Приятелки се бият жестоко на женски мач

В мелето се включват десетки, а външни лица влизат на терена чрез пожарен вход

Момичетата се прегръщат и извиняват след мелето

Ритници, скубане на коси, еленски скокове и тръшвания от борбата. Всичко това вече може да се види на женски футболен мач в България. Момичетата от "Пирин Лейдис" и "Барокко" си спретнаха жестоко меле след края на полуфинала за Купата на страната.

Боят в Благоевград започва след последния сигнал на мача, който "Пирин" губят с 1:2. Всичко най-вероятно се отприщва от обидна реплика и за секунди се оформят няколко групички, които се блъскат и разменят удари. От резервните скамейки също се включват няколко побойнички, а реферите безуспешно опитват да ги разтърват. От ВИП ложата на стадиона към терена тичат шефове на два клуба с идеята да разтърват побеснелите момичета, а през аварийния вход на арената влизат и външни лица. В крайна сметка всичко завършва без сериозно пострадали, като няколко от момичетата имат леки драскотини и синини. Може би най-атрактивната битка става на тъчлинията, където една от състезателките на "Барокко" е скубана за косата и тръшната на земята с прийом от борбата.

Тежки наказания очакват футболистки на "Пирин"
Тежки наказания очакват футболистки на "Пирин"

Оказва се, че голяма част от побойничките са... приятелки. Ръководствата на двата клуба поддържат много добри отношения, а някои от момичетата са бивши съотборнички в други тимове и в националния отбор на България. Всички те се познават помежду си, което прави ексцесиите още по необясними. След мелето те горчиво съжаляват и са изгладили отношенията си, като са се извинили една на друга. Очаква се най-дейните в боя да получат сурови наказания от БФС в зависимост от докладите на съдиите и делегатите.

"Десетина минути след инцидента момичетата се извиниха и нещата се уредиха - казва пред "България Днес" пресдиректорът на "Пирин" Йордан Грозданов, който е свидетел на грозните сцени. - Какво виждаме ние и интерпретираме, е едно, а какво пише в доклада на съдията, е друго. Имаше напрежение в края, имаше сблъсъци, но като цяло момичетата се познават помежду си и няма враждебност. Самите клубове са много приятелски настроени и дори "Барокко" се съгласи да играе в Благоевград на неутрален терен. Емоциите дойдоха малко повече в края на мача между момичета. Напечен мач, нерви, напрежение. В никакъв случай не толерираме подобно поведение. Треньорите на "Пирин Лейдис" имаха много сериозен разговор с момичетата в съблекалните, за да не се повтаря това нещо. Неприятно е. Подобно нещо досега не се е случвало и е странно, защото клубовете са приятелски настроени. Има момичета от Благоевград, които играят в "Барокко". Съдийският доклад е единствения документ, според който могат да се налагат наказания. Относно организацията - няколко човека влязоха на терена отвън, но те преминават през авариен изход, който трябва винаги да е отворен заради пожарната. Охраната се намеси, доколкото успя. Самите момичета съжаляваха и след това дори се прегръщаха. Надяваме се това да е първи и последен случай. Със сигурност ще се вземат мерки това да не се повтаря."

Мачовете обикновено преминават спокойно
Мачовете обикновено преминават спокойно

За нервите в края на мача спомага и темпераментната публика в Благоевград. Около 150 души подкрепят доста бурно губещия в резултата "Пирин", което допълнително запалва искрата. Този път реферът е напълно невинен, тъй като и от двата отбора нямат никакви претенции към отсъжданията. "За съжаление, това е лоша реклама за родителите, които трябва да решат дали децата им да тренират женски футбол - признават от "Пирин". - За щастие, няма пострадали. Трябва да има повече педагогическа работа в клуба."

Огорчен от случилото се е и президентът на "Барокко" Николай Стайков, който е бивш футболист, треньор и съдия.

"Родителите на момичетата от "Пирин" и на нашия отбор гледахме заедно мача - разказва Стайков пред "България Днес". - Не са прехвърчали никакви искри. В никакъв случай не толерираме подобно поведение. Битката трябва да е на терена и да не се пренася извън него. С "Пирин Лейдис" си помагаме, в добри отношения сме и целта ни е да повишаваме имиджа на женския футбол. А ние направихме точно обратното. След мача вечеряхме заедно с представителите на "Пирин", в много добри отношения сме. Не мога да си обясня защо се случи всичко това. Може би не са свикнали да играят в такива напечени мачове, емоцията е дошла в повече. В Македонския край загубите на свой терен не се приемат много добре. Но всичко трябва да остава на терена. При толкова малко женски отбори в България всички се познаваме, знаем си и кътните зъби. Всички от випа тръгнахме да ги разтърваваме. Идеята е да развиваме женския футбол, а сега се случва това. Ако агресията беше от страна на моите футболистки, може би щях да взема крайни мерки за някои от тях. Рекламата със сигурност не е добра. Момичетата много трудно се убеждават да тренират футбол. Утре иска да запише детето си, в следващия момент вижда това. За какво ще го пусне да тренира, за да се бие ли? Колкото по-бързо отмине това, толкова по-добре" - категоричен е президентът на "Барокко" Николай Стайков.

Чаровните Ванеса Иванова и Зорница Тодорова са част от "Барокко"
Чаровните Ванеса Иванова и Зорница Тодорова са част от "Барокко"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене