Октоподите чувстват и реагират на болка като хората
24 часа онлайн | 08 Март 2021 г. | 9 показвания | 0 коментара

Октоподите изглежда чувстват и реагират на болка като хората - физически и емоционално, съобщи Сайънс алърт.

Резултатите от изследването на американския невробиолог Робин Крук са първите убедителни доказателства за тази способност при безгръбначни.

Чувството за болка е нещо повече от прост рефлекс на лош стимул или нараняване. То е сложно емоционално състояние, водещо до дистрес и страдание. Докато за гръбначните се смята, че чувстват както физическа, така и емоционална болка, не се знае дали и безгръбначните, които са с по-проста нервна система, могат да изпитват нещо подобно, предаде БТА.

Октоподите са безгръбначните с най-сложна нервна система.

Робин Крук е тествала болката върху октопод със същите протоколи, използвани за лабораторни гризачи. Така тя е събрала три линии доказателства, които показват, че главоногите могат да почувстват отрицателни емоции при болка.

Характеристиките са същите като при бозайниците, макар и нервната система на октоподите да е организирана съвсем различно.

Болката предизвиква у октоподите същите трайни промени в афективното им състояние - това, което при хората бихме нарекли настроение, чувства, отношение, убедена е Робин Крук.

Робин Крук и други учени доказаха в предишни изследвания, че октоподите реагират рефлексно на неприятни стимули, като започват за избягват подобни контексти. В новите експерименти след една сесия, в която октоподи получават инжекция от оцетна киселина в пипало в една от три камери, след това те явно избягват да попаднат на същото място. Получилите инжекция с безвреден солен разтвор не показват такива предпочитания.

Когато след болезнена инжекция октоподите получават лидокаин (обезболяващо), те предпочитат камерата, където са почувствали бързо облекчаване на болката. Това се смята за убедително доказателство за афективно преживяване на болка.

Учените освен това са установили, че октоподите разграничават различен вид и сила на болката по различни места от тялото, както и продължителна болка.

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★ Любов: ★★★
Късмет: ★★ Работа: ★★★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Даниел Митов, кандидатът на ГЕРБ за нов премиер, е роден на 4 декември 1977 г. в София. През 2002 г. завършва "Политология" в СУ "Св.Кл.Охридски". През периода 2001 - 2002 г. специализира "Политически умения" в Центъра за продължаващо обучение на Нов Български университет. От 2006 г. до 2010 г. е изпълнителен директор на фондация "Демокрация"

Актьорът Явор Бахаров обжалва наложената му ефективна присъда за шофиране след употреба на алкохол и наркотици. Днес актьорът за първи път дойде в Окръжния съд в Благоевград, след като през февруари делото беше отложено, заради негов здравословен проблем. В началото на миналата година Бахаров беше заловен да шофира във видимо неадекватно състояние

Националният отбор по футбол на България ще гостува в Москва за приятелска среща с Русия на 5 юни. Така окончателно бе оформена програмата от мачове за тима на селекционера Ясен Петров при втория сбор след встъпването му в длъжност. На 1 юни националите гостуват на Словакия за спаринг, който стартира в 19 ч

Микроводораслите Динофисис (Dinophysis), които са токсични ...
Членове на кралската фамилия няма да оставят кралица ...
Грижата за чистотата на жилището е сред най-важните неща в ...
Старши треньорът на националния отбор Иван Иванов се ...
Димитър Ковачев - Фънки похвали Азис в предаването "Като ...
Преди четиридесет години Националният дворец на културата ...
Доц. Георги Лозанов ще ръководи редакция “Знание и култура” ...
Маколи Кълкин и Бренда Сонг станаха родители. Те са ...
„Благодаря за загрижеността на всички приятели, близки и ...
Германска фирма се надява да промени коренно тестовете за ...
Четирима български щангисти ще влязат в битка за две ...
"Ако това беше моят син, той нямаше да получи храна!" Тези ...
Вчера в Суджоу се проведе годишната конференция за ...
"Продължаващата пандемия на COVID-19 е най-значителното ...
Джъстин Бийбър отново оглави класацията на "Билборд" за ...
"Нямам нужда, нямам нужда от много жени, стигат ми две три, ...