Димитър Киров - ДиКиро, с юбилейна изложба в галерия "Средец"

Една от първите прояви на новия министър на културата от служебното правителство проф. Велислав Минеков - откриването на юбилейната изложба на художника Димитър Киров

Може да се види до 28 май в залата в Министерството на културата

Министърът на културата проф. Велислав Минеков посети вернисажа на юбилейната мемориална изложба на Димитър Киров – ДиКиро,  в галерия "Средец" в сградата на Министерството на културата. Тя е посветена на 85-годишнината на твореца.

Заедно с него бяха и началникът на кабинета на Министерството на културата доц. д-р Борис Данаилов, както и зам.-министърът на културата доц. д-р Пламен Славов.

Министър Минеков сподели, че е открил художника ДиКиро още в най-ранната си детска възраст и всъщност е израснал с творчеството му. „Първо прогледнах, проходих, проговорих и тогава срещу себе си видях картини – живопис, за пръв път”, сподели министър Минеков.

За творчеството на ДиКиро говориха изкуствоведите проф. Иван Маразов и проф. Аксиния Джурова, а актьорът Стефан Мавродиев разказа и лични спомени от срещите си с емблематичния пловдивски художник с изключителен човешки и творчески диапазон.

Димитър Киров - "Автопортрет"
Димитър Киров - "Автопортрет"
„Димитър Киров успя да извоюва свобода не само за себе си, но и за всички, които бяха творци в този град. Той беше част от групата, която създаде митологията за Пловдив като наистина център на художествения живот”, посочи в изказването си проф. Аксиния Джурова. Проф. Маразов определи Димитър Киров като „човек с много дълбоко усещане за това кое е национално, един от първите, които започнаха така наречения „национален стил”. „Националното и социалното винаги минаваха през неговото чувство и неговата експресия и може би точно това го правеше и прави интересен”, посочи проф. Маразов.

На вернисажа присъстваха съпругата и муза на Димитър Киров - Русалия Кирова, техният племенник - Павел Антонов, художникът и бивш председател на СБХ - проф. Ивайло Мирчев, студенти от Националната художествена академия.

"Пиеро" - типична картина с танц на пловдивския творец
"Пиеро" - типична картина с танц на пловдивския творец
Изложбата представя знакови творби от различните периоди и цикли в богатия творчески път на големия художник, избрани от семейната колекция лично от неговата съпруга и муза Ро – Русалия Кирова.

Експозицията може да се разгледа в галерия „Средец” при спазване на всички противоепидемични мерки до 28 май т.г. включително.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката

Напишете дума/думи за търсене