Кулинарни тайни и съвети, предадени от баба на внучка

100 рецепти с основите на доброто готвене

“Тефтерът на баба” от Светлана Илиева и Илиан Илиев (ИК “Хермес”) събира рецепти за любими ястия от кухнята на бабата на шеф Светлана Илиева - популярно и обичано лице от телевизионния екран. Нейната баба  е жената, запалила любовта й към кулинарията.

Не пропускайте тази книга! 

Великолепна като издание, с невероятни илюстрации.

Като познавач на кулинарни книги, мога да кажа - елементарните тайни на нашите баби работят и до днес! Ползвайте ги в кухнята си - няма да сгрешите! Закон! Когато работи - не го поправяй!, пише една кулинарна блогърка, разгърнала книгата.

Какво има там?

100 рецепти!

Пирожки, сладка баница, яйца на вестник, свински уши на фурна, туршия от зелени домати, пиле на бутилка, орехови бисквити, сладки момини устни, кокосови бонбони, салата от зеле и моркови...

(Научихме, че фамилията Илиеви е съвпадение, но тандемът не е!!!)

С уважение към традициите Светлана внимателно подбира и приготвя с много обич и внимание редица типични за трапезата на нейното, а и на много други български семейства ястия като тестени изделия, постни и месни гозби, сладки и туршии. Тя споделя с множеството си почитатели не просто рецепти, но и привързаността си към семейството, и страстта си към храната.

Красивите фотографии на Илиан Илиев допълват чудесно тази безценна колекция от рецепти за вкусни ястия и правят това издание незаменим помощник за всеки, който обича българската кухня.

Илиан Илиев е световнопризнат кулинарен фотограф, стилист, преподавател и автор на готварски книги. За работата си по “Тефтерът на баба” той разказва: “Тази книга не само ще ви върне в детството и ще напомни за забравени вкусни манджи, не само ще ви научи как да готвите бабини гозби, но ще покаже и как може една баба да остане в сърцето на внучето си завинаги. Как може моралът и желанието да си добър човек и да си винаги позитивен да се предава през поколенията. Тази книга е един прекрасен пример как храната събира хората, независимо от възрастта, и ги прави щастливи.”

За Светлана това е не само първа, но и много лична книга.

Шеф Светлана Илиева (през 2018 г. взема участие в първия сезон на Hell’s Kitchen Bulgaria, където завършва на престижното трето място): “За мен тайната съставка са самите рецепти. С тези рецепти израснах, с тези рецепти баба събираbше цялото ни семейство всяка вечер около масата и беше много вкусно и забавно”.

Една рецепта!

Рецепта за Апетитна лютика от „Тефтерът на баба“

„?,така проядох люто – след като вече бяха сложили туршиите, чушките и т.н., останеха ли чушки, баба ги правеше на тази лютика.“
Из „Тефтерът на баба“

Шеф Светлана Илиева, която познавате от телевизионния екран, представя рецепти от тефтера на баба си – жената, запалила в нея любовта към кулинарията.

А сега и вие можете да приготвите нейната любима Апетитна лютика, като следвате тези лесни стъпки.

Апетитна лютика

Продукти за 4 порции
• 200 г пиперки и други сортове чушки
• 200 г домати
• 20 г чесън
• 50 мл олио
• 20 г магданоз
• сол на вкус

Чушките се изпичат на 230 градуса във фурната за 15 мин, след това се обелват и нарязват на ситно. Доматите също леко се изпичат за 15 мин и се обелват и нарязват на ситно.
Към доматите и чушките се добавят чесънът, магданозът, олиото и солта.
Оставя се да се охлади и се поднася.

Още книги

Колко малко знаем за

родословното си дърво

“Море от спомени” от Фиона Валпи (ИК “Хермес”) е пленителна история за силата на паметта и любовта. Когато Кендра отива да посети баба си Ела в старческия дом, тя дори не подозира колко малко знае за живота на възрастната жена. Тя е решила да ѝ разкаже спомените си от своята младост и мъжете, които е обичала. Няколко десетилетия по-късно, сред морето от спомени на Ела, Кендра не само ще научи дълго пазените семейни тайни, но ще открие и втори шанс за самата себе си.

Класация за седмицата

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката
Извратената истина за това защо жените казват „да“ на секса, когато имат предвид „не“

Напишете дума/думи за търсене