Национално юбилейно турне "Дневникът на един луд"

Сцена от постановката на трупата.
Фотограф: Творчески колектив СвЕмма - Светослав Куцаров и Емма  Бардизбанян

Театър „Кредо“  отбелязва  5-та годишнина от създаването на спектакъла по Гогол

Турнето започва на 1 юни

Гостува в Русе, Силистра, Добрич, следват Стара Загора и Бургас

Програмата  включва гостуване в Русе на 1, 2, 3 и 4 юни 2021 година на сцената на Държавен куклен театър Русе, на 7 юни в Силистра на сцената на Драматично-кукления театър Силистра, на 9 юни в Добрич на сцената Държавен куклен театър Добрич.

През есента турнето продължава с участие на международния фестивал „Пиеро“ в Стара Загора, който се организира от Държавен куклен театър Стара Загора.

„Дневникът на един луд“ е в програмата на фестивала на 25 септември. На 5 и 6 октомври спектакълът гостува в Бургас и ще се играе на сцената Държавен куклен театър Бургас.

„Дневникът на един луд“ е третото Гоголево заглавие в репертоара на Театър „Кредо“ след обявения от руската критика за явление в световния театър спектакъл „Шинел“ и отличения с 11 престижни национални награди, между които и награда „Икар“, спектакъл „РевизорЪт“.

Премиерата на „Дневникът на един луд“ се състоя на 17 октомври 2015 година на сцената Театър 199 „Валентин Стойчев“ в София. Спектакълът е създаден специално за отбелязване на 50-годишния юбилей на Театър 199, копродуцент и партньор на Театър „Кредо“ вече 29 години.

Сценарист и режисьор на „Дневникът на един луд“ е Нина Димитрова, основател и артистичен директор на Театър „Кредо“, позната на зрителите у нас и по света като режисьор, сценарист, сценограф и актриса в спектаклите „Шинел“ по Гогол и „Каквото направи дядо, все е хубаво“ по Андерсен.

С творческия си подход към гениалния Гоголев текст и с избора си на изпълнител за ролята на Аксентий Иванович Попришчин в „Дневникът на един луд“, Нина Димитрова разбива клишето, че тази роля трябва да се играе от известен артист на възраст около 40 години. Изборът на режисьорката се спира на 23-годишния Стелиан Радев, абсолвент от Националната академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ).

„Дневникът на един луд“ е вторият спектакъл, с който Нина Димитрова проправя пътя на своя студент към професионална сцена. През есента на 2013, още като студент по актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ, Стелиан прави своя професионален дебют като партньор на Нина в спектакъла „Шинел“ по Гогол на Театър „Кредо“. В продължение на година и половина Димитрова търпеливо подготвя Радев за бляскавата му поява в необичайната за възрастта му роля на известния Гоголев луд. И отличията за актьорското му постижение в ролята на лудия Попришчин не закъсняват. През 2016 година Стелиан Радев получава наградата за мъжка роля на международния театрален фестивал на моноспектакъла „БГМОТ“ в Габрово, номинация за награда „Икар“ на Съюза на артистите в България в категория „Дебют“ и номинация за награда „Аскеер“ в категория „Изгряваща звезда“.

Освен юбилейното национално турне на „Дневникът на един луд“ по Гогол, за отбелязване на 5-та годишнина от създаването на спектакъла, по проект „кРЕдоСТАРТ“, осъществяващ се с подкрепата на Национален фонд „Култура“, е създадена пълна аудиовизуална версия на спектакъла със субтититри на английски език и нова визия на юбилейния спектакъл от фотографите Емма Бардизбанян и Светослав Куцаров.

Турнето се реализира с подкрепата на Национален фонд „Култура“ и е част от едногодишния проект на театъра „кРЕдоСТАРТ“, осъществяващ се по „Едногодишната програма за подкрепа на частни организации в областта на изкуството“, 2020.

Театър „Кредо“ за втори път този сезон отбелязва с национално турне юбилей на свой спектакъл. През есента на 2020 година, с подкрепата от Министерство на културата, се състои юбилейното турне на световно признатия и отличен с 8 международни награди спектакъл „Каквото направи дядо, все е хубаво“ по Андерсен, по случай 15-та годишнина от неговото създаване.

През 2022 година Театър „Кредо“ ще отбележи важен юбилей – 30 години от създаването на театъра и хитовия му спектакъл „Шинел“ по Гогол.

Театър "Кредо"
Театър "Кредо"
Отзив

"Дневникът на един луд" - блестящ моноспектакъл, вдъхновен от Гогол

Гоголевският хумор е остър и режещ, а в спектакъла на Нина Димитрова тази острота е смекчена със симпатия и нежност към нещастно влюбения идеалист, чиито опити да промени несправедливия свят са симпатични дори в лудостта си. Спектакълът връща вярата в театъра като спонтанно изкуство на импровизацията, чиито корени са в чистата радост от Играта, изпитвана само в детските години.

Стелиан Радев приковава вниманието в продължение на час и половина с яркото си присъствие. Тайната е в силно рефлективната актьорска природа, която успява да се слее с шизофреничния образ на чиновника Аксентий Иванович Попришчин. Във вдъхновеното изпълнение на младия актьор този удивителен персонаж стои едновременно класически и модерно.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Какъв е бил сексът преди 200 години?
3 типа жени, които мъжете никога не изоставят
Рапърът Нели и Ашанти са в очакване на първото си дете (Видео)
Най-неустоимите тв доктори
Тарантино се отказа да снима филма The Movie Critic - последен за кариерата му

Напишете дума/думи за търсене