Джон Форбс Наш – геният шизофреник
Mila.bg | 08 Април 2021 г. | 33 показвания | 0 коментара

Джон Форбс Наш е един от най-ярките математици на модерната епоха. Той все още изумява света заради изключителните си академични постижения, въпреки че е страдал от параноидна шизофрения.

Журналистката от Колумбийския университет и професор Силвия Насар написа книга за живота на Наш, която по-късно беше екранизирана. Всички сте гледали изумителния филм „Красив ум”, нали?
Но преди всичко лентата показва най-креативната ера на този математик. Той е известен със своето непостоянно поведение, докато се скита из залите на университета Принстън.

Някои изненадващи факти за Джон Форбс Наш

Лекарите му поставят диагноза шизофрения, когато е на 30. Въпреки това способностите и математическите му качества са по-будни от всякога през този период. Наш по-късно обяснява, че се е ограничил да се отнася към свръхестествените същества, които умът му е създал, по същия начин както прави със своите математически идеи. Двата свята дифузно се припокриват, но от своя страна той е удивително креативен и теоретично хармоничен.

Приносът му към математиката по това време е огромен. Неговите нелинейни уравнения за частични производни оказват решаващо влияние върху различни научни области като математика, финанси, системна биология, политология, психология и икономика.

Неговата теория на игрите ни предостави много ценен инструмент, с който да се опитаме да предскажем как ще се развият различните явления. Освен това не може да пренебрегнем факта, че този теоретичен подход има благородна цел. Наш се стреми да намери формулата за по-справедливи политики и икономики.

Наш в началото
Джон е роден през юни 1928 г. в щата Вирджиния в Съединените американски щати. Научава се да чете в много млада възраст и като голяма част от надарените ученици, той показва типичните проблеми на адаптирането в училище. Той не е концентриран в час и е неспокоен. Освен това той имал лоши социални умения и често получавал лоши оценки.

Освен това усещането му за математика и всеки друг предмет било доста научно, но и прекрасно. Той се задълбочава в класическата теорема на Ферма. Това го кара да се запише, по-рано от очакваното за възрастта си, в Технологичния институт Карнеги в Питсбърг. По-късно, въпреки че се опитва да специализира по химия и инженерство, не успява. Очевидно математиката е неговото призвание.

През 1948 г. вратите на университета в Принстън, меката на математиката, се отварят за него. Тази Алма матер е дом на други невероятни умове като Алберт Айнщайн и Джон фон Нойман. Последният бил истинският еталон за Наш, тъй като той бил въвел теорията на игрите в математическите науки. Веднага след като започва да учи в това висше училище, Наш започва да усъвършенства тази теория.

Академичен успех и болест
Джон има шеметна академична кариера заради дарбата си. В него има нещо необичайно, в начина му на иновации в математическите формули и теореми. Той притежавал невероятна способност да намери решение бързо и лесно. Неговите учители, съквартиранти и състуденти се възхищавали на блестящия му ум. Те обаче добре осъзнавали ексцентричното му поведение.

Той получава докторска степен на 21-годишна възраст, благодарение на дисертация от 27 страници за игри, които не работят в сътрудничество. Впоследствие той получи признание от цялата академична общност. По-късно той започва да работи за Военновъздушните сили на САЩ в областта на стратегически изследвания. През 1957 г. Джон Форбс Наш се жени за Алиша Ларде Лопес-Харисън. Една година след сключването на брака, Наш започва да проявява параноични тенденции. Той бил убеден, че комунистите го преследват и че всеки, който носи червена вратовръзка, е шпионин и заговорник срещу него. Той дори изпраща писма до посолството във Вашингтон, като предупреждава и докладва за сложни политически заговори.

