Шахът ли е ключът към гениалността?
Хай клуб | 26 Април 2021 г. | 45 показвания | 0 коментара

От да Винчи до Моцарт, от Мария Кюри до Айнщайн, историята познава гении, чиито открития и умствени способности изглеждат като нещо извън този свят. И докато за подобни велики умове казваме, че са природно надарени, дали това е истина или гениалността е нещо, което може да бъде научено и развито? И ако това е възможно къде се крие ключът към гения?

Да отгледаме гений?

Гениите се раждат? Не, те се отглеждат. Поне според унгарския образователен психолог и инструктор по шах Ласло Полгар. Неговите три дъщери пренаписват историята на жените в шахмата. По-интересното е, че тяхната подготовка започва още преди да се родят.

Полгар от ранни години е запален по идеята за гениалността и когато е на 19 изследва биографиите на 400 личности смятани за гении. Следващата голяма и нестандартна стъпка в живота на унгареца е, че той започва да си търси съпруга с която...да отгледат гении. Веруюто на Ласло е, че “гениите се правят, а не се раждат” и той е твърдо убеден да го докаже пред света. Полгар намира съмишленик в лицето на украинската учителка и полиглот Клара, с която имат три дъщери-Юдит, София и Жужа.

Юдит е смятана за най-добрата шахматистка в историята на спорта, като е единствената жена, която влиза в световната топ 10 ранглиста. София е считана за втората най-добра жена-шахматист, а Жужу на два пъти печели Световния шампионат по шах за жени. Трите дами са символ на успеха в спорт, който е смятан за една от най-висшите форми на мисловно съревнование.

За това как да си отгледаме гении Полгар пише книга под заглавието Nevelj zsenit! (Да отгледаме гений!). Унгарецът е също така автор на книги за шаха, като Chess: 5334 Problems, Combinations, and Games, която е считана за една от най-важните книги писани за този спорт.

Шах срещу 50 противника

Изглежда има нещо общо между умствено надарените жени и шаха. Това не е изненада, тъй като тази игра обикновено не дели състезателите според пол или години, което означава, че конкуренцията е разнообразна и нестихваща.

Още една героиня на нашата статия е професионален шахматист. Става дума за Дженифър Шахади, която два пъти става шампион по шах за жени на САЩ. Тя е също така професионален покер играч, автор на книги и се занимава с дейности, помагащи на жените и на хора в неравностойно положение да проходят в играта с фигури. Шахади е известна и с това, че неведнъж е участвала в шах сеанси, при които играе срещу 50 опоненти едновременно.

Бащата на Дженифър, Майк Шахади, е шахматист с ранг Майстор от Международната федерация по шах. Брат и е с ранг Международен майстор, а майка и е била университетски преподавател по химия и страстен играч на бридж и покер.

Дженифър Шахади е вероятно още един пример как семейното предразполагане към мисловните спортове от ранна възраст оказва влияние върху интелектуалното развитие.

Само че…

В науката невинаги корелацията предполага причинно-следствена връзка. Та, възможно ли е тези умствено надарени жени да са успели, защото са родени с интелект, който ги предразполага към подобни успехи или Ласло Полгар е прав, че ключът се крие в упоритата, усилена и целенасочена работа от ранна възраст?

Потенциален отговор на тази дилема може да дойде от едно от най-дълголетните проучвания на умствено надарени личности познато под абревиатурата SMPY. Началото на SMPY е поставено през 1971 в университета Джон Хопкинс от преподавателя по психометрия Джулиан Станли. Той се интересува от това как може да открие още в ранен етап най-надарените личности и кой е най-ефективният начин техните дарби да бъдат подхранени, така че тези хора да допринесат за развитието на обществото.

Начинанието на Станли успява, като през неговата програма наистина минават хора, които в последствие се отличават в своите поприща. Сред съвременните популярни лица преминали през SMPY са Марк Зукърбърг, Сергей Брин и Лейди Гага. Друга интересна подробност е, че за някои от ранните участници в програмата любими хобита се посочват шах и бридж. Все пак това не е доказателство, че тези игри развиват гениалността, но засилват идеята, за тяхното важно място в света на интелектуално надарените.

Самият Станли едва ли предполага колко дълго ще продължи да съществува проектът му, който се превръща в един от най-важните източници на познание относно умствено надарените личности. Един от интересните изводи на този проект е оборването на идеята, че сам по себе си упоритият труд е достатъчен, за да достигне човек до топ ниво на производителност. Вместо това “SMPY предполага, че ранните умствени умения имат повече ефект върху успеха от целенасочената практика или обстоятелства като социо-икономическия статус”, пише в статия по темата сп. Nature.

Немско изследване, което от средата на 80те години проследява 26,000 умствено надарени личности, също стига до извода, че когнитивните умения са най-предсказуеми, докато други фактори като любознателността, мотивацията и семейната и приятелска среда също играят роля в успеха, но в по-малка степен. Все пак Nature цитира Дъглас Детърман, психолог изучаващ умствените способности, който казва: “все още не знаем защо дори на най-високо равнище някои хора успяват, а други не”.

Можем ли да си отгледаме гении? С този въпрос започнахме, но може би по-важният е нужно ли е изобщо да го правим? Дори и Ласло Полгар и Джулиан Станли да стигат до коренно противоположни изводи, това което те ни казват има и основна допирателна точка. А тя е, че целенасочените и упорити усилия са ключът към успеха, дори и той да не носи етикет “гениален”.

Хороскоп
Овен
Здраве: ★★ Любов: ★★★
Късмет: ★★★★★ Работа: ★★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Италианският ездови отбор грабна Купата на нациите в изключително оспорвана и почти инфарктна надпревара в съревнование с ездачите от България, Гърция, Румъния, Унгария, Италия и Турция. Резултатът е също квалификация за Олимпийските игри-2021. На второ място се класира българският отбор, а третото място зае румънският

На хората в болницата не може да се вменява вина, докато институциите не се произнесат, заяви новият шеф на "Лозенец" по повод скандала с нарушения при извършени операции с трансплантация на органи Иска ми се болница "Лозенец" да се припознава като университетската на Софийския университет, каза новият директор на здравното заведение доц

Снимането на наследници на артисти е практика още от първия филм през 1948 г. Много деца на български актьори и актриси се снимат в българските филми и телевизионни сериали. По фамилиите им ще ги познаете: Рачков, Милошев, Ласкина, Ангелов... Ако имаше класация за най-добри изпълнения на деца актьори

Изпълнителите съчетаха хип-хоп с виолончело Венци Венц е ...
Антонио Иванов спечели спринта на 200 м на турнира по лека ...
Стари вражди и нови страсти около скъпо живописно ...
Нина Кравиц, френското електронно дуо "Офенбах" и една от ...
Датският национал Кристиан Ериксен се очаква да бъде ...
“Орисано" продължава магическата сага на Искра ...
Христо Стоичков за втори път надъха българските ...
Риалити звездата Ким Кардашиян обяви, че остава ...
УЕФА е заплашила Англия с отнемане на домакинството на ...
Джералдин Коб и Джейн Бригс Харт са готови години преди ...
Писателката с индиански корени Луиз Ърдрич спечели ...
Снимката може и да носи приятни спомени, но видеото е в ...
В София представиха за първи път в Източна Европа четири ...
Анджелина Джоли има нова татуировка. Това е цитат на ...
На 17 юни в 9:22 ч. пекинско време бе изстреляна ракетата ...
Шотландският актьор Юън Макгрегър ще се превъплъти в образа ...