Мравката Мравин налази и в политиката
24 часа | 28 Февруари 2021 г. | 64 показвания | 0 коментара

Приказка от 125 изречения за деца от 3 до 6 години

стана “ябълка на раздора” - кой кой е за еднополовите връзки

“Тя е моята приятелка до живот. Не искаме една без друга.”

Това казва бръмбарка на пеперуда в книжката “Мравин и планетата Гора”, насочена към детската аудитория от 3 до 6 години.

Живеят заедно, защото се обичат, коментират двете героини семейния живот на двойка черни лебеди от един пол пред новия си приятел Мравин - малка мравка дислектик. Горкият!

Добре илюстрираната детска книжка съдържа общо 125 кратки изречения. Само 4 от тях (по преценка на автора) биха предизвикали реакцията на обвинения в хомосексуална пропаганда. Между другото - тиражът е изчерпан, твърдят от издателството.

Иначе всичко е простичко -

самотно мравче,

чийто дом е

стъпкан от

човек,

си търси нов подслон (да си спомним чешката приказка “Фердо, мравката” с подобен сюжет - прекрасна). Двете хвъркати дами му помагат, но попадат на територията на мравуняк с експлоататори на роби и не оставят хлапето там.

Решават да го осиновят, за да има спокоен дом, където да е обичан. По пътя си срещат чичо Кърт, сем. Калинкови, сем. Червеночовкови, защото, както твърди авторът, “светът е по-красив, когато е шарен”. Ще има и продължение на историята. (Едната от героините - госпожа Бръмба, рожба на едър колорадски бръмбар и зелена миризливка (листна въшка), предизвика искрен смях у познавача на насекомите д-р Петър Берон, убеден, че подобна рожба в природата е невъзможна, но това е приказка все пак - б.а.)

В края на книжката има приложение с истинските истории на вида на  всеки от героите. Илюстрациите впечатляват - те са интересни и с фантазия (дело на Веселка Велинова).

Потърсихме

мнението на

издателите -

ИК “Колибри”, които не за първи път работят с фондация “Сингъл степ”. Според тях тази книга засяга няколко аспекта - за малките хора - мравката, за хората с физически проблеми - сляпата къртица, за еднополовите двойки, но деликатно, за сплотеното семейство Калинкови, за човека, който, без да се замисли, вреди на природата, за нуждата на едно дете да намери и да има любящо семейство, и за най-важното - всеки да намери своя правилен път в живота. И да го търси.

Мненията в мрежата: първата детска книжка, която разказва на малчуганите за еднополови семейства и каква голяма любов пламти в тях!; тя е само първата лястовица, и други се очаква скоро да излязат на пазара; важно ли е да има българска детска приказка с хомосексуални герои и др.

Някои политици се възползваха от шума около мравчата история и дори се снимаха с книжката.

Това съвсем не е първият подобен случай. Да си спомним за филма “Лили Рибката” - там дете минава под дъгата... И се преобразява. Световните примери са много.

Кои са инициаторите?

Фондация “Сингъл степ” е създадена да помaга на младите хора с различна сексуална ориентация и полова идентичност в България да преминат през трудностите, които ги съпътстват ежедневно, да бъдат свободни и да усещат, че са

част от една

общност

Предоставяме за тях и техните семейства психологическа подкрепа, здравна превенция и инициативи за видимост и публичен разговор. Вярваме, че ние имаме силата да преборим предразсъдъците, да се научим да общуваме и да създадем по-доброто утре, за което всички мечтаем.

Асоциация “Родители” е гражданска организация, насърчаваща ги да са най-добрите родители, които могат да бъдат и подкрепя децата да се превърнат в най-добрите възрастни. (Цитат). Шрифтът Adys в книжката улеснява читатели с лека до средна степен на дислексия.

 Четете интервю с автора (единствено за пресата досега) и откъс. Преценете сами.

Интервюто

Великан Василева*:

Постарах се да разкажа история без нужда от тълкуване

- Великан Василева, в цялата книга от 125 изречения намерих само 4, които могат да предизвикат атака срещу книжката. Защо вмъкнахте “Тя е моя приятелка до живот”, “Живеят заедно, защото се обичат”...

- Изреченията не са вмъкнати, а са написани, за да изградят част от основните герои и техния начин на живот. Радвам се, че точно те предизвикват интереса и желанието за коментари, защото в тях се говори за любов и взаимност. Мравин има и друга реплика в книжката, с която пита: “И вие ли се обичате, защото живеете заедно?”, което е препратка към хора, които, за съжаление, съжителстват, без да се обичат. Това означава, че целта ми е историята да насочи вниманието към двойките и семействата, в чийто дом и живот има любов и е постигната.

- Това ли е реакцията, която сте очаквали? Какви са им проблемите на тези насекоми?

