Родът на Яна Маринова тръгва от строителя на Рилския манастир

Яна със сина си Никола по време на разходка до Седемте рилски езера
СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ

Преди години възрастен мъж отива в Рилския манастир със своята внучка. Момичето вече не е дете - навлиза в тийнейджърска възраст, и с интерес слуша историите за светата обител. От съвсем малко то знае от дядо си Христо и баба си Райна за рода си, който води началото си от гениален човек. Но сега, когато чува разказа за магерницата в манастира, сякаш за първи път разбира колко важна е историята на семейството ѝ. Дядото ѝ обяснява за структурата на готварницата - кухня за монасите, която е проектирана от архитектон Алекси Рилец. Преди два века този майстор е направил уникален план-рисунка за магерницата, която наподобява огледално изображение на смърчова шишарка. И до днес тя впечатлява строители от близко и далеч.

А след това дядо и внуче отиват до магазинчето за сувенири на Рилския манастир, купуват книжчица за историята на архитектон Алекси Рилец и отварят да я разгледат. Дядото стига до последната страница, разтваря голям лист, част от книгата, на който е изобразено родословно дърво. Момичето ахва от вълнение, когато на едно от малките разклонения най-долу вижда изписано името си.

Един ден, тук

ще стоят имената

и на децата ти,

казва ѝ дядото. Малкото момиче днес е голяма и успяла жена. Това е талантливата актриса Яна Маринова, която освен с участието си на сцена и пред камера се гордее много и с това, че е сред потомците на Алекси Рилец. Той е 4 пъти прадядо по линия на майка ѝ Даниела, а историята откъде произхожда родът им, се предава от години на поколенията.

Яна като мъничка в дома си
Яна като мъничка в дома си

“Прабаба ми Йорданка е пряк потомък на Даскаловите, които тръгват от Алекси Рилец. И майка на дядо ми Христо Веселинов Христов - баща на моята майка Даниела Веселинова Христова. След като се омъжва за баща ми, майка ми става по фамилия Енчева. И оттам аз съм Яна Веселинова Енчева, както съм записана в родословното дърво в книгата “Полетът на майстор Алекси Рилец през вековете”. Наш роднина - Александър Обретенов, успя да събере всички потомци през годините в нея. Там съм Енчева, както е бащината ми фамилия. След като се омъжвам, вече съм Маринова”, разказва Яна.

Кой е Алекси Рилец

Той е архитект, майстор строител и дърворезбар, който става най-известен с работата си по възстановяването и поддържането на Рилския манастир. Роден е през 1760 г. в Дебърско, което е прочуто с първокласните си майстори строители и с резбарските си школи. 24-годишен, през 1784 г. отива в село Рила като строител, за да участва в изграждането на Рилския манастир след плячкосването и опожаряването му от турците през 1765, 1768 и 1778 г.

Малко след това Алекси Рилец се включва и в разширението на Хрельовата църква (1784 - 1792) и околните манастирски сгради - църквата “Свети Лука”, костницата (1794 - 1795), метоха “Пчелино”, метоха “Орлица”, разширението на църквата “Свети Архангел Михаил” в село, днес град Рила. Според мнозина Алекси Рилец участва и в строежа на манастирски сгради в Атон, сред които е и Хилендарският манастир.

Заради неуморната си работа той е

удостоен със

званието

“архитектон”,

което на латински означава архитект. Смята се, че той е първият, който получава тази титла.

Като такъв през 1816 г., вече 56-годишен, Алекси Рилец е поканен да проектира и ръководи изграждането на източното, северното и западното крило на Рилския манастир. Те са завършени само три години по-късно и дават съвременния облик на обителта. Оттогава там вече се извисява не само сложно, но и уникално конструирана магерница.

Илюстрация на конструкцията на магерницата.
Илюстрация на конструкцията на магерницата.

През 1819 г. Алекси Рилец извайва и дарява владишкия трон на църквата “Свети Архангел Михаил” в село Рила. След тежко земетресение той е преместен в новия храм “Свети Никола” и днес може все още да се види там.

14 години по-късно Алекси Рилец вижда Рилския манастир в руини заради опустошителен пожар и през 1834 г. отново ръководи възстановяването му, като тогава

вгражда и

пожарозащитни

зидове, които излизат

пред стените и

над покрива

Трудът и наследството на строителя са от огромно значение.

Част от тях е и първото килийно училище в село Рила, където преподава Димитър - единственото дете на Алекси Рилец и жена му, певицата Мария Ягоридкова.

