НАСА поздрави Китай с успешното кацане на Марс на сондата "Тянвън-1"

Марс

Заместник-ръководителят на НАСА по научните въпроси Томас Зурбухен поздрави Китай за успешното кацане на Марс на сондата "Тянвън-1" и се надява, че тя ще даде своя съществен принос в изследването на Червената планета, се казва в негова публикация в Туитър, цитирана от БТА.

"Поздравявам екипа на китайското космическо ведомство за успешното кацане на първия китайски марсоход. Заедно с цялата световна научна общност очаквам с нетърпение важния принос, която тази мисия ще внесе при изучаването на Червената планета", се казва в съобщението.
Автоматичната междупланетна станция "Тянвън-1" осъществи в събота успешно кацане на повърхността на Марс. Това е първият китайски космически апарат, който се приземи успешно на тази планета. Част от него е и марсоходът "Чжужун", който в най-скоро време ще започне изследването на марсианския грунт.

Станцията "Тянвън-1" беше изстреляна на 23 юли 2020 година ск помощта на ракетата-носител "Чанчжън-5" от космодрума Вънчан, разположен в южнокитайската провинция Хайнан. През месец февруари тя достигна орбитата на Марс

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Когато обичаме и мразим партньора си едновременно
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?
Неочаквано 93-годишният Клинт Истууд се появи на публично събитие (Видео, снимки)
5 храни, които повдигат настроението, според науката

Напишете дума/думи за търсене