Ум, който се научава да контролира разстройството си
След приемането му в болница McLean лекарите му поставят диагноза параноидна шизофрения. Животът му се превръща в пътешествие със загубени доходи, дълъг престой в психиатрични болници, антипсихотични лечения и шокова терапия с инсулин. Докато той се бори в тази клинична вселена, между рецидиви и заблуди, работата и постиженията му получават по-голямо възхищение и уважение от академичната общност.

През 70-те години Джон Форбс Неш решава да не позволява на неговите ирационални мисли и параноидни идеи да завладеят живота му. Той издига стена, за да държи под контрол тази измислена свръхестествена вселена и да подобри своите навици. Спазва подходящ хранителен режим благодарение на подкрепата на съпругата си Алиша. По този начин успява да намали гласовете в главата си.

Поведението му обаче все още е непостоянно и озадачаващо на моменти, но хората в университета били свикнали с това. Наш успява да продължи работата си с адекватен контрол на състоянието си, без да прибягва до лекарства.

Нобеловата награда, признание и неочакван край
През 1994 г. Джон Форбс Наш получава Нобелова награда за икономически науки заради концепцията си за баланс в теорията на игрите. Това даде на всяка наука и дисциплина по-надежден начин за предсказване на поведението на хората. Човек може да включи всички свои работни приложения в почти всяка област. Въпреки това светът на икономиката и по-специално на микроикономиката има своята по-силна основа в тази теория.

След Нобеловата награда журналистката Силвия Насар от New York Times става част от живота на Неш и съпругата му. Тя иска да разкаже историята му, а той иска да обясни на света как се е справил със своята шизофрения. Освен това той желае всички да знаят как е развил теорията си за баланса.

Наш и Алиша умират заедно на 23 май 2015 г. в автомобилна катастрофа след получаване на награда от крал Харалд V в Осло. Джон е на 86 години.

Велики умове с психични разстройства, които промениха света

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★★★ Любов: ★★★★
Късмет: ★★★★★★ Работа: ★★★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

657 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция през изминалите 24 часа. Това са 5.9% от тестваните. За последното денонощие са направени общо 11 106 теста, oт които 4519 са PCR, а 6587 са с бърз антигенен тест. Това показват данните в Националната информационна система. Така общият брой на потвърдените случаи става 412 814

Воденият от Павел Дочев “Дуисбург” се класира за 1/2-финал в Германия. След 5:0 като гост на “Юрдинген” футболистите на българския треньор влязоха в топ 2 на турнира за купата на Нидерхайн. В групата на “Дуисбург” за сблъсъка между двата отбора от III лига след дълга пауза заради травма бе Стефан Велков. Бранителят обаче не се появи на терена

Тръгнаха версии за тероризъм, оказа се битов инцидент 62-годишен охранител простреля с 4 патрона жена в столичното метро до летище София вчера около 14,10 ч и след това са самоуби. До редакционното приключване на броя криминалисти не бяха изяснили дали стрелецът и жената имат общо помежду си. Двамата били открити от ватмана на мотрисата

Трима играчи на "Лудогорец" попаднаха сред номинираните за ...
На 10 април, от 11 часа в Софийската опера и балет се ...
Поредната научна експедиция на Китай до Антарктика приключи ...
Почетният приз се присъжда на Татяна Лолова ...
Само преди година и половина Мими Христова се прибира у ...
Марко Бориело за пореден път доказа защо е смятан за един ...
Основателят и председател на Съвета на директорите на ...
Кейт Уинслет - талантливата британска актриса, която ...
Изложбата "Арт старт 2020" ще се открие в три арт зали на ...
Владимир Далаклиев е най-успешният български таекуондист в ...
Ицо Хазарта и балет "Нова" ще открият церемонията по ...
Изпълнителката се появи по бельо и корсет на корицата на ...
Скулпторката ще открие в галерия "Нюанс" изложбата си ...
Благотворителният концерт на "Глоубъл ситизън" за набиране ...
47-годишният българин К.Р. е плашилото на железниците и на ...
Премиерната лента е режисьорски дебют в игралното кино на ...