Димитър наследява таланта на художник от баща си и е изпратен да се учи в Самоков при най-добрите иконописци и книговезци. След това получава светското си образование в Одеса и владее писмено и говоримо гръцки, говори и турски език. Димитър посвещава целия си живот на даскалската професия, всички го наричат даскал Димитър. Затова и поколенията му придобиват фамилното име Даскалови.

За съветите му го търсят свещеници, учители и селяни не само от Рила, но и от околните селища.

Бил е близък приятел

на Неофит Рилски,

който развива преподавателска дейност именно в Рилския манастир. Двамата обсъждат важни теми като българския език и самосъзнание, запазването на българската история и християнската същност във вековете. Доказателство за това са писмата, които даскал Димитър и Неофит Рилски си разменят. Някои от тях са публикувани век по-късно. “Вашему Свещенномудрословесию всеусердно кланяяся святая Вашу благоговейно целую!”, обръща се в тях даскал Димитър към Неофит Рилски с огромно уважение.

“Даскал Димитър е бил женен за Мария Шойтонова. Двамата са имали три деца - Ана, Янаки и Захари, откъдето тръгват нашите родове. Аз съм потомка от рода на Янаки”, обяснява Яна Маринова. (Виж графиката за рода ѝ долу.)

Актрисата е родена и израсла в София, но често ходи в Рила с майка си, където усеща свободата, а и научава още нови неща за семейната история. Родителите на Яна се разделят много отдавна и грижите за нея поема изцяло майка ѝ.

Родителите на Яна Маринова на сватбата си
СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ
Родителите на Яна Маринова на сватбата си СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ

Заради липсата на достатъчно средства се случва понякога

Яна да спре да ходи

на училище и двете

с майка ѝ да заминат

при баба ѝ в Рила

“Живеехме доста бедно и когато оставахме без пари, отивахме там. Но имаше и такъв момент, че майка ми просто искаше да ме направи свободен дух.”

А къде другаде да стане това, освен на чист въздух в гората, в планината. “Сега още повече разбирам това, като чета романа на Яна Язова “Левски”. Всички знаят нейната трагична съдба - тя е убита, за да не бъдат издадени книгите ѝ. И осъзнавам, че навремето майка ми е искала да ме запази човек. Тя ме спираше от училище и ме водеше в старата семейна къща в Рила, която е от прадядо ми, тоест от нейния дядо по бащина линия”, спомня си Яна.

Яна като малка с майка си Даниела
Яна като малка с майка си Даниела

Там двете с майка ѝ успяват да се позакрепят не само финансово, но и духовно. Малката Яна може да чете по цял ден каквато литература намери в старата къща - от “Три сестри”, през “Тримата мускетари”, до “Парижката Света Богородица”. Още си спомня историите на прадядо си Тодор и на дядо си. От тях научава за първи път, че е потомка на такъв гениален човек като Алекси Рилец. “Докато беше жив дядо ми Тодор, много ми говореше за рода ни. Разказваше ми, че преди 1944 г. къщата ни в Рила е била селската кръчма. Даскалови са били голям и почитан заради знанията и историята си род. Там бащата на Йорданка - Христо Даскалов, правнукът на Алекси Рилец, е бил собственик на кръчмата и

няколко пъти е

посрещал дори

цар Борис III за гост

В същото време долу в избата Христо редовно е криел и партизани. Христо е имал общо 5 деца, от които син Георги Даскалов - брата на прабаба ми Данка (Йорданка Даскалова). Още малък Георги постоянно е помагал на баща си, като носел в скритата изба храна и провизии на партизаните. С годините Георги пораснал голям хубавец. Редовно се грижел да има храна и провизии и за жените на партизаните. Я ока вино, брашънце, яйчица, кокошка и т.н. Но за жалост, много го и харесвали като мъж и той не можел да устои. След 1944 г., в дните на бурни саморазправи, няколко мъже - дотогавашни партизани, го завели в планината и го разстреляли”, разказва Яна Маринова.

След 1944 г. от рода Даскалови е отнето всичко - лозя, имоти. Остава огромната им история. “Прабаба ми Данка (Йорданка) Даскалова е майка на двама сина - дядо ми Христо и неговия брат Никола Веселинови. Архитект Никола Веселинов става по-известен в София с проектирането на малкото НДК на Панчарево и др.”, допълва актрисата.

Дядо ѝ Христо бил запален планинар и обичал

да учи Яна на

живота в Балкана

- как да разпознава билките, колко са полезни шипките. Той ѝ прави дървена люлка в двора покрай всички овошки, които имат в градината си. Имали и вековни борове. “Може би затова е важно за мен да живея в къща, а и съпругът ми ми е засадил овощни дръвчета.”

