Чехите гледат онлайн 5 нови БГ филма

Плакатът на тринаседетото издание на Фестивала на българското кино в Чехия

Това са „Завръщане”, „Ятаган”, „Диви и щастливи”, „Дъвка за балончета” и „Писма от Антарктида”, включеви в ХIII-то издание на Фестивала на българското кино

В Чехия на 22 април се открива ХIII-то издание на Фестивала на българското кино. „Не робуваме на фатализма, свързан с числото 13, а сме водени от желанието за тринадесети път да представим пред зрителите постиженията на съвременното българско филмопроизводство”, съобщават организаторите от екипа на Българския културен институт в Прага.

Непривичната ситуация, свързана с ковид пандемията, промени обичайния начин за популяризиране на родното ни кино сред любителите на седмото изкуство.

От 22 до 26 април 2021 г. чрез онлайн платформата DAFilms.cz за втора поредна година фестивалът ще гостува в домовете на всички, живеещи на територията на Чехия, независимо дали се намират в Прага, Либерец, Хеб, Ческе Будейовице или Опава.

Почитателите на стойностното кино ще гледат пет заслужаващи внимание съвременни български филма, като могат да изберат субтитри на чешки или английски език – „Завръщане”, „Ятаган”, „Диви и щастливи”, „Дъвка за балончета” и „Писма от Антарктида”.

Организаторите са сигурни, че това са заглавия, които ще зарадват зрителите и ще внесат в домовете им интересни филмови приключения и порция забавления, от които хората се нуждаят в тези времена на силно ограничени социални контакти.

През годините в рамките на фестивала в Прага гостуваха известни български режисьори, актьори, сценаристи, оператори, продуценти. Коронавирусната епидемия попречи на традиционните срещи на живо с екипите на филмите от програмата, но Българският културен институт отново намери начин да срещне публиката с авторите на фестивалните филми.

В навечерието на ХIII Фестивал на българската кино и по време на неговото излъчване зрителите ще видят видео послания и поздрави, заснети от популярни и обичани лица от българското филмово изкуство, герои в от тазгодишната програма.

Организатори на ХIII Фестивал на българското кино в Чехия са Посолството на Република България и Българският културен институт в партньорство с платформата DAFilms.cz.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Фабинг - новата дигитална зависимост
Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (Видео)
Чао на бръчките около очите
10 знака от Вселената, че най-накрая сте влюбени в сродната си душа

Напишете дума/думи за търсене