- Светът нямаше да върви напред, ако по всички теми в обществото има единомислие, затова бяхме подготвени за различни реакции и мнения. Срещнахме голяма подкрепа и усмивки, което искрено ме радва. Насекомите, които имат проблеми в историята, са онези, които са загубили мравуняка си, защото той е бил стъпкан от човек. Може би това е отговорът на въпроса тук. За щастие Мравин намира нов дом, в който да бъде обичан.

- Деца на каква възраст да четат книжката, нужно ли е тълкуване?

- По преценката на психолозите, които консултираха книжката, възрастовата граница е от 3 г до 6 г. “Мравин и планетата Гора” не е задължително четиво и не е нужно да се чете от всеки. Постарала съм се да разкажа историята на една мравка без нуждата от тълкуване, защото най-малките, за които е подходяща, са тригодишни. Няма въпроси без отговор, няма скрити послания.

- Имате ли информация как се реагира на историята на мравката - може би символизираща малките хора... А на другите герои?

- Желанието ми беше да насоча вниманието на читателите и към най-малките животни в природата. Ако малки хора се припознаят в главния ми герой, ще се радвам, че съм стигнала до още една обществена група, която е маргинализирана. Книгата засяга темите за “различните” в обществото и е съвсем естествено да предизвика двуполюсни реакции. Едни я харесват, други - не.

- Как ще продължи живота си дислектикът Мравин в новото си семейство?

- Това ще се разберем във втората книжка, но ви уверявам, че ще е все така позитивен и изпълнен с любов.

* С автора, който държи да запази анонимност, се свързахме чрез издателството. Той (тя) прие да даде интервю за “24 часа” - единствено за печата, с уговорката да не редактираме текста. Не сме!

Откъс

Госпожица Бътърфлай и Мис Бръмбарова живееха в къщичка, която сами бяха построили в ствола на вековен бук. Имаха много приятели и роднини, но им липсваше някой, за когото да се грижат. Някой, на когото да покажат планетата Гора...

Мравин живееше в малък мравуняк, който другите мравки тъкмо бяха построили. Той не участваше в построяването му, защото беше мъничък, но в деня, в който един забързан човек стъпка дома им, той плака с останалите. А когато плачеш много, накрая заспиваш, за да си отиде тъжното и да посрещнеш веселото. За Мравин веселото тепърва предстоеше...

- Ехааа, Мръмба, ти знаеше ли, че тя има толкова големи криле? – изуми се Мравин.

- Да, Мравчо, знам. Това е Госпожица Бътърфлай. Тя е моята приятелка по живот. Флай, това е Мравчо, който бърка буквите, когато е гладен.

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★★★★★ Любов: ★★★★
Късмет: ★★★★★ Работа: ★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

18-годишният Александър Александров на крачка да влезе сред 10-те най- добри готвачи От сурова паста в сос и почти изгоряла микровълнова фурна след приготвяне на кекс до участие в “Мастършеф” - това е накратко историята на Александър Александров. Тя няма и как да е по-дълга, тъй като той е едва 18-годишен

Безкрайна савана, лъвове, жирафи, слонове, леопарди, гепарди, маймуни, носорози, хиени, хипопотами, милиони антилопи гну и зебри -това е вечно!  Всеки е чел книгата на Бернхард Гжимек “Серенгети не трябва да загине”. Разбира се, като малък и аз я бях чел и мечтаех някой ден да мога да видя с очите си отблизо дивата природа на Африка

Старши-треньорът на "Арминия" Франк Крамер разкри какъв принос е имал помощникът му Илия Груев за изключително важната победа над "Фрайбург". В среща от 28-ия кръг на Бундеслигата, играна в Билефелд, домакините спечелиха 3 т. с 1:0 след автогол на Баптист Сантамария. Попадението дойде след ъглов удар

Сериозни претенции към рефера Волен Чинков имаше от лагера ...
"Не съм тук, за да се крия, обичам да играя важна роля в ...
Фолкпевецът Азис е дарил 1000 лева на приюта Animal Rescue ...
Всичко за света на младите хора, разказано от самите тях. ...
Холивудската звезда Брад Пит вече освен рекламно лице, е и ...
Синът на покойния композитор Атанас Косев – Александър, бе ...
Джон Форбс Наш е един от най-ярките математици на модерната ...
Треньорът Иван Иванов и състезателите свършиха отлична ...
Мария Бакалова получава почетен "Аскеер" за посланик на ...
Не е ясно бъдещето на Божинов и Михайлов Петима са ...
Бившата на Гришо награби Том Еванс в реката На водни ...
Мария Бакалова е сред актьорския състав на нов страшен ...
Рок групата отлага турнето си, с което трябваше да ...
Голямата звезда на "Манчестър Сити" Кевин де Бройне ...
Актрисата Елизабет Олсън попадна под ударите на известния ...
Генетичното секвениране на човешки останки отпреди 45 000 ...