Покрай летата, прекарани в Рила (защото това била традицията - има ли ваканция, Яна е там) тя се научава и да плува. Дядо ѝ Христо прегражда реката, която минава до къщата, за да стане малко гьолче и да може Яна да плува. Там се мъчела и да лови риба, за което често ѝ помагат приятелчетата в игрите.

“Веднъж все пак накрая хванахме няколко и майка ми направи рибена чорба. Като я опитваме - тя сладка. Рибата наистина бе сладководна, ама чак толкова сладка? И солим, солим - нищо, тя пак сладка. Накрая се оказа, че не било сол, а пудрата захар на баба ми”, смее се Яна.

Днес вече старата къща я няма в Рила, но това не спира актрисата да отива дотам, да си припомня историята, да се интересува все повече от нея. “Яна Язова пише, като цитира факти, че

Рилският манастир

е бил защитен да не

плаща данъци

със заповед от султана - не е имало данък нито върху обителта, нито върху овощните градини, върху лозята. Въпреки това един от турските големци в Дупница издава заповед, че няма право Рилският манастир да бъде възстановен и за това трябва да се следи непрекъснато и дори нещо мъничко да е направено в манастира, то да се разрушава.

Сега съм се заела да разуча защо султанът е защитил така Рилския манастир по това време. Може би го е направил, защото е бил изцерен - все пак това е място с огромна енергия. Хората неслучайно ходят в Рилския манастир, в планините или в други такива обители заради лечебната им сила.”

Всички тези усилия не са заради сценарий на някой нов филм, а от чистия интерес към историята ни. “Само преди няколко години се опитваха да прокарват тезата, че е нямало турско робство, а било присъствие. Няма такова нещо! Било си е робство, нека да прочетат поне романите на Яна Язова, за да разберат зверствата по онова време. Трябва да си четем историята, и то не само от учебници, а от книги на хора, живели тогава и които са били преки свидетели на случващото се”, категорична е Яна.

Никола - синът на актрисата, е кръстен в Рилския манастир. Кадърът е оттогава.
Никола - синът на актрисата, е кръстен в Рилския манастир. Кадърът е оттогава.

Тя говори много за това и със сина си. Разбира се, като всеки млад човек Никола не се интересува толкова от темата. “Аз неслучайно го заривам с книги. Като отвори “Полетът на Алекси Рилец през вековете” и проследи родословното дърво, той си вижда името там.”

Сега Яна Маринова работи по нов филм, в който не само ще играе главна роля, но и ще продуцира. Както впрочем бе и с комедията “Диви и щастливи”. Идеята за новата лента е в главата ѝ от 7-8 години, но досега все не събира сили да я направи - темата е важна и много сериозна. “Искам да разкажа много неща за домашното насилие. Тази тема все повече вълнува хората вече.”

ЯНА МАРИНОВА
ЯНА МАРИНОВА

Затова работи по сценарий за женската сила, за отношенията между майките и дъщерите и за това как всяка жена може да намери сили у себе си и да се пребори с мисълта, че чувството на жертвата е завинаги.

Над основата на магерницата

се издига 22-метров комин

Преди близо два века Алекси Рилец измисля забележителната не само за времето си, но и до днес структура на магерницата на Рилския манастир.

Тя е уникална по своето архитектурно и техническо решение и по художественото си вътрешнопространствено въздействие. Над квадратната основа, която е с размери 7,80х7,80м, се издига 22-метров висок комин, който обхваща цялото помещение.

Работата на Алекси Рилец по Рилския манастир дава съвременния облик на обителта.
СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
Работата на Алекси Рилец по Рилския манастир дава съвременния облик на обителта. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Той е носен отдолу от четири изпъкващи пред стените широки арки, а нагоре постепенно се стеснява в сложна пирамидална форма, получена чрез стъпили един над друг десет реда арки върху осмоъгълни основи.

При изграждането му всеки следващ осмоъгълник е извит спрямо долния така, че върховете на по-малкия стъпват в средата на стените на по-големия.

Отворът на комина е оформен като кръгла кула, покрита с купол, които са досущ като църковните.

В магерницата са разположени големите казани, в които в миналото са готвили за изхранването на цялото множество от монаси и поклонници. Днес тя е отворена за посетители и всеки може да влезе и да я разгледа.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Наталия Кобилкина: Жените се държат като мъже, но така трудно ги печелят
Любовната съвместимост на Телеца с останалите зодии
Изкуственият интелект генерира модели от модната индустрия
Последните думи на известни хора
Как да предпазим децата от капаните на Facebook?

Напишете дума/думи за търсене