Много рядък лаврак улови българин
24 часа | 27 Февруари 2021 г. | 54 показвания | 0 коментара

С удивителна и изключително рядка слука се похвали популярният български рибар Здравко Стайков пред "България Днес". Бате Заки, както е известен той в риболовните среди, успя да издърпа от Бяло море ценния каменен лаврак. Рибата е със завидни размери, а малцина могат да се похвалят, че са я виждали през живота си. Ето и автентичния разказ на Стайков за битката с морския хищник.

"От рибите в Гърция имам почти всички трофеи, но един ми убягваше вече повече от 10 години и това не ми даваше мира! 2020 година ми беше най-леферската въпреки пандемията и затворените за дълго време граници. Силно се надявах и тази година да е такава, защото риболовът дълго беше забранен и рибите не бяха пресирани.

Не му мислих много и стегнах спинингите! Реших да си пробвам късмета с повърхностни примамки тип игли (angry gar) на майстора Искрен Димитров. Още с първото замятане ми взе трофейна риба и разви аванса. Мъчи ме 30 минути и се оказа лефер 6-7 кг, закачен за гърба. И така гол след гол и все добри риби. 

На следващия ден шоуто продължи и даже закачих едновременно два лефера по 3 кг на куките на примамката, но извадих само единия. Успях да хвана и една добра лица 1,5 кг. Вечерта валя цялата нощ и на следващия ден морето беше мътно като боза. Това не ме отчая, защото зная, че леферът е слаб ловец и предпочита мътилката, за да не го виждат. До обяд от 20 закачени риби извадих само 6. Леферите не могат да уцелят примамката и атакуват странично или с опашка.

При едно от последните мятания на 3 метра от брега стана водовъртеж и удари огромна риба. Разви ми 50 метра влакно и започна екшънът. Такъмът ми е сериозен и рибата нямаше шанс! Изкарах я на брега и в първия момент помислих, че е лаврак, но цветът й бе розово-лилав, перките и главата различни, имаше и точки странично. Дъхът ми спря, разбрах, че трофеят, който ми бе убягвал цял живот, ме покри. Някои казват, че и два живота да живее човек, не е ясно дали ще хване такава риба", завършва с емоционалния си разказ бате Заки.

Кръст в черепа носи късмет

Стари рибари и до днес разказват легенди за костния кръст, скрит под черепа на каменния лаврак. Според поверието той носи невероятен късмет на притежателя си - берекет на дома и слука на рибаря.
Тази хищна морска риба обитава дълбоки води около скали на дъното. Оттам идва и името й каменен лаврак. Развива висока скорост за кратки разстояния. Латинското му име означава чадър, тъй като заради оцветяването и формата си го наподобява. Шарката му се слива със слънчевите лъчи и той остава почти незабележим. Плячката му просто няма шанс. Трофейните риби от този вид са единаци и са типични хищници с мълниеносни реакции. 

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★ Любов: ★★★
Късмет: ★★ Работа: ★★★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Даниел Митов, кандидатът на ГЕРБ за нов премиер, е роден на 4 декември 1977 г. в София. През 2002 г. завършва "Политология" в СУ "Св.Кл.Охридски". През периода 2001 - 2002 г. специализира "Политически умения" в Центъра за продължаващо обучение на Нов Български университет. От 2006 г. до 2010 г. е изпълнителен директор на фондация "Демокрация"

Актьорът Явор Бахаров обжалва наложената му ефективна присъда за шофиране след употреба на алкохол и наркотици. Днес актьорът за първи път дойде в Окръжния съд в Благоевград, след като през февруари делото беше отложено, заради негов здравословен проблем. В началото на миналата година Бахаров беше заловен да шофира във видимо неадекватно състояние

Националният отбор по футбол на България ще гостува в Москва за приятелска среща с Русия на 5 юни. Така окончателно бе оформена програмата от мачове за тима на селекционера Ясен Петров при втория сбор след встъпването му в длъжност. На 1 юни националите гостуват на Словакия за спаринг, който стартира в 19 ч

Микроводораслите Динофисис (Dinophysis), които са токсични ...
Членове на кралската фамилия няма да оставят кралица ...
Грижата за чистотата на жилището е сред най-важните неща в ...
Старши треньорът на националния отбор Иван Иванов се ...
Димитър Ковачев - Фънки похвали Азис в предаването "Като ...
Преди четиридесет години Националният дворец на културата ...
Доц. Георги Лозанов ще ръководи редакция “Знание и култура” ...
Маколи Кълкин и Бренда Сонг станаха родители. Те са ...
„Благодаря за загрижеността на всички приятели, близки и ...
Германска фирма се надява да промени коренно тестовете за ...
Четирима български щангисти ще влязат в битка за две ...
"Ако това беше моят син, той нямаше да получи храна!" Тези ...
Вчера в Суджоу се проведе годишната конференция за ...
"Продължаващата пандемия на COVID-19 е най-значителното ...
Джъстин Бийбър отново оглави класацията на "Билборд" за ...
"Нямам нужда, нямам нужда от много жени, стигат ми две три, ...