неща. Имаше доста спорни неща и некоректни отсъждания. Особено когато разликата падаше. Да не се връщаме. Пито-платено. Ако искаха да ни порежат, щяха да го направят в последните атаки.

- Какви са нашите шансове на европейското първенство и къде ни е мястото там?

- Има много млади добри играчи набор 1999- 2002-а. Ако са в добро състояние, ще се покажат в националния отбор. Ще се получи преливане на стари и млади. Оптимист съм, че ще участваме на още европейски първенства, гледайки това, което идва отдолу. Коце Костадинов е талант. Не случайно е в "Реал" (Мадрид). Не са го взели, защото много им харесва Бургас. Още е млад и не се е отракал. Баскетболът не му е ударил два шамара, но има бъдеще. На европейското първенство нека да мечтаем, но да бъдем реалисти. Никой не очакваше да се класираме. Ако играем по този начин, ще имаме победи. Ще оставим следа. Няма да сме като боксова круша, но трябва да играем като с Латвия. Видяхте срещу Босна какво стана. Мачът беше без значение. Ние българите имаме такъв манталитет.

- Колко по-силна ще е България с включването на Везенков?

- Ще има роля. Играч е на "Олимпиакос" все пак. Ще набере още година рутина. Може много да помогне на националния отбор. Чувстваше се неговата липса.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Когато обичаме и мразим партньора си едновременно
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?
Неочаквано 93-годишният Клинт Истууд се появи на публично събитие (Видео, снимки)
5 храни, които повдигат настроението, според науката

Напишете дума/думи за търсене