50 млрд. евро палят футбола

"Реал" стана съосновател на новата Суперлига

Войната между УЕФА и новата Суперлига е за 50 милиарда евро, при това според изчисленията въпросната сума е само начална.

Създаването на европейската футболна Суперлига беше официално анонсирано от клубовете, които стоят в основата й. Това се случи късно вечерта в неделя напук на заплахите за санкции от най-високите етажи на ФИФА и УЕФА.

12-те клуба, които са нейни учредители, публикуваха едновременно в официалните си сайтове и профили в социалните мрежи съвместно прессъобщение, в което заявяват намеренията си и дават детайли около провеждането на новия турнир, който среща сериозна съпротива от страна не само на футболните, но и от националните власти на Стария континент.

Мачовете ще се провеждат в средата на седмицата, а турнирът ще бъде администриран от клубовете основатели. "Милан", "Арсенал", "Атлетико" (Мадрид), "Челси", "Барселона", "Интер", "Ювентус", "Ливърпул", "Манчестър Сити", "Манчестър Юнайтед", "Реал" (Мадрид) и "Тотнъм" влизат в Суперлигата като основатели. Още три отбора ще се присъединят преди началото на сезона, който ще започне тогава, когато е възможно. От Суперлигата предлагат сътрудничество с УЕФА и ФИФА, но казионните организации са категорично против.

Също стана ясно, че клубовете основатели ще си разделят първоначално по 3,5 милиарда евро еднократен бонус. След това на сезон ще се разпределят 10 милиарда евро, при това всяка година се очаква тази сума да нараства.

Според клубовете основатели на Суперлигата сега от УЕФА получават същите пари за евротурнирите, но голяма част от тях потъват именно в касите й и не стигат до участниците. В същото време от европейската футболна централа заплашиха със съдебен иск на стойност 50 милиарда евро новосформираната лига. Също така участващите отбори ще бъдат извадени от системата на УЕФА, както и няма да могат да се състезават в националните си шампионати.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене